Connect with us

FIFA

FIFA 20: MFL, Gamesbond bakal anjur E-Piala Malaysia

Published

on

KUALA LUMPUR – Malaysian Football League (MFL) dengan kerjasama Gamesbond Global Sdn Bhd (Gamesbond) bakal memperkenalkan kejohanan e-sukan E-Piala Malaysia bersempena saingan Piala Malaysia 2019 musim ini.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL Kevin Ramalingam berkata pihaknya menyedari perkembangan e-sukan semakin mendapat perhatian serius di kalangan masyarakat khususnya generasi muda.

Lantaran itu, beliau berkata MFL turut tidak mahu ketinggalan untuk menyumbang kepada perkembangan e-sukan.

“E-sukan kini menjadi kegilaan sebahagian daripada remaja di Malaysia ketika ini dan dilihat mampu diketengahkan sebagai aktiviti yang boleh menjamin masa depan golongan belia.

“Aktiviti itu kini bukan sekadar untuk mengisi masa lapang malah ia boleh mendatangkan ganjaran yang lumayan menerusi pertandingan yang sering dianjurkan di luar negara.

“Saya percaya E-Piala Malaysia ini bakal menghangatkan lagi saingan kejohanan tertua di Asia Tenggara ini yang kini sudah memasuki saingan peringkat kumpulan. Selain itu kita juga merancang untuk menganjurkan pertandingan liga seiring dengan saingan Liga Malaysia musim depan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Urusan Gamesbond Muhammad Fazli Razak menjelaskan, pihaknya telah memilih beberapa pemain ranking terbaik tanah air yang dijangka bakal membuat penampilan di E-Piala Malaysia.

“E-Piala Malaysia kali ini bakal menggunakan permainan video FIFA 20.

“Kita telah melakukan senarai pendek dan memilih pemain-pemain e-sukan berdasarkan ranking rasmi dan pencapaian antarabangsa yang terbaharu.

“Saya percaya bahawa kerjasama dengan MFL bukan sahaja membuka dimensi baharu dalam sukan elektronik tetapi sebaliknya ia turut menunjukkan Malaysia memiliki ramai pemain-pemain berpotensi tinggi,” ujarnya.

Click to comment

Cuba komen sikit

FIFA

Darren Gan akan beraksi pada FIFA19 Global Series Playoff

Published

on

Darren sebelum ini pernah muncul sebagai juara Piala Kejohanan EA (EACC) 2018 terkenal dengan gelaran “No Server No Problem”.

PEMAIN Kompetitif FIFA Online 4 Darren Gan bakal beraksi pada kejohanan antarabangsa FIFA19 Global Series Playoff yang akan berlangsung di Jerman pada 12-14 Julai nanti.

Dalam satu ciapan pembangun e-sukan FIFA, EA Sports mengumumkan senarai pemain-pemain dari seluruh dunia yang layak ke kejohanan tersebut dan menyaksikan nama Darren turut tersenarai.

Darren sebelum ini pernah muncul sebagai juara Piala Kejohanan EA (EACC) 2018 terkenal dengan gelaran “No Server No Problem”.

Darren mencipta sejarah tersendiri apabila beliau mengharumkan nama Malaysia dengan memenangi kejohanan EACC yang lalu dan membawa pulang sebahagian daripada RM418,000 pada November 2018.

Beliau turut memenangi Anugerah Pemain Terbaik dan Anugerah Penjaring Gol Terbanyak dalam kejohanan itu. 

Continue Reading

FIFA

FIFA 19: Luqman Haziq ke Madrid, sertai kejohanan Gamergy

Published

on

PEMAIN kompetitif bagi pasukan FIFA Gamesbond Esports, Luqman Haziq Hajiman bakal menyertai Festival Permainan Video dan E-sukan Gamergy, di Madrid Sepanyol pada 21 sehingga 23 Jun ini.

Festival yang dianjurkan Institusi Pameran Perdagangan Madrid (IFEMA) dan Liga Profesional Permainan Video (LVP) itu turut akan disertai juara Liga Yeah Asia Pulau Pinang 2019, Ahmad Shahrin Shaharudin.

Luqman dan Shahrin difahamkan telah berlepas ke Madrid pada malam tadi bersama-sama bahagian pengurusan dan jurulatih Gamesbond Esports.

Gamergy kembali untuk edisi ke-10 pada tahun ini dan mensasarkan untuk melepasi jangkaan rekod penyertaan tahun lalu iaitu seramai 50,000 orang.

Selain FIFA 19, Gamergy turut menganjurkan e-sukan Counter-Strike: Global Offensive (CSGO), Clash Royale Orange Superleague dan Super Smash Bros. Ultimate.

Continue Reading

FIFA Online 4

FO4: Misi RippedJean pertahan piala EACC, buru RM416,000

Published

on

Darren Gan (RippedJean) bersama ahli kumpulan FlashXGamesbond dalam acara cabutan perlawanan peringkat kumpulan seketika tadi. - Foto paparan skrin YouTube / FIFA Online 4

PEMAIN profesional e-sukan FIFA Online 4 (FO4) Darren Gan (RippedJean) bakal beraksi dalam Kejohanan Piala Kejohanan EA (EACC) Musim Bunga pada Sabtu ini yang menawarkan hadiah wang terkumpul hampir RM 1 juta.

RippedJean yang bermain di bawah pasukan gabungan Malaysia dan Singapura FlashXGamesbond kini berada di Shanghai, China bagi menyertai kejohanan tersebut.

Pada acara cabutan undian perlawanan peringkat kumpulan yang berlangsung seketika tadi menyaksikan RippedJean bersama FlashXGamesbond berada di kumpulan A, PSG.LGD (China), Seongnam FC (Korea Selatan) dan Indo United (Indonesia).

Cabutan perlawanan peringkat kumpulan – Foto paparan skrin YouTube / FIFA Online 4

Perlawanan pertama akan berlangsung pada Sabtu nanti menentang Indo United.

Kejohanan tersebut yang disertai 12 pasukan dari enam negara akan berlangsung sehingga 26 Mei depan.

Ia menawarkan hadiah wang tunai kira-kira RM416,000 bagi juara, RM229,000 bagi naib juara dan RM99,000 bagi tempat ketiga.

Sementara itu, bagi penjaring terbanyak bakal menerima habuan kira-kira RM4,000.

Sebelum ini RippedJean bergelar juara Kejohanan EACC musim sejuk pada 17 November lalu dan membawa sebahagian wang tunai RM418,000.

ICYMI: Juara FIFA Online 4 “No Server No prolem” keluar Mineski

Dalam kejohanan berprestij tersebut, RippedJean turut membawa pulang trofi Anugerah Pemain Terbaik dan Anugerah Penjaring Terbanyak.

Sementara itu Pengasas Pasukan E-Sukan Gamesbond, Suki Lee berkata dia mengharapkan penyertaan organisasi e-sukan tempatan itu dalam arena FO4 mampu memberi tuah kepada RippedJean untuk memenangi kejohanan tersebut.

Bagi anda yang mahu menonton secara langsung Kejohanan EACC tersebut dan memberi sokongan kepada atlet e-sukan FO4 tanah air, boleh ke Facebook EA Sports FIFA Online 3 Malaysia.

Continue Reading

Trending