Connect with us

Mobile Legends

“Maaf, dah hampir seminggu Ummi asyik update pasal MPL”

Published

on

Foto Rozie Abdullah

PUTARAN masa ketika itu dilihat sedikit lambat berbanding 30 minit sebelum itu yang penuh dengan teriakan sorakan manusia yang memenuhi perkarangan LG2 Blue Atrium Sunway Pyramid.

Keadaan di situ pun menjadi sikit reda selepas pada mulanya digegarkan jeritan peminat, lompatan menyambut kemenangan dan pelukan erat seperti tiada satu tanda mahu dipisahkan.

Ia secara kemudiannya menjadi satu situasi yang penuh kesyukuran dengan beberapa titisan air mata jantan gugur perlahan-lahan.

Renungan penulis kemudiannya tertoleh kepada seorang wanita berkaca mata bertudung biru gelap, berdiri setia menunggu seseorang.

Penulis yakin, wanita ini pasti mempunyai kaitan dengan salah seorang sang jura Geek Fam yang baru dinobat kemenangannya tadi.

Berbekalkan kata-kata puitis sasterawan Usman Awang, “Bukankah kecurigaan telah terbunuh ketika kita bersapa,” penulis memberanikan diri mendekati wanita itu. 

“Assalamualaikum. Puan ibu kepada Dominus?”

“Waalaikumsalam. Ya saya.”

“Puan, saya Mariah.”

“Ya, selalu (tersipu-sipu).”

“Ya?”

“Selalu follow Mariah.”

“Wow! Terima kasih puan!”

Nama Rozie Abdullah sebenarnya seringkali terlihat di ruangan likes dan komen di Facebook penulis. 

Rasa kesyukuran itu tidak terkira apabila akhirnya dapat bersua muka untuk memahami perpesktifnya dengan lebih mendalam terutama sebagai ibu bapa.

Apakah perasaannya apabila mendapat tahu anaknya mula bermain permainan video?

Apa pula perasaannya apabila melihat anaknya sendiri bersaing di hadapan khalayak ramai, menjadi satu-satunya wakil Malaysia dalam Liga Profesional, kejohanan yang dilihat paling prestij dalam e-sukan Mobile Legends di negara ini?

Kesemua persoalan itu disimpan rapi dulu sebelum diterjemahkan dalam bentuk lisan.

Memang adalah satu kebiasaan bagi siapa-siapa yang belum pernah ditemu bual oleh wartawan itu tidak dapat disorok rasa gemuruhnya. Begitu juga daengan Rozie.

Tapi dalam masa yang sama, Rozie juga tidak pernah penat memberi senyuman manisnya sambil sekali sekala mengerling ke arah Nik Aqieff Nik Muhd Muhyyiddin atau senang dikenali sebagai Dominus dalam arena Mobile Legends.

Dominus pada ketika itu sedang melakukan temu bual bersama media lain.

Geek Fam ditemu bual media selepas tamat perlawanan final MPL – Foto Rozie Abdullah

“Sejak tingkatan tiga lagi saya lihat dia main game. Dia pun sudah mula berdikari seawal usia itu dengan mencari duit poketnya sendiri.

“Masa tingkatan lima pula dia sudah jadi wakil sekolah untuk bermain game.

“Lepas itu nampaklah dia terus sertai Mobile Legends,” jelas Rozie yang menceritakan detik-detik apabila dia cuba memahami penglibatan Dominus dalam arena ini.

Dalam perbualan kami, Rozie seperti tidak bosan mengulai perkatan ‘maju’ dan ‘maju’.

Maju jika didefinisikan bermaksud mara atau melangkah ke hadapan.

“Saya nampak kesungguhan Dominus dan saya berharap dia terus maju,” kata Rozie.

Penulis perhatikan, jelas terpancar menerusi personaliti Rozie bahawa kemenangan bermakna Dominus itu juga merupakan satu kebanggaan buat dirinya juga.

Dia juga tahu, Dominus baru-baru ini berjaya mewakili Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur untuk pusingan kelayakan pemilihan wakil negara ke Temasya Sukan SEA di Filipina nanti.

“Haha, maaf saya nervous (gemuruh),” kata Rozie.

Sebelum mengakhiri perbualan kami, Rozie sekali menekankan perkataan maju dan medoakan agar Dominus terus berjaya.

“Ummi doakan Dominus akan terus maju, dan berjaya di masa akan datang,” jelas Rozie.

Rozie bersama anaknya Nik Aqieff Nik Muhd Muhyyiddin yang merupakan seorang pemain Geek Fam – Foto Rozie Abdullah

Ia berbunyai seperti satu kata-kata mudah, tapi kita semua tahu bagaimana kata-kata seorang ibu itu sebenarnya penuh dengan hikmah.

Grand Final MPL bermula pada Sabtu lalu. Sehari sebelum itu Rozie baharu sahaja pulang dari China.

“Saya baru sampai dari China pada Jumaat yang lalu. Esoknya hadir ke MPL untuk beri sokongan kepada Dominus. Saya tinggal di hotel malam itu juga kerana tak larat nak balik.”

Selang beberapa hari selepas tamat MPL, penulis perhatikan Rozie memuat naik satu status di Facebooknya yang berbunyi:

“Maaf. Sudah hampir seminggu Ummi asyik update pasal MPL, Geek Fam, Mobile Legends, Dominus dan cerita yang seangkatan dengannya.

“Kalau tidak suka dan bosan boleh scroll laju-laju. Kalau suka, boleh bagi like bebanyak. Ummi xde hal. Facebook Ummi, cerita Ummi.

“Sekadar berkongsi kegembiraan dan keceriaan yang kami miliki,” kata Rozie.

Pertamanya, Rozie tidak perlu meminta maaf dengan kegembiraannya.

Kedua, Rozie perlu tahu betapa nikmatnya seseorang pemain kompetitif itu mendapat berkat dan sokongan daripada ibu bapa.

Tidak salah jika masih ada dalam kalangan ibu bapa yang melihat permainan video sebagai satu hobi dan bukan sebagai satu industri.

Tapi bayangkan satu semangat yang lain macam tersemat dalam diri apabila akhirnya mendapat restu dan sokongan daripada ibu bapa sendiri, yang percaya apa yang dilakukan ini bukan lagi sekadar syok sendiri?

Rozie bersama keluarganya memberi sokongan kepada Dominus pada final MPL. –
Foto Rozie Abdullah

Setiap perbuatannya yang dilakukan ibu untuk memberi sokongan kepada anaknya itu sebenarnya sangat bermakna, memberi harapan bahawa apa yang dilakukan bukanlah satu perkara sia-sia jika membawa hasil.

Lihat sahaja Dominus. Bukan sahaja berjaya menewaskan pasukan gergasi Singapura EVOS SG, malah terpilih sebagai pemain Terbaik MPL.

Prestasinya sebagai pemain dalam MPL juga dilihat sangat konsisten sehingga kini.

Sebenarnya, jika ada yang melihat setiap sokongan ibu bapa walapun sekadar likes, walapun sekadar share, sebenarnya ia memberi makna mendalam kepada pemain. Ia bukan satu perkara kecil.

Ia memberi satu harapan dan kepercayaan yang biasa mengharungi segala cabaran seperti tiada batasan untuk bermimpi mencapai impian dalam arena e-sukan.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

#M1World: “Kami nak jumpa Todak,” – EVOS Legends

Published

on

EVOS Legends kekal optimis jika bertemu dengan pasukan tuan rumah, Todak. - Foto Facebook / EVOS Esports

KUALA LUMPUR – “Kami mahu jumpa Todak kerana bermain di hadapan ribuan penyokong dapat menaikkan lagi semangat kami untuk menang”.

Pemain EVOS Legends, Donkey menyatakan bahawa mereka sudah bersedia berhadapan dengan pasukan tuan rumah itu biarpun bermain di hadapan penyokong pasukan Todak itu sendiri.

“Saya rasa pasukan kami sudah bersedia menyerap segala tekanan yang akan diberikan oleh penonton tuan rumah dan kami tidak akan teragak-agak jika bertemu dengan mereka di pentas akhir utama nanti,” katanya lagi ketika ditemu ramah oleh What’s The Meta.

Kami juga sempat bertanyakan kepadanya perasaan ketika menggunakan X.Borg yang dikhabarkan Donkey hanya memerlukan satu minggu sahaja untuk dia membawa hero itu ke dalam kejohanan besar seperti M1 ini.

