Connect with us

DOTA 2

Dota 2 : Alliance menang DOTA Summit 10, pembakar semangat ke TI9

Published

on

Twitter / Beyond The Summit

BEKAS juara The International 3, Alliance berjaya memenangi Dota Summit 10 selepas menewaskan Pain Gaming 3-0 dalam perlawanan akhir sebentar tadi.

Ini kejuaraan siri Dota Summit yang pertama sepanjang sejarah penubuhan pasukan itu.

Kemenangan itu boleh dilihat sebagai pembakar semangat buat mereka menjelang kejohanan The International 9 di Shanghai pertengahan Ogos ini.

Alliance layak ke perlawanan akhir selepas membenam saingan Team Serenity yang dibarisi oleh dua pemain Malaysia iaitu Roddgeee dan Ahjit yang bertindak sebagai pemain gantian.

Di perlawanan akhir, mereka bertemu semula Pain Gaming yang pernah menewaskan mereka pada saingan akhir winner bracket 0-2 sebelum ini.

Dalam perlawanan Best of 5, Alliance mendominasi tiga perlawanan pertama. Mereka tidak memberi sebarang peluang dan ruang kepada Pain Gaming untuk menyusun strategi apabila Michael Vu (miCKe) kelihatan sangat aggresif sebagai pemain carry.

Sepanjang tiga perlawanan tersebut miCKe hanya mati dua kali sahaja dan itu dilihat peningkatan yang positif bagi pasukan dan diangkat sebagai pemain terbaik kejohanan.

“Ini adalah satu motivasi yang baik buat pasukan sebelum kami berangkat ke Shanghai untuk menyertai saingan yang lebih besar, iaitu The International,” kata ketua pasukan, Aydin Sarkohi (iNSaNiA) berkata ketika ditemu ramah selepas memenangi perlawanan akhir tadi.

Alliance akan membawa pulang hadiah utama RM135,993 (AS$33,000) ditambah dengan bonus kemenangan di peringkat kumpulan berjumlah RM37,089 (AS$9,000).

Lebih manis lagi, sepanjang proses pembinaan semula pasukan, DOTA Summit 10 adalah kejuaraan pertama mereka dan mereka mengharapkan akan memenangi banyak lagi trofi selepas ini.

Click to comment

Cuba komen sikit

DOTA 2

Dota 2 : Adam, Roddgeee akan mula saingan Dota Summit 10

Published

on

Foto - Twitter / Beyond The Summit "Team Serenity"

DUA orang pemain Malaysia, Adam Shah Erwan (Adam) yang mewakili Complexity dan Roger Tan (Roddgeee) yang bermain untuk pasukan Team Serenity akan menyahut cabaran Dota Summit 10 anjuran Beyond The Summit di Los Angeles, Amerika Syarikat hari ini.

Kejohanan itu akan turut disertai empat pasukan yang lain iaitu J.Storm, Beastcoast, Pain Gaming dan juga bekas juara The International 3, Alliance.

Dota Summit 10 akan berlangsung selama empat hari bermula dari 25 hingga 28 Julai.

Pasukan yang bertanding mula tiba di Los Angeles sejak 2 hari yang lepas.

Turut sama kelihatan dalam rombongan pasukan Team Serenity adalah seorang lagi pemain Malaysia dan bekas pemain Mineski, Lai “Ahjit” Jay Son.

Kejohanan itu juga merupakan kejohanan pemanas badan sebelum tumpuan terarah ke The International 9 yang akan berlangsung di Shanghai, China pada Ogos nanti.

Continue Reading

DOTA 2

Dota 2: Bekas-bekas pemain Forward Gaming akan bermain untuk Newbee di TI9

Published

on

Sebelum ini Forward Gaming telah memenangi kelayakan utama rantau Amerika Utara setelah menewaskan pasukan J.Storm menerusi kemenangan 3-1 dalam perlawanan akhir. - Foto EPICENTER / TWITTER

SUSULAN pengumuman penutupan Forward Gaming baru-baru ini, organisasi e-sukan Newbee menyatakan mereka akan mengambil alih kesemua pemain-pemain pasukan tersebut yang telah layak ke kejohanan terkemuka The International 9.

Dalam satu ciapan rasminya hari ini, Newbee berkata mereka akan mengambil alih pemain-pemain tersebut untuk bernaung di bawah mereka iaitu: 

  • Yawar ”YawaR” Hassan
  • Quinn ”CCnC” Callahan
  • Jingjun ”Sneyking” Wu
  • Arif “MSS-” Anwar
  • Johan “pieliedie” Åström

Pada Isnin lalu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Forward Gaming, David Dashtoyan membuat pengumuman rasmi bahawa organisasi e-sukan itu ditutup.

Dalam kenyataan itu, beliau memohon maaf atas penutupan organisasi itu gara-gara gagal membayar hutang gaji pemain dan kos operasi yang dianggarkan kira-kira RM148,000 ($36,000).

Sebelum ini Forward Gaming telah memenangi kelayakan utama rantau Amerika Utara setelah menewaskan pasukan J.Storm menerusi kemenangan 3-1 dalam perlawanan akhir.

Mereka juga akan bermain di kejohanan The International 9 yang berlangsung di Shanghai pada pertengahan Ogos ini yang menawarkan hadiah wang terkumpul kira-kira RM123 juta.

Foto: Twitter / Epicenter

Continue Reading

DOTA 2

Dota 2: Forward Gaming ditutup

Published

on

Foto: Twitter / EPICENTER

TINGGAL beberapa hari sahaja lagi menjelang kejohanan berprestij The International 9, peminat Dota 2 di seluruh dunia telah dikejutkan dengan pengumuman penutupan organisasi e-sukan Forward Gaming yang berpengkalan di Amerika Syarikat mulai hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Forward Gaming, David Dashtoyan membuat pengumuman rasmi itu dalam satu kicauan di laman Twitter rasmi beliau.

Dalam kenyataan itu beliau memohon maaf atas penutupan organisasi itu gara-gara gagal membayar hutang gaji pemain dan kos operasi yang dianggarkan kira-kira RM148,000 ($36,000).

Dia berkata lagi pada bulan Jun, pemain sudah diberitahu mengenai situasi kewangan pasukan berkenaan dan mengharapkan isu ini akan selesai selepas berakhirnya kelayakan utama The International.

Namun ternyata sangkaannya meleset.

Dia juga mengucapkan semoga maju jaya kepada bekas pemain Forward Gaming yang akan bermain di kejohanan The International 9 yang berlangsung di Shanghai pada pertengahan Ogos ini.

Sehingga kini Valve masih mengekalkan status kelayakan bekas pemain tetapi mereka harus mencari pasukan yang baru secepat yang mungkin.

Sebelum ini Forward Gaming telah memenangi kelayakan utama rantau Amerika Utara setelah menewaskan pasukan J.Storm menerusi kemenangan 3-1 dalam perlawanan akhir.

Senarai bekas pemain Forward Gaming:

Yawar “YawaR” Hassan

Quinn “CCnC” Callahan

Jingjun “Sneyking” Wu

Arif “MSS” Anwar

Johan “pieliedie” Astrom

Continue Reading

Trending