Connect with us

Mobile Legends

M1World: “Geo Esports, dalam bola sepak anda boleh menang tapi dalam Mobile Legends…”

Published

on

Moon (kanan) dan Todak akan bertemu dengan pasukan Brazil Geo Esports pada petang nanti jam 5.30 petang. - Foto YouTube / Mobile Legends

KUALA LUMPUR – “Geo Esport, selamat datang ke Malaysia. Dalam bola sepak anda boleh menang sebab ada Neymar, tapi di Malaysia anda tidak boleh menang (dalam Mobile Legends).”

Itu antara kata-kata kapten pasukan Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends) Zikry Shamsuddin, Moon, yang bakal berdepan dengan pasukan Brazil, Geo Esports pada peringkat kumpulan C, Kejohanan Dunia Mobile Legends petang nanti.

BACA: Keyakinan luar biasa Moon Todak

Setakat ini, Moon dan Todak berjaya meraih 4 mata kemenangan selepas menentang pasukan FIlipina Sunspark dan pasukan Turki, Evil Esports.

Ketika berlawan dengan juara Liga Profesional (MPL) Filipina itu, Todak tewas 1-2 dan meraih 1 mata.

Selepas itu, Todak bertemu dengan pasukan Evil Esports, menang 2-0 dan meraih 3 mata.

Menurut Moon, banyak perkara yang dia telah pelajari sepanjang berada di peringkat kumpulan kejohanan dunia itu.

“Kami dapat belajar benda baharu dan corak permainana yang baharu. Kami berasa gembira apabila kami berjaya bangkit menang menentang Evil Esports selepas tewas kepada Sunspark.

“Kami menggunakan kelebihan skil hero yang ada dan yang paling penting komunikasi berkesan antara pemain,” kata Moon.

Tambah Moon, dia mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang memberi sokongan kepadanya dan Todak, sepanjang penglibatannya dan rakan seperjuangan dalam arena e-sukan.

Moon dan Todak berjaya mendapatkan slot ke M1 selepas meraih tempat kedua MPL Malaysia dan Singapura baru-baru ini selepas tewas 3-2 di Grand Final dengan EVOS Esports SG.

EVOS Esports SG bagaimana pun tidak dapat mara ke pusingan seterusnya selepas terkandas di peringkat kumpulan A pada Isnin.

Todak perlu berada di kedudukan dua teratas untuk mara ke Acara Utama Playoff Kejohanan Dunia Mobile Legends, di Axiata Arena, Kuala Lumpur pada Jumaat nanti.

Todak akan bertemu dengan Geo Esports pada petang nanti jam 5.30 petang.

16 pasukan terbaik MLBB dari seluruh dunia akan bertanding merebut kejuaraan kejohanan dunia ini yang menawarkan hadiah wang terkumpul kira-kira RM1juta (AS$250,000).

Anda juga belum terlewat untuk mendapatkan tiket, boleh layari: http://bit.ly/M1-Tickets dan gunakan kod promo M1WTM untuk nikmati diskaun sebanyak 25% bagi setiap pembelian.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

Pemain akan diambil tindakan disiplin, digantung dari sertai kejohanan- Red Esports

Published

on

RED Esports berkata mereka tidak akan mengambil ringan mengenai perkara itu dan akan mengambil tindakan sepatutnya bagi memastikan ia tidak berulang lagi.

PASUKAN profesional Mobile Legends: Bang Bang (Mobile Legends) RED Esports akan mengambil tindakan disiplin terhadap salah seorang pemainnya yang terlibat dalam satu kes viral baru-baru ini.

RED Esports berkata mereka tidak akan mengambil ringan mengenai perkara itu dan akan mengambil tindakan sepatutnya bagi memastikan ia tidak berulang lagi.

“Pemain yang terlibat akan digantung dari menyertai kejohanan bersama skuad utama kami.

“Kami juga akan memastikan pemain-pemain kami tidak mengulangi kesilapan yang sama,”kata RED Esports.

