Connect with us

Mobile Legends

“Dulu abang dikenali sebagai pengulas ‘Gemuk Hitam’, kini…”

Published

on

IKUTO: Pernah terdetik untuk berhenti dan fokus kepada bahagian pendidikan menerusi Ijazah Sarjana Sains yang dimiliki namun kerana peluang yang saya ada serta minat, itu yang menyebabkan saya kekal dalam bidang e-sukan ini. - Foto Facebook / Ikuto Radzi

NAMA Ikuto Radzi bukan satu nama asing dalam gelangang maya e-sukan. 

Dia yang sudah berkecimpung dalam bidang e-sukan sejak 2015 kini dikenali ramai terutama dalam e-sukan Mobile Legends: Bang Bang (MLBB) bukan sebagai pemain profesional atau sebagai penghibur penstriman langsung tetapi kerana petah berbicara sebagai pengulas.

Namun untuk namanya dikenali sehingga hari ini, bukan satu perkara yang mudah.

“Bermula dari bawah, memang tiada siapa mengenali saya.

“Cuma ada satu ketika ada orang menggelarkan saya sebagai pengulas ‘Gemuk Hitam’.

“Pernah terdetik untuk berhenti dan fokus kepada bahagian pendidikan menerusi Ijazah Sarjana Sains yang dimiliki, mungkin saya boleh jadi pensyarah. Namun kerana peluang yang saya ada serta minat, itu yang menyebabkan saya kekal dalam bidang e-sukan ini,” kata Ikuto.

Ikuto atau nama sebenarnya Radzi Rahman Ibrahim berkata dia mengucapkan terima kasih kepada ahli keluarga, rakan-rakan dan peminatnya yang sentiasa memberi sokongan tanpa henti dalam perjalanannya dalam arena ini.

Jelasnya, empat tahun sebagai pengulas memang banyak pengalaman dan pengajaran yang diperoleh sepanjang perjalanan itu.

“Tanpa sokongan anda semua, saya tidak boleh sampai ke sini. Saya bukan yang terbaik, saya hanya akan buat yang terbaik,” katanya.

Ikuto merupakan salah seorang pengulas bagi Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura sejak musim bertama sehingga musim keempat yang berlangsung ketika ini.

Bagi anda yang mahu melihat Ikuto beraksi, boleh tonton secara langsung di Facebook MLBB sempena MPL pada hujung minggu ini sehingga 29 Septemper depan.

Ia juga disiarkan di salah sebuah stesen televisyen arus perdana di Malaysia.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

Mobile Legends: Tulang tumit Gripex patah, retak

Published

on

Gripex bakal menjalani satu pembedahan dalam terdekat berikutan kecederaan yang dialaminya itu. - Foto Instagram / Gripex

KUALA LUMPUR – Pemain profesional Mobile Legends Shopee Bosskurr Andi Alfian Firman (Gripex) mengalami keretakan dan patah tulang di bahagian tumit berikutan satu kejadian kemalangan yang dihadapinya di Klang semalam.

Pengurus Shopee Bosskurr Nureddy Nursal (Daddy) berkata Gripex bakal menjalani satu pembedahan dalam terdekat berikutan kecederaan yang dialaminya itu.

“Gripex kini berada di Hospital Klang, Selangor selepas kemalangan semalam.

“Dimaklumkan Gripex perlu menjalani pembedahan di bahagian kaki itu dalam masa terdekat,” katanya kepada What’s The Meta.

Menceritakan semula detik kejadian, Daddy berkata Gripex yang sedang menunggang motosikal pada ketika itu sedang dalam perjalanan ke rumah pemain-pemain Shopee Bosskurr yang terletak tidak jauh dari lokasi kejadian.

“Kemalangan berlaku berdekatan dengan sebuah stesen pam minyak pada jam kira-kira empat petang. 

“Gripex keseorangan ketika itu. Dia dilanggar kereta secara tiba-tiba dan terjatuh dengan motosikalnya.

