Connect with us

DOTA 2

Dota 2 : Mushi sah sertai The International 9 sebagai jurulatih

Published

on

Rombongan pasukan Mineski sempat bergambar sebelum berlepas ke Shanghai / Twitter rasmi Mineski

KUALA LUMPUR – Pemain profesional e-sukan Dota 2 tanah air, Chai Yee Fung (Mushi) akan bergandingan bersama-sama Yap Chee Leong (Kenchi Yap) sebagai jurulatih bagi pasukan Mineski di Shanghai untuk kejohanan The International 9.

Perkara itu disahkan sendiri oleh Kenchi Yap yang kini bertindak sebagai jurulatih utama Mineski kepada What’s The Meta.

“Saya minta Mushi untuk membantu saya dari segi keperluan jurulatih kerana saya seorang sahaja tidak cukup (bagi Mineski) untuk pergi jauh,” katanya.

Berita lanjut menyusul.

Click to comment

Cuba komen sikit

DOTA 2

Juara TI9 dijangka bawa pulang RM58 juta

Published

on

Sebanyak 18 pasukan terbaik dari seluruh dunia akan berentap dalam The International 9 yang bakal berlangsung di Mercedes-Benz Arena, Shanghai, China.

PASUKAN Dota 2 yang bakal menjuarai kejohanan paling berprestij dalam e-sukan itu, The International 9 akan membawa pulang 45.5 peratus (RM58 juta) daripada hadiah wang terkumpul yang bernilai kira-kira RM133.8 juta (setakat 11 Ogos).

Bagi naib juara pula akan membawa pulang 13 peratus iaitu kira-kira RM17.1 juta.

Berikut adalah anggaran dalam Ringgit Malaysia bagi pembahagian wang terkumpul The International 2019: 

  • Tempat Pertama: RM58 juta
  • Tempat Kedua: RM17.1 juta
  • Tempat Ketiga:  RM11.7 juta
  • Tempat Keempat: RM7.9 juta
  • Tempat Ke-5 dan tempat ke-6 = RM4.6 juta
  • Tempat ke-7 dan tempat ke-8 = RM3.2 juta
  • Tempat ke-9 sehingga ke Tempat ke-12= RM2.6 juta
  • Tempat ke-13 sehingga ke tempat ke-16= RM2 juta
  • Tempat ke-17 dan Tempat ke-18= RM334,000

Sebanyak 18 pasukan terbaik dari seluruh dunia akan berentap dalam The International 9 yang bakal berlangsung di Mercedes-Benz Arena, Shanghai, China.

Kejohanan itu juga menyaksikan 5 pemain Malaysia akan beraksi merebut kejuaraan The International edisi kesembilan, iaitu MidOne (Team Secret), xNova (PSG.LGD), Moon (Mineski), Ah Fu (Royal Never Give Up) dan VtFaded (Chaos EC).

The International 9 bakal bermula pada 15 Ogos sehingga 25 Ogos 2019.

Continue Reading

DOTA 2

Dota 2 : 4 pasukan akan meneruskan saingan ESL MYSG

Published

on

Juara kejohanan ini akan membawa pulang hadiah utama kira-kira RM14,000 (AS$3,500)- Foto / Twitter ESL Asia

KUALA LUMPUR – Kejohanan ESL MYSG Musim Kedua yang kini memasuki peringkat kalah mati menyaksikan empat pasukan berjaya melepasi peringkat kumpulan iaitu Reality Rift, Resurgence, Flower Gaming dan Dota Hero.

Dua pasukan gabungan pemain dari Singapura dan Malaysia iaitu Reality Rift dan Resurgence menjuarai kumpulan masing-masing selepas memenangi semua perlawanan peringkat kumpulan.

Finalis edisi yang lepas, Flower Gaming dan Dota Hero terpaksa berhempas pulas sebelum berjaya menewaskan lawan masing-masing dalam perlawanan penentuan terakhir peringkat kumpulan.

Sementara itu, bagi pasukan Dota Hero, mereka menjadi pasukan tunggal yang dianggotai oleh kesemua pemain Malaysia di peringkat kalah mati nanti.

Mereka ialah Daniel Chan Kok Heng (Ghost), Lee Jia He (Chidori~). Nicholas Lim (zeal), Chang Kyle Venn (Sh4dy) dan Eugene Ong Gee Haw (Bun).

