Connect with us

General

Fiera tidak lagi bersama eGG Network

Published

on

Fiera Fendi berharap peminatnya masih menyokongnya meski dia memilih untuk tidak bersama eGG Network. - Foto Instagram/@fierafendi

KUALA LUMPUR – Pengacara dan hos e-sukan tanah air Fiera Fendi kini tidak lagi bersama dengan pihak pengurusan saluran e-sukan pertama di Asia Tenggara, Astro eGG Network dan memilih untuk bekerja bebas (freelance).

Fiera berkata meski dia tidak lagi bersama eGG Network, dia masih lagi akan aktif mengacara dalam bidang e-sukan.

“Saya memilih untuk freelance untuk ketika ini dan tidak terikat dengan mana-mana pengurusan buat masa ini.

“Teruskan menyokong saya sebagai Fiera Fendi walaupun saya tidak lagi bersama eGG Network!” katanya ketika dihubungi What’s The Meta.

Fiera juga berkata dia tidak akan melupakan perjalanannya bersama eGG Network.  

eGG Network akan sentiasa menjadi cinta pertama saya dalam e-sukan. Terima kasih untuk perjalanan selama satu tahun ini,” tambahnya.

Fiera pernah memegang watak Fatimah dalam satu siri web “Mata Kerbau”
di Saluran eGG Network.

Fiera sebelum ini pernah menjadi pengacara untuk beberapa acara terbesar e-sukan di rantau ini termasuk Piala Asia Tenggara Mobile Legends:Bang Bang 2019 di Filipina dan Grand Final Kejohanan Dunia Sukan Elektronik (WESG) Peringkat Asia Tenggara 2018.

Selain itu, Fiera juga pernah menjadi pengacara untuk Liga Profesional Mobile Legends: Bang Bang (MPL) Malaysia dan Singapura pada musim kedua dan ketiga.

Antara detik permulaan Fiera dalam bidang ini adalah apabila dia pernah membuat kemunculan dan memegang watak sebagai Fatimah dalam siri web Mata Kerbau di eGG Network.

Siri tersebut memaparkan perjalanan sekumpulan kawan untuk mencapai cita-cita dalam menjuarai kejohanan profesional e-sukan.

Susulan pengumuman Fiera, ramai peminat memberi kata-kata semangat dan sokongan dan mendoakan perjalanan Fiera selepas ini.

Pengguna Instagram @alex_khai_muhammad berkata: “Semoga berjaya dan selamat maju jaya Fiera. Kami akan sentiasa menyokong Fiera tidak kira apa yang Fiera lakukan!”

Sementara itu bagi @lawnavi, dia menyifatkan Fiera sebagai seorang wanita yang sentiasa memberikannya inspirasi.

“Saya sangat mengagumi Fiera. Dia memberikan inspirasi. Saya akan sentiasa menyokong Fiera.”

Bagi anda yang ingin mengikuti perkembangan Fiera, boleh ikuti instagram @fierafendi dan Facebook Fiera Fendi.

Click to comment

Cuba komen sikit

General

Kekalahan minggu pertama, bukan kalah selamanya – Jepv

Published

on

2EZ4JEPV : Maaf. Jep sedang menunggu putera sulung Jepv, yang dijangka akan dilahirkan tidak lama lagi. - Foto fail What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR –  “Jaga ketahanan mental dan mutu persembahan! Jepv akan kembali,” itu kata-kata ringkas Kapten Geek Fam, Mohd Haqqani Jaafar (2ez4jepv) kepada rakan-rakan sepasukannya yang kini sedang berjuang untuk Liga Profesional Musim Keempat.

2ez4jepv berkata dia memohon maaf kerana perlu mengutamakan hal keluarganya dahulu ketika ini.

“Maaf. Jep sedang menunggu putera sulung Jepv, yang dijangka akan dilahirkan tidak lama lagi.

“Jep akan kembali semula untuk mengekalkan momentum kita seperti di MPL Musim Ketiga dengan meta (strategi) yang lebih baik. 

“Kita masih mempunyai baki perlawanan yang banyak lagi. Jaga mental dan mutu persembahan, Jepv akan kembali semula,” katanya ketika dihubungi What’s The Meta.

2ez4jepv berkata demikian ketika mengulas prestasi Geek Fam ketika ini yang berdepan dengan dua kekalahan berturut-turut pada minggu pertama MPL.

Geek Fam tewas kepada musuh tradisi EVOS Esports SG 0-2 dan juara MPL Musim Kedua, Axis Esports tanpa 2ez4jepv.

Sementara itu, 2ez4jepv juga berkata dia sangat menghargai sokongan peminat yang sentiasa bersama Geek Fam tatkala mereka menang atau kalah.

“Doakan kami supaya dipermudahkan urusan serta kekal dengan corak permainan yang terbaik bersama-sama dua pemain baharu kami.

“Kami akan lakukan kejutan kepada mereka yang sentiasa menyokong kami. Jepv sayang anda semua,” tambahnya.

Ketika ini Geek Fam berada di ranking ke-sembila liga selepas keputusan kekalahan bagi kedua-dua perlawanan tersebut.

Geek Fam bakal bertemu dengan jaguh Negeri Bawah Bayu, Sabah Top Player (STOP) pada minggu hadapan.