Sebelum ini satu perbualan dalam What’s App melibatkan pemain-pemain RED Esports tersebar di media sosial.

Dalam perbualan tersebut, pemain tersebut berbual mengenai prestasi pasukan Malaysia yang terdiri dari pemain-pemain Bosskurr dalam Temasya Sukan SEA 2019.

Dalam kejohanan itu, Bosskurr menyumbang pingat gangsa untuk Malaysia.

“Kami mengucapkan tahniah kepada Bosskurr kerana berjaya mendapatkan pingat bagi tanah air. Selamat maju jaya pada kejohanan yang akan datang,” kata RED Esports

Sementara itu, pemilik RED Esports, Anne Raihan turut memohon maaf mengenai kes itu yang telah menyinggung beberapa pihak terlibat.

“Saya mohon maaf bagi pihak pemain RED Esports. Masalah bermula sebagai mesej peribadi dan kemudian tersebar dari pemain kami.

“Saya mengambil tanggungjawab penuh tentang apa yang telah berlaku dan akan mengambil tindakan yang sepatutnya supaya kesalahan sama tidak berulang lagi.

“Perkara ini perlu diambil serius untuk mengelak apa-apa salah faham dan perkara negatif dalam kalangan pasukan profesional e-sukan yang mewakili Malaysia yang dilihat sebagai satu keluarga di mata saya,” kata Anne.

Menurut Anne, dia menghargai maklum balas penyokong RED Esports dan berterima kasih dengan sokongan yang diberikan untuk industri e-sukan.

“Saya mohon maaf sekali lagi dengan kesulitan yang telah berlaku dan saya mendoakan yang terbaik untuk pada masa akan datang.”

Continue Reading

Mobile Legends

“Saya mohon maaf,” – Error

Published

on

Pemain kompetitif Mobile Legends, Edmond Yue menyesal dan memohon maaf atas keterlanjuran dari pihaknya. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Pemain kompetitif bagi pasukan RED Esports, Edmond Yue (Error) memohon maaf berikutan satu perbualan dalam What’s App yang viral dalam kalangan komuniti Mobile Legends : Bang (Mobile Legends).

Error berkata, dia menyesal mengenai perbualannya mengenai pasukan Bosskurr itu dan bertanggungjawab dengan percakapannya.

“Saya menyesal dengan perkara ini dan saya memohon maaf atas keterlanjuran dari pihak saya.

“Walaupun gurau kasar dalam komuniti adalah perkara yang tidak pernah habis tapi saya mohon maaf apabila bercakap dalam What’s App kumpulan ini.

“Saya tidak pernah sama sekali tidak menghargai usaha Bosskurr mewakili Malaysia di Sukan SEA. Saya memang ikhlas bangga dengan usaha mereka kerana membawa nama Mobile Legends Malaysia,”tambahnya.

Error juga berkata dia kesal dengan tindakan tidak bertanggungjawab individu yang menyebarkan maklumat perbualan di dalam kumpulan itu di media sosial.

“Semua orang ada pendapat dengan cara tersendiri dan tidak perlu menjadi batu api untuk melagakan saya dengan komuniti Mobile Legends yang seterusnya menyebabkan salah faham berlanjutan.

“Tapi ikhlas dari hati saya, saya mohon maaf kepada rakan-rakan, penyokong dan kepada semua yang mengenali saya dari dalam dan luar. Maafkan saya,” kata Error.

Sebelum ini satu perbualan dalam What’s App Error bersama beberapa individu lain tersebar di media sosial.

Dalam perbualan tersebut, menceritakan mengenai prestasi pasukan Malaysia yang terdiri dari pemain-pemain Bosskurr dalam Temasya Sukan SEA 2019.

Dalam kejohanan itu, Bosskurr menyumbang pingat gangsa untuk Malaysia.

Continue Reading

Mobile Legends

#SukanSEA2019 – Mobile Legends sumbang pingat gangsa, tewas 0-2 dengan Filipina

Published

on

Pingat pertama dalam sejarah e-sukan Malaysia bagi Temasya Sukan SEA 2019 disumbangkan oleh skuad Mobile Legends. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

MANILA – Pasukan Mobile Legends : Bang Bang (Mobile Legends) tewas kepada pasukan Filipina 0-2 pada pusingan final kelompok bawah Temasya Sukan SEA 2019 seketika tadi.

Menerusi kekalahan itu, skuad Malaysia kini berada di kedudukan nombor ketiga secara keseluruhan dan menyumbang satu pingat gangsa bagi acara e-sukan Sukan SEA 2019.

Pusingan pertama: Baxia Filipina yang keras

Pada pusingan pertama, Malaysia menggunakan hero; Diggie, Lylia, Kimmy, Thamuz dan Masha.

Manakala pasukan Filipina menggunakan hero Karrie, Lolita, Baxia, Terizla dan Esmeralda.

Ketika awal perlawanan, pasukan Malaysia dilihat sangat agresif dan berjaya mendapat menara (turret) pada minit pertama dan 49 saat. Namun pada minit kedua dan 15 saat, turtle mereka dicuri pasukan Filipina.

Leixia turut mendapat double kill di bahagian laluan atas pada minit kelima dan 14 saat.

Malaysia kemudian terus mendapatkan turtle kedua dan matlamat mereka berhasil.

Namun ia seperti tidak mencukupi apabila pertahanan dan kerjasama pasukan Filipina dilihat lebih kukuh terutama penggunaan hero tank Baxia.

Ketika perlawanan berlangsung, ada satu detik perang berlaku antara 4 pemain Malaysia dan 1 pemain Filipina yang menggunakan Baxia itu.

Keempat-empat mereka gagal untuk membunuh Baxia yang ‘keras’ itu.

Filipina kemudian cuba mendapatkan Lord dan berjaya pada minit ke 11 dan 16 saat.

Selang 1 minit dan 14 saat kemudian, Filipina mengatur langkah menuju ke pangkalan Malaysia dan berjaya memusnahkan Kristal.

Pusingan Kedua : Soloz ganti Logan

Pada pusingan kedua menyaksikan detik yang ditunggu-tunggu peminat Bosskurr Gaming akhirnya apabila pemain kesayangan mereka Mohd Faris Zakaria (Soloz) membuat kemunculan pertama dalam Sukan SEA 2019.

Soloz yang menggunakan nama MAS.Zakaria menggantikan rakan seperjuangannya Abdul Wandi Abdul Kadir (Logan).

Pada pusingan ini Soloz menggunakan Selena manakala yang lain menggunakan Masha, Grock, Kimmy dan Karrie.

Sementara itu, Filipina masih menggunakan meta (strategi) Baxia, bersama hero lain iaitu X-borg, Lunox, Khufra dan Granger.

Filipina semestinya mendapat kelebihan ‘pemain keenam’ apabila Filoil Flying V Centre,  Manila, digegarkan dengan sokongan gemuruh penonton.

Meski dewan ini tidak penuh secara keseluruhan, ia sudah cukup memberi kekuatan dan semangat kepada pemain Filipina untuk menang 2-0 dalam pusingan final kelompok bawahan itu.

Penggunaan hero Baxia oleh Bata-Anon juga memang luar biasa sehingga dirangkul sebagai pemain terbaik (MVP) dalam kejohanan itu.

Dia meraih mata KDA 2/1/7 dalam perlawanan yang berlangsung selama 13 minit dan 9 saat.

Menerusi kemenangan itu, Filipina bakal bertemu dengan juara dunia e-sukan Mobile Legends iaitu Indonesia seketika nanti pada jam 7 malam bagi menentukan siapa yang akan membawa pulang pingat emas.

Sukan SEA 2019 kali ini memperkenalkan 6 acara e-sukan termasuk Mobile Legends dan menjadikan Razer, sebagai rakan e-sukan rasmi kejohanan itu.

Acara e-sukan Sukan SEA 2019 telah bermula sejak 5 Disember dan akan berakhir pada 10 Disember nanti.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!