Connect with us

DOTA 2

#MeetOG: Kami belajar cara kupas durian – JerAx

Published

on

OG kini berada di Malaysia untuk menjalani latihan bootcamp sebagai persiapan ke The International 9 di Shanghai, China nanti. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

SUBANG JAYA – Pemain-pemain profesional pasukan Dota 2 terkemuka dunia, OG yang kini sedang menjalani latihan bootcamp di Malaysia turut berkesempatan untuk mencuba cara mengupas buah durian ketika mereka berada di sini.

“Malaysia memang satu lokasi yang sangat tenang dan lokasi yang sangat bagus untuk bootcamp.

“Setakat ini memang layanan Malaysia terhadap kami memang baik.

“Hari ini (semalam) kami cuba mengupas durian dengan cara tradisional,” kata pemain OG, Jesse Vainikka (JerAx).

JerAx turut berkata dia selesa dengan cuaca yang ada di Malaysia setakat ini.

JerAx berkata demikian dalam satu sidang media tayangan eksklusif dokumentari perjalanan OG sebelum bergelar juara dunia, Against The Odds, anjuran Red Bull Eropah yang berlangsung di Auditoriam JC 3, Sunway University, di sini hari ini.

Turut hadir dalam sidang media itu adalah pemain-pemain OG yang lain, iaitu Anathan Pham (ana), Topias Taavitsainen (Topson), Sébastien Debs (Ceb) dan Johan Sundstein (N0tail).

Sementara itu, bagi kapten N0tail pula, dia berkata Malaysia memang pilihan yang terbaik bagi pasukan itu untuk menjalani latihan bootcamp berikutan kelangkapan jaringan internet yang baik.

“Faktor paling utama Malaysia dipilih adalah kerana negara ini berkongsikan zon waktu yang sama dengan Shanghai.

“Lantaran itu, Malaysia mempunyai kelebihan di situ untuk kami membiasakan diri (sebelum ke kejohanan) seperti yang kami lakukan di Kanada (lokasi The International 8) sebelum ini,” kata N0tail.

Pada kejohanan The International 2018, OG muncul juara selepas mengalahkan pasukan China PSG.LGD 3-2 pada grand final dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM42 juta.

Bagi anda yang mahu menonton dokumentari Against The Odds boleh layari laman web Redbull.com!

Click to comment

Cuba komen sikit

DOTA 2

#MeetOG: “Saya lagi suka jadi pemain” – Ceb

Ceb menyifatkan tekanan menjadi jurulatih lagi kuat berbanding menjadi seorang pemain.

Published

on

Pemain profesional bagi pasukan Dota 2 OG, Sebastien Debs (kanan) bersama rakan sepasukannya Topias Taavitsainen (Topson) dalam satu sidang media tayangan eksklusif dokumentari Against The Odds anjuran Red Bull Malaysia di Sunway University semalam. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

SUBANG JAYA – Pemain profesional bagi pasukan Dota 2 OG, Sebastien Debs (Ceb) menyifatkan yang beliau lebih selesa dengan posisinya sebagai pemain utama pasukan tersebut berbanding memikul tanggungjawab sebagai jurulatih.

Ceb berkata meski cabaran dihadapi sebagai pemain memang berbeza ketika ini, ia sebenarnya lebih baik daripada apa yang dijangkakannya.

“Tekanan menjadi jurulatih lagi kuat berbanding menjadi seorang pemain sebab kita tidak mempunyai kawalan (dalam permainan) secara terus.

“Saya ingat lagi ketika saya menonton mereka bermain, saya berasa gelisah bukan kerana tidak yakin dengan abiliti mereka untuk menang perlawanan namun ia lebih kepada perasaan menonton sesuatu yang kita tidak boleh kawal.

“Jadi, posisi sebagai jurulatih memang satu tekanan yang sangat kuat. Tapi sebagai seorang pemain, anda boleh jadi lebih fokus dan kurang tekanannya,” kata Ceb ketika menjawab soalan pemberita semalam, dalam satu sidang media tayangan eksklusif dokumentari Against The Odds anjuran Red Bull Eropah di Sunway University, di sini, semalam.

Tambah Ceb lagi, beliau gembira dengan posisinya sebagai pemain OG sekarang.

Ceb memulakan karier dalam e-sukan Dota 2 sejak 2011 lagi dan mula dikenali umum selepas mendapat tempat keempat dalam Dreamhack Winter 2011 bersama pasukan Team Shakira.

Beliau mula menyertai OG pada lewat 2015 sebagai jurulatih pasukan itu selepas menjadi penganalisis bagi kejohanan Shanghai Major pada tahun yang sama.

Selepas penyertaan Ceb, pasukan tersebut mula mendominasi kejohanan-kejohanan major di Kiev, Boston, Manila dan Frankurt. 

Pada Mac 2018, Ceb menjadi pemain ganti untuk OG selepas bekas pemain pasukan itu Roman Fominok (Resolut1on) umum untuk mengundur diri.

Pada Jun 2018, Ceb secara rasmi mengisi posisi offlane pasukan OG untuk kejohanan dunia The International 2018.

Dalam kejohanan paling berprestif dalam Dota 2 itu menyaksikan OG muncul juara dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM42 juta.

Selain Ceb, pasukan OG terdiri daripada Johan Sundstein (N0tail), Topias Taavitsainen (Topson), Anathan Pram (Ana) dan Jesse Vainikka (JerAx).