“Saya punya Xborg memang jaguh !” jawabnya bernada gurauan.

EVOS Legends yang sudah layak ke pentas akhir utama bakal menunggu lawan mereka sama ada pasukan tuan rumah, Todak ataupun pasukan dari seberang, Rex Regum Qeon.

Berbaki hanya lagi 2 siri perlawanan sahaja lagi sebelum juara kejohanan dunia Mobile Legends M1 bakal dinobatkan dan membawa peluang hadiah utama bernilai kira-kira RM333,000 (AS$80,000)

Continue Reading

Mobile Legends

#M1World: Rex Regum Qeon belum pulih trauma, ditendang ke kelompok bawahan selepas tewas mudah

Published

on

Rex Regum Qeon masih trauma berdepan dengan EVOS Legends namun masih mahu kekal positif.

KUALA LUMPUR – Pasukan dari Indonesia, Rex Regum Qeon mengakui kesan daripada trauma tewas perlawanan akhir Liga Professional (MPL) Indonesia bulan lalu.

“Ya kami masih trauma. Tiada apa yang berbeza. Perlawanan ini umpama deja vu“, kata Liam ketika ditemu ramah oleh What’s The Meta selepas perlawanan.

Segalanya serba tidak menjadi bagi mereka dalam perlawanan tersebut apabila EVOS Legends dengan mudah mengenepikan cabaran mereka.

Baca : Taring EVOS Legends sangat tajam, Rex Regum Qeon dirobek rakus.

“Walaupun begitu, kami masih kekal positif dan sentiasa bersedia berdepan dengan sesiapa pun lawan kami di peringkat akhir kelompok bawahan esok”, ujar Liam lagi.

Di peringkat akhir kelompok bawahan nanti, sekali lagi Rex Regum Qeon bakal bertemu Todak di mana mereka pernah menewaskan pasukan tuan rumah itu dengan mata 2-0 pada hari pertama acara utama Jumaat yang lalu.

Kejohanan dunia Mobile Legends M1 kini dipenghujungnya dan hanya tinggal 3 pasukan sahaja lagi bakal berentap merebut hadiah utama bernilai kira-kira RM330,000 (AS$80,000) dan sekali gus dinobatkan sebagai pasukan Mobile Legends terbaik di dunia.

Continue Reading

Mobile Legends

#M1World: Jalur Gemilang dikibar megah, Todak bakal membuat perhitungan semula esok

Published

on

Todak berjaya melayakkan diri ke peringkat akhir kelompok bawahan selepas menyingkirkan Burmese Ghouls 2-0 - Foto MPL / Mobile Legends

KUALA LUMPUR – Wakil Malaysia, pasukan Todak menepati ramalan peminat untuk mara ke perlawanan akhir kelompok bawahan selepas mereka menunjukkan jalan keluar kepada Burmese Ghouls 2-0.

Todak akan membuat perhitungan semula bersama Rex Regum Qeon esok dan semestinya ini adalah misi balas dendam selepas mereka tewas dalam pusingan awal acara utama Jumaat lepas.

Dalam perlawanan pertama, aksi yang cukup menarik telah yang ditunjukkan oleh kedua-dua pasukan tetapi pasukan Todak lebih menyerlah apabila berjaya membunuh 4 Lord di mana 2 daripadanya adalah hasil yang dicuri oleh Moon dan Eone yang menggunakan Chang’e serta Grock untuk memenangi perlawanan tersebut.

Burmese Ghouls seolah-olah hilang fokus di perlawanan kedua dan situasi ini digunakan sepenuhnya oleh pasukan Todak untuk mengatasi pasukan dari Myanmar itu seterusnya menyingkirkan mereka daripada saingan.

Walaubagaimanapun, Burmese Ghouls juga harus diberikan pujian kerana telah berjaya menyaingi beberapa pasukan terbaik dunia sepanjang kempen mereka di dalam kejohanan ini.

Hanya 3 buah pasukan sahaja yang tinggal untuk merebut gelaran jaguh kejohanan dunia Mobile Legends M1 seterusnya menggondol hadiah utama bernilai kira-kira RM330,000 (AS$80,000) yang bakal diketahui pada 17 November 2019.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!