Connect with us

General

Fiera tidak lagi bersama eGG Network

Published

on

Fiera Fendi berharap peminatnya masih menyokongnya meski dia memilih untuk tidak bersama eGG Network. - Foto Instagram/@fierafendi

KUALA LUMPUR – Pengacara dan hos e-sukan tanah air Fiera Fendi kini tidak lagi bersama dengan pihak pengurusan saluran e-sukan pertama di Asia Tenggara, Astro eGG Network dan memilih untuk bekerja bebas (freelance).

Fiera berkata meski dia tidak lagi bersama eGG Network, dia masih lagi akan aktif mengacara dalam bidang e-sukan.

“Saya memilih untuk freelance untuk ketika ini dan tidak terikat dengan mana-mana pengurusan buat masa ini.

“Teruskan menyokong saya sebagai Fiera Fendi walaupun saya tidak lagi bersama eGG Network!” katanya ketika dihubungi What’s The Meta.

Fiera juga berkata dia tidak akan melupakan perjalanannya bersama eGG Network.  

eGG Network akan sentiasa menjadi cinta pertama saya dalam e-sukan. Terima kasih untuk perjalanan selama satu tahun ini,” tambahnya.

Fiera pernah memegang watak Fatimah dalam satu siri web “Mata Kerbau”
di Saluran eGG Network.

Fiera sebelum ini pernah menjadi pengacara untuk beberapa acara terbesar e-sukan di rantau ini termasuk Piala Asia Tenggara Mobile Legends:Bang Bang 2019 di Filipina dan Grand Final Kejohanan Dunia Sukan Elektronik (WESG) Peringkat Asia Tenggara 2018.

Selain itu, Fiera juga pernah menjadi pengacara untuk Liga Profesional Mobile Legends: Bang Bang (MPL) Malaysia dan Singapura pada musim kedua dan ketiga.

Antara detik permulaan Fiera dalam bidang ini adalah apabila dia pernah membuat kemunculan dan memegang watak sebagai Fatimah dalam siri web Mata Kerbau di eGG Network.

Siri tersebut memaparkan perjalanan sekumpulan kawan untuk mencapai cita-cita dalam menjuarai kejohanan profesional e-sukan.

Susulan pengumuman Fiera, ramai peminat memberi kata-kata semangat dan sokongan dan mendoakan perjalanan Fiera selepas ini.

Pengguna Instagram @alex_khai_muhammad berkata: “Semoga berjaya dan selamat maju jaya Fiera. Kami akan sentiasa menyokong Fiera tidak kira apa yang Fiera lakukan!”

Sementara itu bagi @lawnavi, dia menyifatkan Fiera sebagai seorang wanita yang sentiasa memberikannya inspirasi.

“Saya sangat mengagumi Fiera. Dia memberikan inspirasi. Saya akan sentiasa menyokong Fiera.”

Bagi anda yang ingin mengikuti perkembangan Fiera, boleh ikuti instagram @fierafendi dan Facebook Fiera Fendi.

General

#M1World: Tewas dalam perlawanan pembukaan, Todak hampir lemas di arena sendiri

Published

on

Todak terpaksa akur tewas pada perlawanan pembukaan kepada pasukan dari Indonesia, Rex Regum Qeon 0-2. - Foto MPL / Mobile Legends

KUALA LUMPUR –  Pasukan Mobile Legend nombor 1 negara, Todak membuka tirai acara utama kejohanan dunia Mobile Legend M1 dengan langkah sumbang apabila mereka terpaksa tunduk kepada Rex Regum Qeon dengan mata 0-2.

Di atas kertas, pasukan Todak dilihat sebagai pasukan pilihan untuk memenangi perlawanan ini dengan mudah namun segalanya serba tidak menjadi dalam perlawanan tersebut dan terpaksa memberi laluan kepada wakil negara jiran itu untuk kekal meneruskan saingan dalam kelompok utama.

Selepas tewas dalam perlawanan pertama, Todak menunjukkan corak permainan yang sangat agresif untuk 5 minit pertama dalam perlawanan yang kedua.

Moon sekali lagi menunjukkan bahawa di adalah pemain terbaik untuk hero Lunox namun tuah tidak menyebelahi mereka apabila beberapa kali turtle mereka dicuri oleh RRQ.

Pemain assassin RRQ, Xinn berjaya mendapatkan Maniac di hujung perlawanan sekali gus mematahkan semangat ribuan penyokong tuan rumah yang hadir di Axiata Arena hari ini.

Todak yang terpaksa berdepan dengan penyingkiran dalam kelompok bawahan bakal bertemu dengan pemenang di antara satu lagi pasukan tuan rumah, Axis Esports ataupun wakil negara matahari terbit, 10s Gaming Plus.

Hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM1 juta (AS$250,000) menjadi taruhan untuk dimenangi dalam kejohanan dunia Mobile Legends M1 yang bakal direbut oleh 16 pasukan terbaik MLBB dunia.

Continue Reading

General

Rangka tindakan e-sukan akan dibentang pada 21 November

Published

on

Syed Saddiq berkata rangka tindakan e-sukan negara pertama itu dilakukan bagi membolehkan program e-sukan diselaraskan secara berstruktur untuk pembangunan holistik di peringkat akar umbi sehingga ke peringkat antarabangsa. - Foto What's The Meta / Mariah Ahmad

KUALA LUMPUR – Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengumumkan rangka tindakan (blueprint) pembangunan sukan elektronik (e-sukan) negara akan dibentangkan pada 21 November nanti.

“Dalam masa dua minggu lagi, kita akan mengadakan pembentangan rangka tindakan (blueprint) yang pertama untuk diperhalusi bersama.

“Selepas itu kita akan mengadakan sesi temu rapat bersama penggiat e-sukan untuk membincangkan mengenai pembelanjaan dana e-sukan yang telah diperuntukkan dalam Belanjawan 2020 supaya akhirnya kita dapat melangkah ke hadapan bersama,” kata Syed Saddiq.

Beliau berkata demkian kepada media selepas menghadiri Majlis Penyerahan Jalur Gemilang Level Up KL kepada Atlet-Atlet E-Sukan Negara ke Temasya Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, KLCC pada semalam.

Sebelum ini, dalam satu sidang Dewan Rakyat pada Mac lalu Syed Saddiq berkata rangka tindakan e-sukan negara pertama itu dilakukan bagi membolehkan program e-sukan diselaraskan secara berstruktur untuk pembangunan holistik di peringkat akar umbi sehingga ke peringkat antarabangsa.

Syed Saddiq turut mengumumkan lima keutamaan strategik bagi rangka tindakan pembangunan e-sukan tersebut iaitu:

  • Ke arah kecemerlangan e-sukan;
  • Sokongan pertumbuhan industri e-sukan;
  • Akses kepada kemudahan e-sukan yang lebih baik untuk menarik pelabur;
  • Membentuk kesedaran awam dan mempromosikan gaya hidup bermain permainan video yang lebih bertanggungjawab;
  • Memupuk tadbir urus dan pentadbiran yang baik dalam industri e-sukan.


Continue Reading

General

Bukan sahaja Asia Tenggara, Malaysia juga mampu jadi hub e-sukan Asia – Syed Saddiq

Published

on

SYED SADDIQ: Kita perlu bekerja keras untuk menjadi kuasa besar Asia, bukan setakat di Asia Tenggara. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Malaysia dilihat berpotensi untuk menjadi hub e-sukan Asia, kata Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Beliau berkata bagi menjadikan hasrat itu sebagai satu realiti, semua pihak perlu bekerja keras untuk menjadikan industri e-sukan di Malaysia yang terbaik Asia dan bukan sekadar di peringkat Asia Tenggara.

“Kita perlu bekerja keras untuk menjadi kuasa besar Asia, bukan setakat di Asia Tenggara. Jika kita lihat di China, mereka ada Tencent dan Alibaba (AliEsports).

“Di Malaysia kita perlu memupuk industri e-sukan dengan memberi sokongan penuh kepada mereka. 

“Selain menyentuh mengenai bahagian kesukanan dalam sukan siber ini, kita juga mahu lebih banyak pembangun permainan video untuk membuka cawangan di Malaysia, supaya mereka boleh membangunkan lebih banyak permainan video di Malaysia,” katanya.

Jelas Syed Saddiq, menerusi rancangan itu, ia akan melahirkan lebih banyak peluang pekerjaan kepada tenaga tempatan.

BACA: Atlet negara mampu tepis tanggapan negatif mengenai e-sukan – Syed Saddiq

“Tenaga tempatan boleh jadi pereka grafik dan bekerjasama rapat dengan penggiat e-sukan untuk mendukung industri ini,” katanya.

Beliau berkata demkian kepada media selepas menghadiri Majlis Penyerahan Jalur Gemilang Level Up KL kepada Atlet-Atlet E-Sukan Negara ke Temasya Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, KLCC pada semalam.

Pada masa yang sama Syed Saddiq turut mengumumkan rangka tindakan (blueprint) e-sukan akan dibentangkan pada 21 November nanti.

Beliau juga berkata satu sesi temu rapat akan diadakan bersama penggiat e-sukan untuk membincangkan mengenai dana peruntukan yang dibentangkan dalam Belanjawan 2020.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!