Connect with us

General

Agihan peruntukan e-sukan Belanjawan 2019 baru lulus minggu ini

Published

on

"Saya akan cuba sebaik mungkin," kata Syed Saddiq ketika menjawab persoalan Ahli Parlimen Batang Sadong Datuk Nancy Shukri mengenai hal ehwal e-sukan di Sarawak. - Foto YouTube / PARLIMEN MALAYSIA

KUALA LUMPUR – Pengagihan peruntukan e-sukan Belanjawan 2019 baru mendapat kelulusan Kementerian Kewangan pada minggu ini, kata Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Beliau berkata peruntukan sebanyak RM5 juta telah diluluskan untuk diagihkan kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan RM5 juta untuk Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC).

“Pada tahun lepas memang ada belanjawan khas sebanyak RM10 juta untuk diperuntukan dalam bidang e-sukan tapi dana tersebut diturunkan kepada agensi lain, bukan kepada KBS.

“Akhirnya dalam minggu ini, pengagihan RM5 juta telah diberikan kepada MDEC dan RM5 juta juga telah diluluskan kepada KBS.

“Saya juga telah memberikan maklum balas kepada Kementerian Kewangan supaya perkara ini tidak berulang lagi dalam Belanjawan 2020 kerana KBS perlu melatih atlet pada waktu awal, bukan sahaja apabila tiba bulan Oktober,” katanya ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Batang Sadong Datuk Nancy Shukri dalam satu sesi Dewan Rakyat di Parlimen semalam.

Nancy Shukri berkata Sarawak telah mengangkat e-sukan sebagai salah satu komponen dalam Sukan Sarawak 2019.

Lantaran itu, Nancy Shukri bertanyakan kepada Syed Saddiq sama ada KBS dapat membantu dalam memberi sokongan kepada usaha ini untuk menjadikan acara itu lebih berprestij di peringkat antarabangsa.

Bagi menjawab persoalan itu, Syed Saddiq berkata salah satu penekanan khusus KBS adalah untuk mengagihkan dana di peringkat luar bandar, di Sabah dan Sarawak.

“Melalui (acara) Esports Tourism Visit Sarawak, ada peruntukan akan diturunkan.  Saya juga faham peruntukan secara one-off (pemberian sekali) memang tidak mencukupi dan perlu ditambah,” katanya.

Syed Saddiq yang juga Ahli Parlimen Muar berkata, menerusi kelulusan pengagihan peruntukan itu KBS akan mencuba sebaik mungkin dalam membantu semua negeri dalam hal pembangunan e-sukan.

“Saya akan cuba sebaik mungkin, jika ada permohonan dari Nancy Shukri. Nancy Shukri juga adalah mentor dari dahulu lagi. Saya doakan yang terbaik,” katanya.

Pada November 2018, dalam satu pembentangan Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat, Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan peruntukan RM10 juta untuk pembangunan e-sukan.

Jelasnya, dana berkenaan akan disalurkan melalui Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC).

MDEC adalah sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

Click to comment

Cuba komen sikit

General

#M1World: “Penat bukan alasan untuk kami tewas…”

Published

on

Moon dan Todak dijadualkan akan bertemu Burmese Ghoul pada jam 7 petang ini.

KUALA LUMPUR – “Perlawanan semakin susah. Semua orang penat. Saya, rakan saya, pengurus dan juga yang berkerja belakang tabir pun penat namun itu bukan alasan untuk kami tewas dalam perlawanan semalam (menentang Rex Regum Qeon) dan perlawanan kedua tadi (menentang 10s Gaming Plus)”.

Itu antara kata-kata dari salah seorang pemain pasukan Todak, Moon ketika ditemu ramah oleh What’s The Meta selepas perlawanan menentang wakil dari Jepun, 10s Gaming Plus dengan kemenangan berpihak kepada pasukan Todak 2-1.

“Kami sudah menjangka perlawanan hari ini akan jadi susah kerana corak permainan agresif ketika menyerang dan berdisiplin ketika bertahan yang ditunjukkan 10s Gaming Plus membuatkan kami tak tentu arah.

“Saya berterima kasih kepada rakan sepasukan saya kerana kekal fokus walaupun perlawanan berlarutan sehingga ke perlawanan yang ke-3,” kata Moon.

Moon yang menggunakan Kimmy dalam perlawanan ketiga tadi sangat efektif untuk membantu pasukan Todak untuk mendapatkan mata kemenangan dan mara ke peringkat yang seterusnya.

Lewat petang ini Todak akan kembali naik ke pentas utama untuk berdepan dengan pasukan dari Myanmar, Burmese Ghouls dalam format best of 3.