Continue Reading

FIFA

FIFA 20: MFL, Gamesbond bakal anjur E-Piala Malaysia

Published

on

KUALA LUMPUR – Malaysian Football League (MFL) dengan kerjasama Gamesbond Global Sdn Bhd (Gamesbond) bakal memperkenalkan kejohanan e-sukan E-Piala Malaysia bersempena saingan Piala Malaysia 2019 musim ini.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL Kevin Ramalingam berkata pihaknya menyedari perkembangan e-sukan semakin mendapat perhatian serius di kalangan masyarakat khususnya generasi muda.

Lantaran itu, beliau berkata MFL turut tidak mahu ketinggalan untuk menyumbang kepada perkembangan e-sukan.

“E-sukan kini menjadi kegilaan sebahagian daripada remaja di Malaysia ketika ini dan dilihat mampu diketengahkan sebagai aktiviti yang boleh menjamin masa depan golongan belia.

“Aktiviti itu kini bukan sekadar untuk mengisi masa lapang malah ia boleh mendatangkan ganjaran yang lumayan menerusi pertandingan yang sering dianjurkan di luar negara.

“Saya percaya E-Piala Malaysia ini bakal menghangatkan lagi saingan kejohanan tertua di Asia Tenggara ini yang kini sudah memasuki saingan peringkat kumpulan. Selain itu kita juga merancang untuk menganjurkan pertandingan liga seiring dengan saingan Liga Malaysia musim depan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Urusan Gamesbond Muhammad Fazli Razak menjelaskan, pihaknya telah memilih beberapa pemain ranking terbaik tanah air yang dijangka bakal membuat penampilan di E-Piala Malaysia.

“E-Piala Malaysia kali ini bakal menggunakan permainan video FIFA 20.

“Kita telah melakukan senarai pendek dan memilih pemain-pemain e-sukan berdasarkan ranking rasmi dan pencapaian antarabangsa yang terbaharu.

“Saya percaya bahawa kerjasama dengan MFL bukan sahaja membuka dimensi baharu dalam sukan elektronik tetapi sebaliknya ia turut menunjukkan Malaysia memiliki ramai pemain-pemain berpotensi tinggi,” ujarnya.

Continue Reading

General

SukanSEA2019: Saya cuba bimbing atlet e-sukan, bawa pulang emas – MasterRamen

Published

on

MASTER RAMEN: InsyaAllah, dengan pengalaman dan ilmu yang ada, saya akan cuba untuk membimbing atlet-atlet e-sukan di Sukan SEA nanti.

KUALA LUMPUR –  Pengarah Mineski Event Team (MET) Malaysia Firdaus Hashim atau senang dikenali sebagai MasterRamen berazam untuk memberikan yang terbaik dengan tanggunggjawab yang diberikan sebagai pengurus atlet-atlet e-sukan ke Sukan SEA 2019 nanti.

“Terima kasih kepada Persatuan E-Sukan Malaysia (ESM) terutama kepada Presiden Datuk Ananth S Nathan dan Setiausaha Agungnya, Hisyam Darus kerana meletakkan kepercayaan kepada saya bagi tugasan ini.

“InsyaAllah, dengan pengalaman dan ilmu yang ada, saya akan cuba untuk membimbing atlet-atlet e-sukan di Sukan SEA nanti.

“Saya cuba untuk membawa pulang emas bagi Malaysia,” kata MasterRamen ketika dihubungi Whats The Meta mengenai pemilihannya sebagai pengurus pasukan e-sukan kontinjen Malaysia ke Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina nanti.

Pada pagi tadi, Presiden ESM Datuk Ananth S Nathan mengumumkan MasterRamen diberi tanggungjawab untuk menggalaskan tugas pengurus tersebut.

Menurut Ananth, pemilihan itu adalah kerana faktor pengalaman dan pengetahuan beliau yang luas mengenai industri sukan elektronik ini. 

Berikutan pemilihan itu juga MasterRamen bertanggungjawab untuk mengurus atlet-atlet Malaysia yang akan menyertai enam acara-acara e-sukan dipertandingkan di Sukan SEA 2019, iaitu Defence of the Ancients (Dota 2), Starcraft II, Mobile Legends: Bang Bang, Arena of Valor, Tekken 7 dan Hearthstone.

Sukan SEA 2019 dijangka berlangsung pada November sehingga Disember nanti.

MasterRamen bukan satu nama asing dalam industri e-sukan di Malaysia.

Ada dalam kalangan peminat dan penggiat e-sukan menggelarkannya sebagai “Bapa E-Sukan Malaysia” berikutan sumbangannya dalam industri ini.

Sejak menceburi bidang ini pada 2012, MasterRamen telah menjadi pengurus untuk beberapa pasukan e-sukan ke kejohanan antarabangsa.

Beliau yang juga merupakan salah seorang Exco ESM, pernah menjadi pengurus pasukan e-sukan Lowyat.Net Esports, Arrow Gaming, Mineski-X dan penasihat untuk Orange Taring.

MasterRamen juga pernah mengurus pasukan-pasukan e-sukan untuk ke kejohanan berprestij seperti The International 4, Asian Cyber Games SEA Invitational 2014, StarLadder SEA dan The International 6.

Pada tahun ini, beliau juga dipilih sebagai Pencipta Kandungan Rasmi untuk Facebook Gaming.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved