Connect with us

ESUKAN

#BulanSukanNegara: Jangan biar orang ramai tunggu VIP lama-lama – Steven Sim

Published

on

STEVEN: Malaysia Baharu, jangan biar orang ramai tunggu tetamu kenamaan (VIP) lama-lama. - Foto Facebook / Steven Sim

TIMBALAN Menteri Belia dan Sukan Steven Sim Chee Keong memohon agar pihak penganjur termasuk agensi di bawah kementerian untuk mengadakan satu post-mortem berhubung kejohanan Grand Final Bulan Sukan Negara FIFA 19 yang diadakan hari ini.

Beliau berkata post-mortem itu perlu dilakukan bagi memperbetulkan keadaan yang berkaitan dengan kejohanan itu.

“Bagi acara ini, saya dimaklumkan untuk tiba 10 pagi. Mohon buat post-mortem, perbetulkan keadaan.

“Malaysia Baharu, jangan biar orang ramai tunggu tetamu kenamaan (VIP) lama-lama,” katanya dalam satu ciapan balas kepada What’s The Meta pada hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada satu keluhan kekecewaan pemain profesional e-sukan Nur Amirul Afandi (AmTuah) yang mendakwa peserta kejohanan itu untuk terpaksa menunggu kira-kira 3 jam sebelum perlawanan bermula.

“Acara menjadi semakin tertangguh berikutan upacara perasmian pun tertangguh kerana menunggu VIP untuk hadir.

“Jadi sepatutnya jadual perlawanan bermula pada jam 10 pagi untuk peringkat kumpulan namun 11.30 pagi baru bermula,” kata AmTuah.

Menurutnya lagi pemain-pemain kejohanan itu diminta untuk tiba di Dewan Sri Putra Bukit Jalil sebelum jam 8 pagi bagi menghadiri upacara perasmian.

Namun AmTuah berkata pintu masuk ke dewan tersebut masih lagi tertutup pada ketika itu.

Grand Final FIFA 19 dan PES 19 merupakan satu kejohanan sempena Bulan Sukan Negara yang menyaksikan jaguh-jaguh e-sukan dari setiap negeri bertempur untuk merebut gelaran juara kebangsaan.

Kejohanan itu dianjurkan Axis Esports dan mendapat sokongan Kementerian Belia dan Sukan.

Click to comment

Cuba komen sikit

ESUKAN

“Buat yang terbaik, pemain e-sukan Sarawak!” – Afiq SESA

Published

on

KUALA LUMPUR – Presiden Persatuan Sukan Elektronik Negeri Sarawak (SESA) Afiq Fadhli Narawi mengharapkan atlet-atlet e-sukan negeri itu untuk memberikan yang terbaik dalam Kejohanan Esports Peringkat Kebangsaan 2019 yang berlangsung hari ini.

Beliau berkata altet-atlet Sarawak seharusnya menggunakan peluang untuk bermain di kejohanan ini dengan sebaiknya.

“Saya harap semua pemain akan mengambil peluang pendedahan ini sehabis baik untuk menimba pengalaman serta meningkatkan prestasi permainan masing-masing.

“Ini kerana penghujung tahun ini e-sukan juga akan dipertandingkan di Sukan Sarawak (SUKSAR2019) di Miri dan yang terbaik akan dipilih untuk mewakili Sarawak ke Sukan Malaysia (SUKMA2020) pada Julai tahun hadapan,” katanya ketika dihubungi What’s The Meta.

Afiq berkata pihaknya bersama Jabatan Belia dan Sukan Negeri Sarawak telah menghantar 6 atlet e-sukan untuk menyertai acara FIFA2019 dan PES2019 bagi kejohanan itu.

Mereka adalah Aidil Afiz Azri, Hazwan Faiq Hailwan, Ammar Adi Yusoff Zulkifli, Mohd Ehsan Wahab, Alif Zulhaikal Ashamadi dan Azeemaizan Othman.

Keenam-enam atlet ini merupakan 3 pemain terbaik bagi acara FIFA2019 dan PES2019 dalam Kejohanan Esports Peringkat Negeri Sarawak 2019 yang telah dilaksanakan pada bulan April yang lepas di Cityone Megamall.

Sementara itu, kejohanan Esports Peringkat Kebangsaan 2019 yang berlangsung bersempena dengan Pelancaran Bulan Sukan Negara Peringkat Kebangsaan 2019 di Bukit Jalil, Kuala Lumpur itu diadakan sejak semalam dan akan berakhir esok.

Continue Reading

ESUKAN

Bidadari Angel Bosskurr kini menjelma, mahu perkasa wanita dalam arena maya

Published

on

Angel Bosskurr mahu perpekstif baharu dan memperkasakan peranan wanita dalam e-sukan.

