Connect with us

Mobile Legends

Ini sebab kenapa Kolia ‘ditendang’ EVOS

Published

on

Ng Shao Ming (Kolia) merupakan antara pemain Tank dan Support yang terkenal dengan skilnya tersendiri dalam Mobile Legends. - Foto Facebook / Kolia Legends

Terlalu over-confident (berkeyakinan tinggi) dengan semua perkara.

Itu antara menjadi punca bekas kapten pasukan terkemuka Mobile Legends di Asia Tenggara, EVOS Esports (EVOS) Ng Shao Ming atau senang dikenali sebagai Kolia ‘ditendang’ keluar daripada pasukan itu.

Kapten EVOS, Boon Wei Xing Robert (OhDeerBambi) berkata sikap dan personaliti Kolia itu dilihat tidak sesuai dengan pasukan tersebut.

“Kami tidak suka apabila dia over-confident dengan semua perkara.

“Kami rasa dia tidak mempunyai persefahaman yang baik dengan EVOS, jadi kami membuat keputusan untuk keluarkannya,” katanya dalam satu video temu bual di Facebook Mobile Legends sempena Liga Profesional (MPL) musim ketiga.

Dalam video tersebut, Kolia turut menjelaskan situasi berkenaan daripada perspektif pihaknya. 

Jelasnya, dia meninggalkan EVOS yang pernah meraih tempat kedua MPL musim lalu adalah kerana pasukan itu tidak memerlukan pengguna hero Aggro Tank dalam rancangan strategi mereka pada ketika itu.

Pengguna hero Aggro Tank berperanan untuk menggunakan abiliti mereka bagi mengumpan pihak musuh untuk menentangnya sahaja.

“Mereka tidak perlukan Aggro Tank, jadi saya diletakkan di bangku simpanan ketika itu.

“Memang ada drama dalam setiap pasukan tapi saya tidak rasa ia perlu melemahkan mutu persembahan kami.

“Saya rasa sebagai pemain atau penghibur, kita perlu sentiasa pandang ke hadapan,” kata Kolia yang berperanan sebagai pemain Tank dan Support dalam Mobile Legends.

Hanya tinggal kenangan. Kolia (tiga dari kiri) bersama pasukan Evos Esports SG pada musim lalu. Foto – mpl.mysg.mobilelegends.com

Tambah Kolia, keputusannya untuk menyertai pasukan Nara Esports SG (Nara) adalah sangat tepat memandangkan baginya Nara adalah pasukan paling kuat dalam MPL kali ini.

“Saya berkeyakinan bahawa kumpulan yang saya pilih ini adalah yang terbaik,” jelas Kolia.

Dalam perlawanan minggu kelima MPL menyaksikan pasukan Nara bertembung dengan EVOS dan menang 2-0.

Nara terus mencatatkan rekod tanpa kalah selepas mereka mengalahkan Reborn 2-0, Resurgence 2-1, Bosskurr 2-0, Bigetron SG 2-0, Geek Fam 2-0, dan Xpax 2-1.

Mereka kini berada di kedudukan pertama liga dengan 19 mata terkumpul secara keseluruhan.

MPL musim ketiga ini menawarkan hadiah wang terkumpul melebih RM400,000 dan disertai enam pasukan Malaysia dan empat pasukan Singapura.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

Mobile Legends: Akhirnya, pasukan Jepun 10s Gaming Plus buka akaun Facebook

Published

on

Nama 10s Gaming Plus mula meningkat naik selepas menunjukkan corak permainan yang menakjubkan pada Kejuaraan Dunia Mobile Legends, M1, pada bulan lalu. - Foto What's The Meta

PASUKAN Mobile Legends Jepun, 10s Gaming Plus akhirnya membuka akaun media sosial Facebook untuk memenuhi permintaan peminat antarabangsa mereka.

“Ingin tahu meta (strategi) Jepun?” soal 10s Gaming Plus dalam salah satu posting mereka. 

Nama 10s Gaming Plus mula meningkat naik selepas menunjukkan corak permainan yang menakjubkan pada Kejuaraan Dunia Mobile Legends, M1, pada bulan lalu.

BACA: #M1World: “Saya mahu jadi lebih baik dari Todak” – Totaka, 10s Gaming Plus

Antara meta yang menjadi tumpuan dan ingatan peminat e-sukan Malaysia adalah penggunaan kombinasi hero Rafaela dan Baxia.

Mereka juga mencatat sejarah tersendiri apabila menjadi satu-satunya negara di luar Asia Tenggara yang layak ke Acara Utama kejohanan paling berprestij dalam arena e-sukan Mobile Legends itu.

10s Gaming Plus berjaya meraih kedudukan ranking enam terbaik dunia dalam kejohanan M1 dan membawa hadiah wang tunai kira-kira RM33,000 (AS$8,000).

Pasukan 10s Gaming Plus terdiri daripada Katayama Takayuki (Totaka)  Kubo Yoshiaki (Obuyan), Yamada Hiroki (Surei) Hisatome Ryosuke (Tomebo), Namioka Noritake (Pappa), Kozumi Nao (Kozu).

Bagi anda yang mahu mengikuti perkembangan terkini 10s Gaming Plus, boleh ke Facebook 10second Gaming+.

Selain itu, dalam Facebook itu juga mereka turut berkongsikan pautan ke akaun YouTube pemain-pemain mereka iaitu: 

Jadi, apakah meta terbaharu yang akan diperkenalkan dari pasukan Jepun ini?

Continue Reading

Mobile Legends

Pemain akan diambil tindakan disiplin, digantung dari sertai kejohanan- Red Esports

Published

on

RED Esports berkata mereka tidak akan mengambil ringan mengenai perkara itu dan akan mengambil tindakan sepatutnya bagi memastikan ia tidak berulang lagi.

PASUKAN profesional Mobile Legends: Bang Bang (Mobile Legends) RED Esports akan mengambil tindakan disiplin terhadap salah seorang pemainnya yang terlibat dalam satu kes viral baru-baru ini.

RED Esports berkata mereka tidak akan mengambil ringan mengenai perkara itu dan akan mengambil tindakan sepatutnya bagi memastikan ia tidak berulang lagi.

“Pemain yang terlibat akan digantung dari menyertai kejohanan bersama skuad utama kami.

“Kami juga akan memastikan pemain-pemain kami tidak mengulangi kesilapan yang sama,”kata RED Esports.

Sebelum ini satu perbualan dalam What’s App melibatkan pemain-pemain RED Esports tersebar di media sosial.

Dalam perbualan tersebut, pemain tersebut berbual mengenai prestasi pasukan Malaysia yang terdiri dari pemain-pemain Bosskurr dalam Temasya Sukan SEA 2019.

Dalam kejohanan itu, Bosskurr menyumbang pingat gangsa untuk Malaysia.

“Kami mengucapkan tahniah kepada Bosskurr kerana berjaya mendapatkan pingat bagi tanah air. Selamat maju jaya pada kejohanan yang akan datang,” kata RED Esports

Sementara itu, pemilik RED Esports, Anne Raihan turut memohon maaf mengenai kes itu yang telah menyinggung beberapa pihak terlibat.

“Saya mohon maaf bagi pihak pemain RED Esports. Masalah bermula sebagai mesej peribadi dan kemudian tersebar dari pemain kami.

“Saya mengambil tanggungjawab penuh tentang apa yang telah berlaku dan akan mengambil tindakan yang sepatutnya supaya kesalahan sama tidak berulang lagi.

“Perkara ini perlu diambil serius untuk mengelak apa-apa salah faham dan perkara negatif dalam kalangan pasukan profesional e-sukan yang mewakili Malaysia yang dilihat sebagai satu keluarga di mata saya,” kata Anne.

Menurut Anne, dia menghargai maklum balas penyokong RED Esports dan berterima kasih dengan sokongan yang diberikan untuk industri e-sukan.

“Saya mohon maaf sekali lagi dengan kesulitan yang telah berlaku dan saya mendoakan yang terbaik untuk pada masa akan datang.”

Continue Reading

Mobile Legends

“Saya mohon maaf,” – Error

Published

on

Pemain kompetitif Mobile Legends, Edmond Yue menyesal dan memohon maaf atas keterlanjuran dari pihaknya. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Pemain kompetitif bagi pasukan RED Esports, Edmond Yue (Error) memohon maaf berikutan satu perbualan dalam What’s App yang viral dalam kalangan komuniti Mobile Legends : Bang (Mobile Legends).

Error berkata, dia menyesal mengenai perbualannya mengenai pasukan Bosskurr itu dan bertanggungjawab dengan percakapannya.

“Saya menyesal dengan perkara ini dan saya memohon maaf atas keterlanjuran dari pihak saya.

“Walaupun gurau kasar dalam komuniti adalah perkara yang tidak pernah habis tapi saya mohon maaf apabila bercakap dalam What’s App kumpulan ini.

“Saya tidak pernah sama sekali tidak menghargai usaha Bosskurr mewakili Malaysia di Sukan SEA. Saya memang ikhlas bangga dengan usaha mereka kerana membawa nama Mobile Legends Malaysia,”tambahnya.

Error juga berkata dia kesal dengan tindakan tidak bertanggungjawab individu yang menyebarkan maklumat perbualan di dalam kumpulan itu di media sosial.

“Semua orang ada pendapat dengan cara tersendiri dan tidak perlu menjadi batu api untuk melagakan saya dengan komuniti Mobile Legends yang seterusnya menyebabkan salah faham berlanjutan.

“Tapi ikhlas dari hati saya, saya mohon maaf kepada rakan-rakan, penyokong dan kepada semua yang mengenali saya dari dalam dan luar. Maafkan saya,” kata Error.

Sebelum ini satu perbualan dalam What’s App Error bersama beberapa individu lain tersebar di media sosial.

Dalam perbualan tersebut, menceritakan mengenai prestasi pasukan Malaysia yang terdiri dari pemain-pemain Bosskurr dalam Temasya Sukan SEA 2019.

Dalam kejohanan itu, Bosskurr menyumbang pingat gangsa untuk Malaysia.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!