“Kedua-dua pasukan merasai kepenatan tetapi mental siapa yang lagi kuat, dia akan menang”, kata Moon lagi.

16 pasukan terbaik dunia datang bertanding di kejohanan dunia Mobile Legends M1 tetapi hanya tinggal 4 pasukan sahaja yang tinggal untuk merebut hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM1 Juta (AS$250,000).

Continue Reading

General

#M1World: Tewas dalam perlawanan pembukaan, Todak hampir lemas di arena sendiri

Published

on

Todak terpaksa akur tewas pada perlawanan pembukaan kepada pasukan dari Indonesia, Rex Regum Qeon 0-2. - Foto MPL / Mobile Legends

KUALA LUMPUR –  Pasukan Mobile Legend nombor 1 negara, Todak membuka tirai acara utama kejohanan dunia Mobile Legend M1 dengan langkah sumbang apabila mereka terpaksa tunduk kepada Rex Regum Qeon dengan mata 0-2.

Di atas kertas, pasukan Todak dilihat sebagai pasukan pilihan untuk memenangi perlawanan ini dengan mudah namun segalanya serba tidak menjadi dalam perlawanan tersebut dan terpaksa memberi laluan kepada wakil negara jiran itu untuk kekal meneruskan saingan dalam kelompok utama.

Selepas tewas dalam perlawanan pertama, Todak menunjukkan corak permainan yang sangat agresif untuk 5 minit pertama dalam perlawanan yang kedua.

Moon sekali lagi menunjukkan bahawa di adalah pemain terbaik untuk hero Lunox namun tuah tidak menyebelahi mereka apabila beberapa kali turtle mereka dicuri oleh RRQ.

Pemain assassin RRQ, Xinn berjaya mendapatkan Maniac di hujung perlawanan sekali gus mematahkan semangat ribuan penyokong tuan rumah yang hadir di Axiata Arena hari ini.

Todak yang terpaksa berdepan dengan penyingkiran dalam kelompok bawahan bakal bertemu dengan pemenang di antara satu lagi pasukan tuan rumah, Axis Esports ataupun wakil negara matahari terbit, 10s Gaming Plus.

Hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM1 juta (AS$250,000) menjadi taruhan untuk dimenangi dalam kejohanan dunia Mobile Legends M1 yang bakal direbut oleh 16 pasukan terbaik MLBB dunia.

Continue Reading

General

Rangka tindakan e-sukan akan dibentang pada 21 November

Published

on

Syed Saddiq berkata rangka tindakan e-sukan negara pertama itu dilakukan bagi membolehkan program e-sukan diselaraskan secara berstruktur untuk pembangunan holistik di peringkat akar umbi sehingga ke peringkat antarabangsa. - Foto What's The Meta / Mariah Ahmad

KUALA LUMPUR – Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengumumkan rangka tindakan (blueprint) pembangunan sukan elektronik (e-sukan) negara akan dibentangkan pada 21 November nanti.

“Dalam masa dua minggu lagi, kita akan mengadakan pembentangan rangka tindakan (blueprint) yang pertama untuk diperhalusi bersama.

“Selepas itu kita akan mengadakan sesi temu rapat bersama penggiat e-sukan untuk membincangkan mengenai pembelanjaan dana e-sukan yang telah diperuntukkan dalam Belanjawan 2020 supaya akhirnya kita dapat melangkah ke hadapan bersama,” kata Syed Saddiq.

Beliau berkata demkian kepada media selepas menghadiri Majlis Penyerahan Jalur Gemilang Level Up KL kepada Atlet-Atlet E-Sukan Negara ke Temasya Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, KLCC pada semalam.

Sebelum ini, dalam satu sidang Dewan Rakyat pada Mac lalu Syed Saddiq berkata rangka tindakan e-sukan negara pertama itu dilakukan bagi membolehkan program e-sukan diselaraskan secara berstruktur untuk pembangunan holistik di peringkat akar umbi sehingga ke peringkat antarabangsa.

Syed Saddiq turut mengumumkan lima keutamaan strategik bagi rangka tindakan pembangunan e-sukan tersebut iaitu:

  • Ke arah kecemerlangan e-sukan;
  • Sokongan pertumbuhan industri e-sukan;
  • Akses kepada kemudahan e-sukan yang lebih baik untuk menarik pelabur;
  • Membentuk kesedaran awam dan mempromosikan gaya hidup bermain permainan video yang lebih bertanggungjawab;
  • Memupuk tadbir urus dan pentadbiran yang baik dalam industri e-sukan.


Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!