Dalam perlawanan penentuan semalam, Dota Hero diberikan kemenangan percuma selepas salah seorang pemain pasukan Unicorn terpaksa menarik diri atas faktor kesihatan dan tidak dapat meneruskan perlawanan.

Satu lagi perlawanan penentuan melibatkan juara musim lepas, Flower Gaming yang terpaksa bermain sehingga perlawanan ketiga untuk menewaskan satu lagi pasukan dari Malaysia, Siamang Tunggal 2-1.

Peringkat kalah mati akan bermula pada 7 September nanti untuk memberi laluan kepada kejohanan terbesar tahun ini The International yang bakal berlangsung dari 15 sehingga 25 Ogos 2019.

Juara kejohanan ini akan membawa pulang hadiah utama kira-kira RM14,000 (AS$3,500) dan akan dijemput untuk menyertai kejohanan ESL Clash of Nations di Bangkok pada bulan Oktober nanti.

Continue Reading

DOTA 2

#MeetOG : “Kehadiran Sockschka sangat membantu” – Ceb

Published

on

CEB (tengah): Kehadiran Sockschka sangat-sangat membantu terutamanya ketika di Moscow (menggantikan N0tail yang sakit) dan kami berharap di Shanghai nanti dia mampu menjalankan tugasnya yang baik sebagai jurulatih. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

SUBANG JAYA – Pemain offlane pasukan OG, Sebastien Debs (Ceb) sempat bergurau bersama media bila ditanya tentang rancangan jurulatih OG, Titouan Merloz (Sockschka) sama ada akan kembali menjadi pemain ataupun tidak di masa hadapan.

“Dia (Sockschka) hanya akan bermain jika ada antara kami lumpuh dan jelas itu bukan sesuatu yang kami mahu.

“Walaupun kita semua tahu dia seorang pemain Dota 2 yang baik tetapi kami rela kekalkan barisan pemain yang sedia ada (tanpanya),” gurau Ceb sambil tertawa.

Ceb berkata demikian dalam satu sidang media tayangan eksklusif dokumentari perjalanan OG sebelum bergelar juara dunia, Against The Odds, anjuran Red Bull Eropah yang berlangsung di Auditoriam JC 3, Sunway University, di sini, semalam.

Pasukan OG mempunyai sejarahnya tersendiri dengan rekod yang baik apabila seseorang jurulatih itu diangkat menjadi pemain tetap.

Ceb merupakan bekas jurulatih OG dan kini menjadi pemain utama selepas mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Roman Fominok (Resolut1on) sebagai pemain gantian.

Selepas itu, Ceb terus menjadi pemain tetap OG selepas Gustav Magnusson (s4) pula mengambil keputusan berpindah ke pasukan Evil Geniuses.

Hasil daripada percaturan yang berisiko tinggi itu, OG muncul sebagai juara dunia The International 2018 dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM42 juta.

“Kehadiran Sockschka sangat-sangat membantu terutamanya ketika di Moscow (menggantikan N0tail yang sakit) dan kami berharap di Shanghai nanti dia mampu menjalankan tugasnya yang baik sebagai jurulatih,” sambungnya lagi.

Terdahulu Ceb juga ada berkongsi pandangannya sama ada menjadi jurulatih atau pemain lebih mencabar.

BACA: : “Saya lagi suka jadi pemain” – Ceb

Sockschka merupakan bekas pemain professional untuk beberapa pasukan antaranya Mortal Teamwork (mTw) dan Sigma sekitar tahun 2011 sehingga 2015 sebelum membuat keputusan berehat panjang.

Pada 30 April lalu, beliau kembali semula ke arena professional namun kali ini bertindak sebagai jurulatih OG bagi menghadapi baki saingan Dota Pro Circuit musim ini.

Hasilnya, beliau berjaya membimbing pasukan meraih slot jemputan terus ke kejohanan The International 9.

Pasukan OG terdiri daripada Johan Sundstein (N0tail), Topias Taavitsainen (Topson), Anathan Pram (Ana), Jesse Vainikka (JerAx) dan Sebastian Debs (Ceb).

Pastikan anda menonton perjalanan mereka merangkul bergelar juara dunia, Against The Odds di lawan sesawang Redbull.com sekarang!

Continue Reading

Trending