Connect with us

ESM

MasterRamen dipilih pengurus e-sukan ke Sukan SEA

Published

on

master ramen
Pemilihan MasterRamen adalah kerana faktor pengalaman dan pengetahuan beliau yang luas mengenai industri sukan elektronik ini.

KUALA LUMPUR – Pengarah Mineski Event Team (MET) Malaysia Firdaus Hashim dipilih sebagai pengurus pasukan e-sukan kontinjen Malaysia ke Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina nanti.

Menurut Presiden Persatuan E-Sukan Malaysia (ESM) Datuk Ananth S Nathan, pemilihan Firdaus atau senang dikenali sebagai MasterRamen untuk menggalas tanggungjawab tersebut atas faktor pengalaman dan pengetahuan beliau yang luas mengenai industri sukan elektronik ini. 

“Pengaruh dan kebolehan beliau dalam mengendali dan mengurus atlet juga merupakan antara satu faktor utama pemilihan beliau. 

“Tambahan pula, ada beberapa atlet yang telah lahir dibawah bimbingan kendalian syarikat beliau, MET. 

“Lebih-lebih lagi Sukan SEA ini akan diadakan di Manila, Filipina dan ini juga memberikan kelebihan kepada beliau memandangkan beliau mahir dengan selok belok dan keadaan di sana,” kata Ananth.

MasterRamen bukan satu nama asing dalam industri e-sukan di Malaysia.

Ada dalam kalangan peminat dan penggiat e-sukan yang menggelarnya sebagai “Bapa E-Sukan Malaysia” berikutan sumbangannya dalam industri ini.

Sejak menceburi bidang ini pada 2012, MasterRamen telah menjadi pengurus untuk beberapa pasukan e-sukan ke kejohanan antarabangsa.

Beliau yang juga merupakan salah seorang Exco ESM, pernah menjadi pengurus pasukan e-sukan Lowyat.Net Esports, Arrow Gaming, Mineski-X dan penasihat untuk Orange Taring.

MasterRamen juga pernah mengurus pasukan-pasukan e-sukan untuk ke kejohanan berprestij seperti The International 4, Asian Cyber Games SEA Invitational 2014, StarLadder SEA dan The International 6.

Pada tahun ini, beliau juga dipilih sebagai Pencipta Kandungan Rasmi untuk Facebook Gaming.

Berikutan pemilihan itu juga MasterRamen bertanggungjawab untuk mengurus atlet-atlet Malaysia yang akan menyertai enam acara-acara e-sukan dipertandingkan di Sukan SEA 2019, iaitu Defence of the Ancients (Dota 2), Starcraft II, Mobile Legends: Bang Bang, Arena of Valor, Tekken 7 dan Hearthstone.

Sukan SEA 2019 dijangka berlangsung pada November sehingga Disember nanti.

Click to comment

Cuba komen sikit

ESM

Sukan SEA: Kosong, ESM masih belum terima sebarang peruntukan daripada KBS

Published

on

ANANTH: Tapi apa guna beri peruntukan jika acara sudah pun berlalu? - Foto WTM / Mariah Ahmad

SHAH ALAM – Kosong.

Itu angka yang dinyatakan Persatuan Sukan Elektronik Malaysia (ESM) apabila mendakwa pihaknya masih belum menerima sebarang peruntukan daripada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) setakat semalam untuk mengadakan Acara Sesi Kelayakan Pemilihan Atlet E-Sukan ke Sukan SEA 2019.

Pemangku Presiden ESM Datuk Ananth S. Nathan berkata meskipun peruntukan tersebut telah dijanjikan untuk disalurkan bagi acara itu namun prosesnya terlalu mengambil masa.

“Mereka akan memberi peruntukan. Tapi apa guna beri peruntukan jika acara sudah pun berlalu? Kami faham ada proses yang perlu dilakukan, termasuk melalui beberapa jabatan namun mungkin semua pihak yang terlibat perlu mempercepatkan proses dan membantu kami.

“Acara mesti diteruskan. Jika kami hanya tunggu, kami tidak boleh lakukan acara pemilihan atlet negara.

“Kami faham situasi mereka, tapi dalam masa yang sama tolonglah fahami kami,” kata Ananth dalam satu sidang media selepas menghadiri Acara Grand Final Pemilihan Atlet E-Sukan ke Sukan SEA 2018, di Central i-city, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika ditanya pemberita sama ada mereka mendapat sebarang peruntukan daripada KBS untuk mengadakan acara tersebut.

Jelas Ananth, proses menyalurkan peruntukan itu perlu lebih efisyen untuk memastikan bakat-bakat e-sukan tanah air dapat dihasilkan dengan baik.

“Jadi apa yang berlaku, kami sering melakukan beberapa pertemuan dengan wakil daripada pihak berkaitan termasuk daripada KBS dan Majlis Sukan Negara (MSN).

“Dalam mesyuarat, mereka kata akan tampil ke hadapan dan membantu tapi apa penting adalah apa yang berlaku sekarang. Acara pemilihan ini perlu diteruskan juga dan tidak boleh tunggu proses peruntukan itu selesai.

“Jadi kami memilih untuk terus ke hadapan, beberapa pergelutan dan cabaran kami perlu berdepan. Kami juga memaklumkan kepada persatuan negeri untuk bekerjasama dan memaklum kepada mereka yang kita berdepan dengan masalah kewangan dalam situasi ini,” tambah Ananth.

BACA: Pemain veteran tarik diri kelayakan ke Sukan SEA Filipina, dakwa penganjur tidak cekap

Beliau berkata pihaknya bersama persatuan-persatuan e-sukan negeri terpaksa mencari jalan termasuk mengumpul dana sendiri untuk sesi pemilihan atlet e-sukan negara.

Acara pemilihan atlet e-sukan berlangsung sejak April lalu bermula di peringkat negeri.

Setiap atlet e-sukan yang melepasi kelayakan peringkat negeri itu kemudiannya mara ke kelayakan peringkat kebangsaan yang berlangsung pada 29 April sehingga 1 Mei lalu.

Bagi pemain yang berjaya melepasi peringkat kebangsaan pula perlu melalui proses bootcamp yang masih belum diputuskan sama ada akan berlangsung pada Julai atau Ogos.

ESM merupakan badan pentadbir sukan elektronik di Malaysia dan didaftarkan di bawah Pejabat Suruhanjaya Sukan Malaysia.

Badan ini turut juga merupakan sebahagian daripada Persekutuan E-Sukan Antarabangsa (IeSF).

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved