Connect with us

DOTA 2

Ini 12 pasukan dunia yang akan sertai ONE Esports Dota 2 Singapore World Pro Invitational

Published

on

12 pasukan terbaik Dota 2 dengan 9 daripadanya pernah bertanding di kejohanan dunia The International dan bakal merebut hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM141 juta (AS$34 juta).

12 pasukan antarabangsa disahkanbakal bertanding dalam satu kejohanan jemputan antarabangsa ONE Esports DOTA 2 Singapore World Pro Invitational.

Dalam satu siaran akhbar yang dikeluarkan oleh pihak penganjur kejohanan, ONE Esports, iaitu anak syarikat kepada ONE Championship (ONE), 12 pasukan tersebut adalah:

 • Team Liquid (Naib juara The International 2019)
 • Gambit, J.Storm,
 • Team Aster
 • Team Secret
 • TNC Predator
 • Virtus.pro
 • Vici Gaming
 • Natus Vincere
 • Alliance
 • Evil Geniuse

Pengulas e-sukan tersohor dunia, TobiWan dan ODPixel juga tersenarai dalam senarai barisan pengulas. Sementara itu, personaliti Dota 2 terkenal, Sheever dijangka akan menjadi pengendali acara itu.

“Ini adalah kali pertama Singapura menjadi tuan rumah kejohanan e-sukan bertaraf dunia.

“12 pasukan terbaik Dota 2 dengan 9 daripadanya pernah bertanding di kejohanan dunia The International dan bakal merebut hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM141 juta (AS$34 juta).

“Barisan panel yang kami sediakan semuanya adalah yang terbaik di antara yang terbaik”, kata Carlos Alimurung yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif ONE Esports.

Beberapa acara sampingan juga bakal disajikan buat penonton yang hadir ke acara itu antaranya pertunjukkan cosplay, jualan cenderahati dan barangan eksklusif ONE Esports, sesi bertemu peminat, cabutan bertuah dan sebagainya.

Kejohanan ini akan berlangsung dari 20 hingga 22 Disember 2019 di Stadium Tertutup Singapura dan tiket boleh didapati di http://www.oneesports.gg/buydota2tickets.

Anda juga berpeluang memenangi 2 tiket percuma ke acara ini dengan melayari facebook rasmi ONE ESports dan sertai kempen “Our Game, Your Story” yang akan berakhir pada 5 Disember 2019.

Click to comment

Cuba komen sikit

DOTA 2

#ONEDota2: MidOne kembali bermain untuk Team Secret

Published

on

PEMAIN e-sukan profesional tanah air Yeik Nai Zheng (MidOne) membuat kemunculan kembali bersama pasukannya sebelum ini iaitu Team Secret dalam satu kejohanan jemputan antarabangsa ONE Esports DOTA 2 World Pro Invitational Singapura.

Perkara itu diumumkan Team Secret pada pagi tadi menyatakan MidOne akan bermain sebagai pengganti (stand in).

“Cuba teka siapa kembali? Lagi sekali. MidOne kini kembali,” kata Team Secret dalam satu ciapan ringkas beserta gambar.

Dalam gambar itu turut memaparkan MidOne bersama kapten Team Secret, Clement Ivanov (Puppey), Lasse Urpalainen (MATUMBAMAN), Michał Jankowski (Nisha) dan Ludwig Wåhlberg (zai).

Menurusi gambar itu, MidOne dilihat akan menggantikan pemain utama Yazied Jaradat (YapzOr).

Sebelum ini MidOne, dilaporkan akan mengambil waktu berehat panjang dari arena kompetitif e-sukan itu dan akan dilepaskan dari barisan utama Team Secret.

Sepanjang MidOne bersama Team Secret, beliau telah memenangi tiga kejohanan Major Valve dan menyertai kejohanan dunia, The International selama tiga tahun berturut-turut.

MidOne dan Team Secret turut menduduki tempat ke-4 pada The International 9, iaitu rekod pencapaian paling tinggi dalam sejarah Team Secret.

Baru-baru ini nama MidOne dilihat telah didaftarkan dalam laman Dota 2 pada semalam bersama dengan pemain-pemain lain seperti Michael Ross (ninjaboogie), Nicholas Lim Eng Han (zeal), Lee Jia He (Chidori~) dan Ooi Yew Kah (KennyO).

Sementara itu kejohanan ONE Esports DOTA 2 World Pro Invitational Singapura bakal menyaksikan 12 pasukan terbaik Dota 2 bakal merebut hadiah terkumpul bernilai kira-kira RM141 juta (AS$34 juta).

Kejohanan ini akan berlangsung dari 20 hingga 22 Disember 2019 di Stadium Tertutup Singapura dan tiket boleh didapati di http://www.oneesports.gg/buydota2tickets.

Continue Reading

DOTA 2

Dota 2: Bekas pemain utama Team Liquid tubuh Nigma Esports

Published

on

Nigma Esport terdiri daripada bekas pemain utama Team Liquid Dota 2 iaitu Ivan Borislavov Ivanov (MinD_ContRoL), Maroun Merhej (GH), Kuro Salehi Takhasom (KuroKy), Amer Al-Barkawi (Miracle) dan Aliwi Omar (w33). - Foto Twitter / NIGMA ESPORTS

PENGAKHIRAN sesebuah pengembaraan adalah permulaan satu kisah baharu.

Itu adalah satu ciapan ringkas berserta video dari akaun (@nigmagg) pada pagi tadi yang menyaksikan bekas pemain-pemain utama pasukan profesional Dota 2 Team Liquid, kini kembali berpayung di bawah satu nama iaitu Nigma Esports.

Pemain-pemain tersebut yang semestinya tidak asing dalam arena kompetitif e-sukan, adalah:

 • Kuro Salehi Takhasom (KuroKy)
 • Amer Al-Barkawi (Miracle)
 • Maroun Merhej (GH)
 • Ivan Borislavov Ivanov (MinD_ContRoL)
 • Aliwi Omar (w33) 

“Terima kasih kerana mengalu-alukan kedatangan kami. Nama Nigma berasal dari perkataan Arab iaitu “Najma” yang bermaksud bintang.

“Kami berharap agar kami dapat memberikan satu mutu persembahan permainan yang seronok untuk anda semua,” kata Nigma Esports yang ditubuhkan oleh bekas juara dunia The International 7.

Kesemua bekas pemain Liquid itu sebelum ini dilihat memuat naik satu ciapan yang menunjukkan mereka sedang melihat satu gerhana.

Ia menimbulkan persoalan dalam kalangan peminat sama ada mereka akan membuat kemunculan kembali dalam arena kompetitif profesional Dota 2.

Pada September lepas, komuniti e-sukan seluruh dunia dikejutkan dengan pengumuman Team Liquid yang akan melepaskan kelima-lima pemain yang bermain di kejohanan dunia The International 9 itu dari organisasinya.

Dalam kejohanan itu, Team Liquid muncul sebagai naib juara membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM18 juta.

Mereka tewas kepada juara bertahan, OG.

Continue Reading

DOTA 2

Dota 2: TNC Predator juara MDL Chendu Major, bawa pulang RM1.2 juta

Published

on

TNC Predator membawa pulang hadiah wang terkumpul kira-kira RM1.2 juta (AS$300,000) selepas meraih kejayaan MDL Chendu Major. - Foto Twitter / TNC Predator

PASUKAN profesoional Dota 2 Filipina, TNC Predator merangkul kejuaraan Major Dota 2 yang pertama bagi musim 2019/2020, yang berlangsung di Chengdu China, semalam.

TNC Predator meraih kemenangan MDL Chendu Major itu selepas menewaskan ViCi Gaming 3-1 pada grand final dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM1.2 juta (AS$300,000).

TMC Predator yang pada mulanya tewas 0-2 kepada ViCi Gaming pada pusingan final kelompok utama, jatuh ke kelompok bawahan dan bertemu dengan Invictus Gaming.

Tidak mahu membuang masa, TNC Predator meraih mata kemenangan 2-0 menewaskan Invicturs Gaming, dan sekali lagi bertemu dengan ViCi Gaming pada final.

“Kemenangan major pertama bagi musim ini memang di luar jangkaan dan akan mejadi satu perkara yang paling dingingati bagi kami.

“Kami mampu untuk meraih kemenengan ini kerana sokongan penyokong dan peminat yang sentiasa percaya kepada kami,”kata TNC Predator dalam satu kenyataan selepas tamat perlawanan.

Kejohanan itu juga menyaksikan pemain Carry TNC Predator Kim Villafuerte (Gabbi) dianugerahkan sebagai Pemain Terbaik (MVP).

TNC Predator sebelum itu beraksi dengan baik pada peringkat kumpulan A, menewaskan pasukan EHOME dan Team Unknown 2-0 dan mara ke acara utama kejohanan MDL Chendu Major.

Pada peringkat acara utama, mereka mengalahkan Alliance 2-1 dan J.Storm 2-0.

Menerusi kemenangan itu juga, TNC Predator meraih 4,850 mata DPC.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!