Connect with us

DOTA 2

Ini sebab OG kenapa memilih Malaysia sebagai lokasi bootcamp

Published

on

Pasukan Dota 2 terkemuka dunia, OG, menghadiri sesi tayangan eksklusif dokumentari Against The Odds di Sunway University, Subang Jaya. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

SUBANG JAYA – Bekas juara The International edisi lepas, OG memilih Malaysia sebagai destinasi latihan bootcamp bagi persiapan terakhir pasukan itu untuk menghadapi saingan kejohanan dunia The International 9 di Shanghai, China pertengahan bulan ini.

Kapten OG Johan Sundstein (N0tail) berkata faktor utama mengapa Malaysia sebagai destinasi pilihan adalah berikutan jaringan internet dan persamaan zon waktu dengan Shanghai.

“Malaysia adalah pilihan yang terbaik buat kami ketika ini dari segi kemudahan serba lengkap seperti keperluan tempat penginapan dan jaringan internet yang sangat baik.

“Namun faktor paling utama adalah berikutan Malaysia berkongsikan zon waktu yang sama dengan Shanghai.

“Lantaran itu, Malaysia mempunyai kelebihan di situ untuk kami membiasakan diri (sebelum ke kejohanan) seperti yang kami lakukan di Kanada (lokasi The International 8) sebelum ini,” kata N0tail.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media tayangan eksklusif dokumentari perjalanan OG sebelum bergelar juara dunia, Against The Odds, yang berlangsung di Auditoriam JC 3, Sunway University, di sini hari ini.

Turut hadir dalam sidang media itu adalah pemain-pemain OG yang lain, iaitu Anathan Pham (ana), Topias Taavitsainen (Topson), Sébastien Debs (Ceb) dan Jesse Vainikka (JerAx).

Sementara itu, Jerax turut senada dengan N0tail mengenai pemilihan Malaysia sebagai lokasi untuk melakukan latihan bootcamp.

Jelasnya juga, beliau turut berkesempatan mempelajari mengupas durian baru-baru ini.

“Persekitaran dan cuaca yang sangat baik di Malaysia juga sesuai untuk melakukan latihan bootcamp. Setakat ini saya menyifatkan Malaysia memang sangat bagus.

“Kami juga sempat mempelajari dan menyahut cabaran mengupas buah durian dan kami menyukainya,” kata Jerax sambil tertawa kecil.

Pada kejohanan The International 2018, OG muncul juara selepas mengalahkan pasukan China PSG.LGD 3-2 pada grand final dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM42 juta.

Bagi anda yang mahu menonton dokumentari Against The Odds boleh layari laman web Redbull.com!

Click to comment

Cuba komen sikit

DOTA 2

Dota 2: Momentum Kenchi ditagih skuad negara

Faizal Ramli merungkai mengapa momentum kejayaan yang dimiliki Kenchi Yap ketika ini harus dieksploitasi sepenuhnya oleh kontinjen negara.

Published

on

Kenchi (berdiri) bersama pemain legenda tanah air, Mushi dalam satu kejohanan Dota 2 - Foto Facebook / Kenchi Yap

YAP CHEE LEONG atau Kenchi Yap baru-baru ini terpilih sebagai jurulatih skuad Dota 2 negara bagi menghadapi saingan Sukan SEA 2019 di Filipina hujung tahun ini.

Pemilihan ini dibuat oleh badan induk Persatuan E-sukan Malaysia (ESM) bersama pengurus atlet e-sukan negara, Firdaus Hashim atau MasterRamen.

Selain Kenchi, Ahmad Syazwan (ADTR) dan Adam Shah (Adam atau 343) juga telah disenarai pendek sebelum keputusan muktamad dibuat.

Keputusan ini dilihat sebagai satu lantikan yang tepat bagi pasukan Dota 2 negara melihat dari sudut rekod Kenchi sebagai jurulatih berbanding dua calon yang lain.

Kita tidak boleh menafikan bahawa ADTR sangat bagus sebagai pemain tetapi aksinya sebagai jurulatih sejak kebelakangan ini kurang memberi keputusan yang positif.

Lain pula bagi Adam, kariernya sebagai jurulatih Fnatic boleh diberikan kredit. Beliau mula menjadi jurulatih di penghujung tahun 2017 sehingga Mei 2018. 

Rekodnya membawa Fnatic ke perlawanan akhir dalam kejohanan DOTA Summit 8 dan DreamLeague Season 9 harus diberikan pujian.

Dia kembali aktif menjadi pemain untuk beberapa pasukan dan terkini bersama sebuah pasukan di Amerika Syarikat, Complexity Gaming.

Sejak beliau mengambil keputusan meninggalkan Fnatic, tahap pencapaiannya kurang memberangsangkan dan ESM melihat ini sebagai satu risiko untuk kontinjen negara.

Kurang dari empat bulan sahaja lagi Sukan SEA akan membuka gelanggang, semestinya MasterRamen memerlukan seorang individu yang berpotensi dan mempunyai momentum yang tinggi ketika ini. Di sinilah terletaknya kekuatan Kenchi.

Persamaan ketiga-tiga calon terakhir ini mempunyai satu laluan karier yang sama iaitu pernah menjadi jurulatih Fnatic tetapi hanya Kenchi sahaja yang berjaya membawa pasukan meraih tempat ke-empat dalam kejohanan dunia The International 6.

Seperti yang sedia maklum, Kenchi juga merupakan Pengarah Pengurusan Mineski Malaysia dari tahun 2009 sehingga sekarang.

Pada awal tahun ini, Kenchi kembali menjadi jurulatih Mineski selepas Aaron Kim (Clairvoyance) meninggalkan pasukan.

Pada bulan April, beliau berjaya membawa pasukan ke pentas akhir pertamanya sebagai jurulatih di kejohanan ESL Mumbai sebelum tempatnya digantikan oleh jurulatih dari China, Tang Wenyi (71).

Sekali lagi dia meletakkan dirinya sebagai jurulatih apabila 71 meninggalkan pasukan dan hasilnya Mineski menjuarai kelayakan utama The International 9 rantau Asia Tenggara dan menjadi jurulatih tunggal dari Malaysia di kejohanan itu.

Momentum kejayaan yang dimilikinya ketika ini harus dieksploitasi sepenuhnya oleh kontinjen negara.

Setelah dinilai dari segi pencapaian, potensi dan beberapa aspek dalaman yang lain, nyata pemilihan Kenchi ini adalah tepat bagi skuad Dota 2 negara.

Senarai penuh pemain hanya akan dikeluarkan selepas tamatnya kejohanan dunia  yang berlangsung di Shanghai bulan ini. Kenchi juga bakal dibantu oleh Ketua Jurulatih bagi skuad e-sukan negara iaitu Ahmad Syazwan, ADTR.

*Faizal Ramli adalah wartawan latihan e-sukan. Kenyataan penulis dalam artikel ini merupakan pandangan peribadinya dan tidak semestinya mencerminkan sidang pengarang What’s The Meta secara keseluruhan.

Continue Reading

DOTA 2

Dota 2 : Alliance menang DOTA Summit 10, pembakar semangat ke TI9

Published

on

Twitter / Beyond The Summit

BEKAS juara The International 3, Alliance berjaya memenangi Dota Summit 10 selepas menewaskan Pain Gaming 3-0 dalam perlawanan akhir sebentar tadi.

Ini kejuaraan siri Dota Summit yang pertama sepanjang sejarah penubuhan pasukan itu.

Kemenangan itu boleh dilihat sebagai pembakar semangat buat mereka menjelang kejohanan The International 9 yang akan berlangsung di Shanghai pertengahan Ogos ini.

Alliance layak ke perlawanan akhir selepas membenam saingan Team Serenity yang dibarisi oleh dua pemain Malaysia iaitu Roddgeee dan Ahjit yang bertindak sebagai pemain gantian.

Di perlawanan akhir, mereka bertemu semula Pain Gaming yang pernah menewaskan mereka pada saingan akhir winner bracket 0-2 sebelum ini.

Dalam perlawanan Best of 5, Alliance mendominasi tiga perlawanan pertama. Mereka tidak memberi sebarang peluang dan ruang kepada Pain Gaming untuk menyusun strategi apabila Michael Vu (miCKe) kelihatan sangat aggresif sebagai pemain carry.

Sepanjang tiga perlawanan tersebut miCKe hanya mati dua kali sahaja dan itu dilihat peningkatan yang positif bagi pasukan dan diangkat sebagai pemain terbaik kejohanan.

“Ini adalah satu motivasi yang baik buat pasukan sebelum kami berangkat ke Shanghai untuk menyertai saingan yang lebih besar, iaitu The International,” kata ketua pasukan, Aydin Sarkohi (iNSaNiA) ketika ditemu ramah selepas memenangi perlawanan akhir tadi.

Alliance membawa pulang hadiah utama kira-kira RM135,993 (AS$33,000) ditambah dengan bonus kemenangan di peringkat kumpulan berjumlah RM37,000 (AS$9,000).

Lebih manis lagi, sepanjang proses pembinaan semula pasukan, DOTA Summit 10 adalah kejuaraan pertama mereka dan mereka mengharapkan akan memenangi banyak lagi trofi selepas ini.

Continue Reading

DOTA 2

Dota 2 : Adam, Roddgeee akan mula saingan Dota Summit 10

Published

on

Foto - Twitter / Beyond The Summit "Team Serenity"

DUA orang pemain Malaysia, Adam Shah Erwan (Adam) yang mewakili Complexity dan Roger Tan (Roddgeee) yang bermain untuk pasukan Team Serenity akan menyahut cabaran Dota Summit 10 anjuran Beyond The Summit di Los Angeles, Amerika Syarikat hari ini.

Kejohanan itu akan turut disertai empat pasukan yang lain iaitu J.Storm, Beastcoast, Pain Gaming dan juga bekas juara The International 3, Alliance.

Dota Summit 10 akan berlangsung selama empat hari bermula dari 25 hingga 28 Julai.

Pasukan yang bertanding mula tiba di Los Angeles sejak 2 hari yang lepas.

Turut sama kelihatan dalam rombongan pasukan Team Serenity adalah seorang lagi pemain Malaysia dan bekas pemain Mineski, Lai “Ahjit” Jay Son.

Kejohanan itu juga merupakan kejohanan pemanas badan sebelum tumpuan terarah ke The International 9 yang akan berlangsung di Shanghai, China pada Ogos nanti.

Continue Reading

Trending