Pastikan anda menonton perjalanan mereka merangkul bergelar juara dunia, Against The Odds di lawan sesawang Redbull.com!

Continue Reading

DOTA 2

#MeetOG: Matchmaking Dota 2 baharu lebih bagus tapi smurf mungkin salah guna – Ana

Published

on

Pemain profesional Dota 2 bagi pasukan terkemuka dunia OG, Anathan Pram (kanan) mengulas mengenai kemas kini baharu Dota 2 dalam satu sidang media Against The Odds di Sunway University semalam. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

SUBANG JAYA – Pemain Carry bagi pasukan terkemuka OG, Anathan Pram (Ana) melihat perubahan terbaharu dalam kemas kini Dota 2 yang dilakukan Valve baru-baru ini sebagai satu perkara yang positif.

Ana berkata perubahan yang melibatkan matchmaking dalam permainan itu merupakan satu kemas kini yang sangat bagus namun ia juga mempunyai beberapa kelemahan.

“Mengenai matchmaking terbaharu, saya menyifatkan ia satu kemas kini yang bagus daripada Valve dan sudah tentunya ia akan menambah keseronokan dalam permainan ini.

“Ini perubahan yang baharu dan pemain mungkin perlu mengambil masa untuk membiasakan diri termasuk saya.

“Namun, hal ini juga akan membuka ruang kepada pemilik akaun smurf dan booster untuk menyalahgunakan perubahan terbaru ini,” kata Ana.

Ana yang merupakan juara The International edisi lepas berkata demikian dalam satu sidang media tayangan eksklusif dokumentari Against The Odds anjuran Red Bull Eropah di Sunway University yang berlangsung semalam.

BACA: Ini sebab OG pilih Malaysia sebagai lokasi bootcamp

Awal pagi semalam, Valve telah mengeluarkan satu kemas kini yang terbaharu untuk Dota 2 mengenai matchmaking.

Dalam kemas kini tersebut, Solo dan Party Ranked Match juga telah ditukar kepada Core dan Support Ranked Match. Pemain juga boleh memilih laluan (lane) sendiri.

Kemas kini itu mendapat perhatian ramai terutama peminat permainan bergenre MOBA ini.

Sementara itu, Ana berkata perubahan itu secara keseluruhannya boleh dilihat sebagai satu perkara yang positif buat peminat Dota 2.

Pada kejohanan The International 2018, Ana bersama pasukan OG muncul juara selepas mengalahkan pasukan China PSG.LGD 3-2 pada grand final dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM42 juta.

Selain Ana, pasukan OG terdiri daripada Johan Sundstein (N0tail), Topias Taavitsainen (Topson), Sébastien Debs (Ceb) dan Jesse Vainikka (JerAx).

Pastikan anda menonton perjalanan mereka merangkul bergelar juara dunia, Against The Odds di lawan sesawang Redbull.com!

Continue Reading

DOTA 2

#MeetOG: Ini sebab OG pilih Malaysia sebagai lokasi bootcamp

Published

on

Pasukan Dota 2 terkemuka dunia, OG, menghadiri sesi tayangan eksklusif dokumentari Against The Odds di Sunway University, Subang Jaya. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

SUBANG JAYA – Juara The International edisi lepas, OG memilih Malaysia sebagai destinasi latihan bootcamp bagi persiapan terakhir pasukan itu untuk menghadapi saingan kejohanan dunia The International 9 di Shanghai, China pertengahan bulan ini.

Kapten OG Johan Sundstein (N0tail) berkata faktor utama mengapa Malaysia sebagai destinasi pilihan adalah berikutan jaringan internet dan persamaan zon waktu dengan Shanghai.

“Malaysia adalah pilihan yang terbaik buat kami ketika ini dari segi kemudahan serba lengkap seperti keperluan tempat penginapan dan jaringan internet yang sangat baik.

“Namun faktor paling utama adalah berikutan Malaysia berkongsikan zon waktu yang sama dengan Shanghai.

“Lantaran itu, Malaysia mempunyai kelebihan di situ untuk kami membiasakan diri (sebelum ke kejohanan) seperti yang kami lakukan di Kanada (lokasi The International 8) sebelum ini,” kata N0tail.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media tayangan eksklusif dokumentari perjalanan OG sebelum bergelar juara dunia, Against The Odds, anjuran Red Bull Eropah yang berlangsung di Auditoriam JC 3, Sunway University, di sini hari ini.

Turut hadir dalam sidang media itu adalah pemain-pemain OG yang lain, iaitu Anathan Pham (ana), Topias Taavitsainen (Topson), Sébastien Debs (Ceb) dan Jesse Vainikka (JerAx).

Sementara itu, Jerax turut senada dengan N0tail mengenai pemilihan Malaysia sebagai lokasi untuk melakukan latihan bootcamp.

Jelasnya juga, beliau turut berkesempatan mempelajari mengupas durian baru-baru ini.

“Persekitaran dan cuaca yang sangat baik di Malaysia juga sesuai untuk melakukan latihan bootcamp. Setakat ini saya menyifatkan Malaysia memang sangat bagus.

“Kami juga sempat mempelajari dan menyahut cabaran mengupas buah durian dan kami menyukainya,” kata Jerax sambil tertawa kecil.

Pada kejohanan The International 2018, OG muncul juara selepas mengalahkan pasukan China PSG.LGD 3-2 pada grand final dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM42 juta.

Bagi anda yang mahu menonton dokumentari Against The Odds boleh layari laman web Redbull.com!

Continue Reading

Trending