“Gripex terus membuat panggilan video kepada kami untuk memberitahu keadaannya dan kami terus bergegas ke tempat Gripex. Ambulans pun tiba di tempat kejadian selang beberapa minit kemudian,”tambah Deddy.

Daddy juga mengharapkan orang ramai dan penyokong Shopee Bosskurr untuk mendoakan agar Gripex dipermudahkan urusan dan cepat sembuh.

Semalam, Gripex terlibat dalam satu kemalangan sebelum perlawanan Shopee Bosskurr dan EVOS Esports dalam Liga Profesional (MPL) bermula pada jam kira-kira 5.30 petang.

Gripex bagaimana pun tidak dapat beraksi dan diganti dengan pemain yang menggunakan nama maya Perisai.

Dalam perlawanan itu, Shopee Bosskurr masih tidak berjaya membenam badinya tersendiri menentang EVOS Esports apabila mereka tewas 2-0.

Shopee Bosskurr bakal bertemu dengan Louvre Esports pada petang ini jam empat petang dalam liga MPL musim keempat nanti.

Continue Reading

Mobile Legends

Mobile Legends: Gripex terlibat dalam kemalangan, keadaan kurang baik

Published

on

Andi Alfian Firman (Gripex) terlibat dalam satu kemalangan jalan raya di Klang, Selangor seketika tadi. Keadaannya dikatakan dalam keadaan kurang baik. - Foto Nureddy Nursal

KUALA LUMPUR Pemain profesional Mobile Legends Shopee Bosskurr Andi Alfian Firman (Gripex) terlibat dalam satu kemalangan jalan raya di Klang, Selangor hari ini.

Perkara tersebut disahkan pengurus Shopee Bosskurr Nureddy Nursal (Daddy) kepada What’s The Meta seketika tadi.

Menurut Daddy, kemalangan tersebut baharu sahaja berlaku seketika tadi.

“Keadaan kurang baik. Saya akan maklum mengenai perkembangannya nanti.

“Doakan dia cepat sembuh ya,” kata Daddy.

Jelas Daddy, perlawanan antara Shopee Bosskurr dan EVOS Esports dalam Liga Profesional (MPL) pada petang nanti mungkin akan ada kelewatan sedikit.

What’s The Meta kini sedang mendapatkan pengesahaan dari pihak penganjur, eGG Network mengenai perkembangan terkini perlawanan antara kedua-dua pasukan itu.

Continue Reading

Mobile Legends

#M1World: Tiket ‘early bird’ boleh dibeli sekarang, bermula RM15

Published

on

16 pasukan terbaik MLBB dari seluruh dunia akan bertanding merebut kejuaraan kejohanan dunia ini yang menawarkan hadiah wang terkumpul kira-kira RM1juta (AS$250,000)

KUALA LUMPUR – Tiket dan pas masuk ke acara utama Kejohanan Dunia Mobile Legends Bang:Bang (M1) yang akan berlangsung pada 15 sehingga 17 November di Axiata Arena, kini boleh dibeli mulai hari ini.

Terdapat tiga kateogi pas iaitu Bronze, Silver dan Gold. Bagi mereka yang membeli tiket Gold akan mendapat beg eksklusif M1.

Anda juga boleh memberi pas bagi 1 hari atau 3 hari yang bermula RM15 sehingga RM110.

Berikut adalah senarai harga tiket:

Senarai pas dan harga tiket

Kedudukan pas di dalam Axiata Arena:

Dapat tiket anda di https://myticket.asia/#event=32708403

16 pasukan terbaik MLBB dari seluruh dunia akan bertanding merebut kejuaraan kejohanan dunia ini yang menawarkan hadiah wang terkumpul kira-kira RM1juta (AS$250,000).

Jangan lupa menggunakan hashtag #MLBBM1 #M1World #MLBBWorld untuk menghangatkan lagi pertarungan terbaik dunia ini!

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved