Connect with us

General

#EsportsBlueprint: Tidak boleh ada mentaliti ‘syok sendiri’ – Syed Saddiq

Published

on

PETALING JAYA – Pihak kerajaan tidak boleh mempunyai mentaliti ’syok sendiri’ apabila merancang Pelan Strategik Pembangunan E-Sukan.

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata pihaknya telah mengadakan pelbagai perbincangan dan pertemuan dengan beberapa pihak berkepentingan sebelum melancarkan pelan itu.

“Bagi menjadikan Malaysia sebagai hub e-sukan di Asia Tenggara, kita perlu ada ekosistem yang baik secara keseluruhan, perlu lebih inklusif dan melihat bagaimana polisi boleh menarik lebih banyak pelaburan dan membantu membangunkankan industri,” kata Syed Saddiq.

Beliau berkata demikan dalam satu Majlis Pelancaran Pelan Strategik Pembangunan E-sukan yang berlangsung di Universiti Malaya semalam.

Menurut Syed Saddiq, pelan tersebut yang telah dirancang sejak Januari 2019 menekankan 5 strategi utama meliputi pemegang taruh dalam industri e-sukan seperti pemain profesional, penggerak industri, pelabur dan agensi-agensi kerajaan.

Jelasnya penganjuran beberapa siri kejohanan peringkat dunia seperti Kuala Lumpur Major Dota 2, Mobile Legends World Championship 2019 dan World Esports Games (WESG) telah membuktikan potensi besar yang dimiliki Malaysia.

“Menerusi pelan strategik ini dapat membuka mata lebih ramai pihak untuk melabur dan bertapak di Malaysia.”

Bagi orang ramai yang ingin melihat Pelan Strategik Pembangunan E-Sukan itu, boleh muat turun di sini.

Click to comment

Cuba komen sikit

General

#SukanSEA2019: Soloz akan bantu saya analisis perlawanan – Laphel

Published

on

Pemain Mobile Legends Mohd Faris Zakaria (tiga dari kiri) tidak akan berada dalam barisan pemain utama dalam skuad negara ke Sukan SEA 2019.

KUALA LUMPUR – Pemain Mobile Legends: Bang Bang (Mobile Legends) yang akan bersaing di Temasya Sukan SEA 2019, Manila, Filipina Mohd Faris Zakaria (Soloz) tidak berada dalam barisan pemain utama.

Jurulatih pasukan Mobile Legends Malaysia, Mohd Amirul Aiman Mohammad Kamal (Laphel) berkata Soloz akan membantunya dalam menonton dan menganalisis perlawanan sepanjang Sukan SEA berlangsung.

“Soloz adalah pemain yang bijak. Ia akan memberi kelebihan kepada kami untuk melihat perlawanan dari ‘mata burung’ untuk mengenal pasti apa yang betul dan salah.

“Kami telah berlatih dari segi mental dan fizikal.

“Apa yang kami  perlukan sekarang adalah sokongan dan doa dari rakyat Malaysia. Terima kasih semua,” kata Laphel kepada What’s The Meta.

Dia berkata demikian sebelum berlepas ke Manila, Filipina pada pagi tadi.

BACA: #SukanSEA2019: Jadual perlawanan e-sukan 5-10 Disember

Selain Soloz, pemain Mobile Legends Malaysia untuk Sukan SEA 2019 ini terdiri daripada :

  • Ahmad Ali Huzaifi Abdullah (Leixia)
  • Abdul Wandi Abdul Kadir (Logan)
  • Izme Haqeem Hamsjid (Kaizer)
  • Muhammad Hazeem Onn (Scott)
  • Jamil Nurolla (Zaraki)

Kelima-lima pemain itu akan bermain sebagai barisan utama pasukan Mobile Legends Malaysia.

Pada peringkat kumpulan, Malaysia berada dalam kumpulan A bersama Myanmar, Vietnam, Singapura dan Kemboja.

Sementara itu di Kumpulan B, adalah skuad dari tuan rumah, Filipina, Indonesia, Laos dan Thailand.

Acara e-sukan Sukan SEA 2019 yang akan berlangsung di Filoil Flying V Centre Manila, Filipina bermula esok sehingga 10 Disember.

Continue Reading

General

PMCO: Yoodo Gank sebenarnya kompetitif, boleh beri saingan hebat – RRQ Athena

Published

on

Pasukan PUBG Mobile Thailand RRQ Athena berada di tangga ke-12 pada hari pertama acara utama Final Global PMCO Musim Luruh 2019. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Pasukan PUBG Mobile Thailand RRQ Athena menyifatkan pasukan Malaysia, Yoodo Gank sebenarnya boleh beri saingan yang hebat dalam Final Global PMCO Musim Luruh 2019.

“Yoodo Gank sangat kompetitif dan mampu berikan persembahan yang sengit dalam kejohanan ini,” kata pemain posisi Sniper bagi pasukan itu, Wachirawit Ramangkoo (Earnny).

Earnny berkata demikian dalam satu sidang media selepas tamat hari pertama Final Global PMCO Musim Luruh 2019, yang diadakan di Dewan Tun Razak 1, Pusat Dagangan Dunia Putra, di sini, semalam.

Earnny turut menyifatkan meski Yoodo Gank dan pasukan Indonesia Bigetron RA mampu beri tentangan hebat tapi mereka lebih berhati-hati dengan pasukan senegara, MEGA Conqueror dan ILLUMINATE dalam kejohanan ini.

Meski Earnny dan RRQ Athena sebelum ini menjuarai di peringat kelayakan Asia Tenggara, prestasi mereka agak merudum pada hari pertama semalam.

Mereka berada di tangga ke-12 dengan 31 mata secara keseluruhan.

Mengulas mengenai prestasi itu, Earnny berkata: “Kami tidak biasa lagi dengan corak permainan pasukan lain.

“Mungkin selepas perlawanan demi perlawanan, kami akan lebih biasa dan akan berikan mutu persembahan dengan lebih baik,”katanya.

Sementara itu, pasukan Malaysia Yoodo Gank berada di tangga ke-14 dengan 17 mata secara keseluruhan.

Ketika ini sedang berlangsung Final Global PMCO Musim Luruh 2019 yang menyaksikan 16 pasukan terbaik dunia merebut gelaran juara dalam kejohanan ini yang menawarkan hadiah wang terkumpul kira-kira RM2 juta.

Continue Reading

General

Axis Esports lapor polis selepas akaun FB dakwa digodam

Published

on

Axis Esports merupakan anak syarikat Axis Technology Resources (M) Sdn. Bhd yang terletak di Bangi, Selangor.

KUALA LUMPUR – Syarikat e-sukan Axis Esports, membuat satu laporan polis semalam selepas akaun Facebook milik mereka dipercayai telah digodam.

“Facebook Axis Esports kami telah digodam oleh penjenayah siber dalam usaha untuk menjatuhkan reputasi kami.

“Kami sudah melakukan laporan kepada pihak polis dan pihak berkuasa untuk menangkap penjenayah ini.

“Kami mohon maaf kepada kesemua peminat, rakan kongsi, pihak berkepentingan dan komunitii dengan kesulitan ini,” kata Pengarah Operasi Axis Esports, Syed Fakrurrozi Syed Agil dalam satu kenyataan hari ini.

Susulan kejadian itu, Axis Esports dilihat telah membuka satu akaun Facebook baharu dan telah memperoleh 1,197 likes setakat artikel ini ditulis.

Sementara itu berdasarkan tinjauan What’s The Meta Today, akaun Facebook yang digodam itu telah memuat naik beberapa status yang dilihat meluahkan beberapa rasa tidak puas hati kepada Axis Esports.

Axis Esports merupakan anak syarikat Axis Technology Resources (M) Sdn. Bhd yang terletak di Bangi, Selangor, yang ditubuhkan dengan visi untuk memperkasakan e-sukan di Malaysia.

Mereka turut mempunyai beberapa pasukan e-sukan di bawahnya, termasuk pasukan Mobile Legends, Axis Bosskurr atau Axis Esports yang baru-baru ini meraih kedudukan 8 teratas dalam kejohanan dunia, M1.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!