CYBERJAYA – Selepas mengumumkan cawangan antarabangsa pertama di Singapura semalam, organisasi e-sukan tanah air, Bosskurr Gaming (Bosskurr) hari ini memperkenalkan skuad wanita di bawah naungannya yang dikenali sebagai Angel Bosskurr.

Pengasas Bersama Angel Bosskurr Sharina Richie berkata kewujudan penubuhan skuad wanita ini adalah bagi memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai penglibatan wanita dalam arena e-sukan.

“Kami mahu memberi perpekstif baharu dan memperkasakan peranan wanita dalam e-sukan. 

“Ketika ini memang banyak stigma mengenai pemain wanita apabila mereka bermain video atau melakukan penstriman langsung. Ada dalam kalangan orang ramai akan merendah-rendahkan kemampuan wanita.

“Tapi kami di Angel Bosskurr ingin menunjukkan ada masa depan bagi kaum Hawa dalam industri e-sukan ini, sama ada dalam bidang kompetitif atau sebagai pempengaruh,” katanya kepada What’s The Meta.

Menurut Sharina, penubuhan Angel Bosskurr sebagai satu organisasi dan pergerakan daripada wanita itu akan dibahagikan kepada dua kategori untuk ketika ini iaitu, kompetitif dan pempengaruh (influencer).

Berikut adalah pemain dan ahli-ahli Angel Bosskurr:

Kompetitif (PUBG Mobile)

  • Miss Farr
  • Baybee
  • Reen
  • Queen 

Pempengaruh (Influencer)

  • Fiera Fendi
  • Sharina Richie
  • Miza Mazlan
  • Susan Not 

Mengulas mengenai kewujudan Bahagian Pempengaruh, Sherina menegaskan bermain permainan video sebenarnya hanya sebahagian kecil dari hidup kita.

Lantaran itu jelasnya, objektif utama Angel Bosskurr adalah sebagai ejen untuk mengajak orang ramai mencapai cita-cita yang diimpikan disamping menyebarkan aura positif.

Angel atau bidadari melambangkan sesuatu yang positif dan kami mahu bersama-sama menyebarkan aura positif terutama menerusi program kembali kepada komuniti.

“Kami akan mengadakan beberapa program amal untuk berbakti semula kepada masyarakat.

“Contohnya, sebelum ini saya juga pernah mengadakan program amal bersama kanak-kanak Down Syndrome dan autisme kerana adik saya. Jadi saya juga mahu melakukan bersama-sama dengan Angel Bosskurr,” katanya.

Bagi anda yang ingin mengikuti rapat dan memberi sokongan kepada bidadari-bidadai ini, boleh ikuti mereka di Facebook Angel Bosskurr, Twitter Angel Bosskurr dan Instagram Angel Bosskurr.

Continue Reading

ESUKAN

ESM: “Flava memang layak”

Published

on

Flava dilantik Ketua Penerangan ESM - Foto Facebook / Flava

Pengulas e-sukan tanah air Muhammad Farouq Abdul Patah (Flava) kini dilantik sebagai Ketua Penerangan Persatuan Sukan Elektronik Malaysia (ESM).

Perkara itu diumumkan dalam satu posting Facebook beliau semalam.

Menurut Flava, dia melihat berita pelantikan tersebut sebagai satu tanggungjawab untuk berbakti kepada komuniti e-sukan tanah air.

“Jika perkara ini (pelantikan) berlaku sejak beberapa tahun lalu, saya akan melompat dan meraikannya.

“Namun sekarang, saya melihatnya sebagai satu tanggungjawab. Kita akan meraikannya selepas kerja selesai,” katanya ketika dihubungi WTM Today.

Sementara itu, pelantikan Flava tersebut rata-rata disambut baik komuniti e-sukan apabila posting pengumumannya itu tersebut dihujani ucapan tahniah.

Bagi pengguna Facebook Aiman Faris, dia menyifatkan Flava sememangnya layak untuk mendapat posisi tersebut.

Ada juga menyifatkan pelantikan Flava itu dilihat memberi sinar baharu dalam arena e-sukan tempatan.

“Tahniah Flava! Akhirnya! Kita perlukan adiwira dalam ESM!” kata Harith Hilmi.

Fakhrul Rin turut senada denan Harith: “ Yay! Masa untuk masa depan e-sukan Malaysia!”


Flava merupakan graduan Komunikasi dan Psikologi Upper Iowa University (UIU) dan telah berkecimpung dalam industri e-sukan sejak enam tahun lalu sebagai hos, pengulas dan penganalisis e-sukan.

Memulakan karier e-sukan pada 2013 sebagai pengulas Dota 2, Flava telah merantau pelbagai lokasi dan mempunyai pengalaman mengulas bersama tokoh-tokoh e-sukan luar negara termasuk personaliti e-sukan terkemuka seperti Tobi “TOBIWAN” Dawson dan David “GodZ” Parker.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved