Connect with us

Mobile Legends

Mobile Legends: Saya ingatkan peminat Malaysia ‘bias’ – EVOS Potato

Published

on

POTATO (kiri): Saya ingatkan peminat Malaysia pilih kasih. Rupanya tidak. Peminat di sini juga menghargai dan memberi sokongan kepada kami. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

DAMANSARA – Pemain kompetitif Mobile Legends : Bang Bang (MLBB) pasukan Singapura EVOS SG Andrew Lim (Potato) tidak menjangkakan mereka mempunyai peminat dan mendapat sokongan dari kalangan penggiat e-sukan Malaysia.

Potato berkata dia memang bersyukur dan berterima kasih terhadap sokongan yang diberikan kepada mereka.

“Saya ingatkan peminat Malaysia pilih kasih. Rupanya tidak. Peminat di sini juga menghargai dan memberi sokongan kepada kami.

“Walaupun kami pasukan dari Singapura, kami juga tidak jangka akan meraih sokongan dari anda. Terima kasih,” katanya dalam satu temu bual eksklusif bersama What’s The Meta baru-baru ini.

Sementara itu, kapten pasukan tersebut Wei Xing Robert (OhDeerBambi) turut merakamkan penghargaan kepada peminat di Malaysia atas sokongan yang diberikan sepanjang karier e-sukan mereka dalam arena MLBB.

Bagaimana pun OhDeerBambi memohon maaf kerana mengecewakan peminat pada musim kedua dan ketiga MPL. 

Jelasnya, dia berazam untuk memberikan yang terbaik pada musim kali ini.

“Maaf kerana kami tidak dapat menjadi juara pada musim kedua dan ketiga. Namun kami berharap kami sudah membuat anda rasa bangga dengan kami.

“Kami akan sentiasa berikan kejutan kepada anda dengan meta (strategi) baharu kami nanti,” katanya.

EVOS SG mempunyai misi yang sama pada MPL kali ini apabila pasukan itu perlu membenam ‘badi’ mereka yang hanya mampu meraih tempat kedua.

Pada musim kedua MPL, EVOS SG tewas 3-2 kepada pasukan Reborn dalam Grand Final dan mereka sekali lagi gagal untuk meraih tempat pertama pada musim ketiga selepas terpaksa akur kekalahan 3-2 kepada Geek Fam.

Meskipun dengan rekod dalam MPL itu, EVOS SG merupakan salah satu pasukan e-sukan Asia Tenggara yang tidak boleh dipandang remeh.

Prestasi mereka dilihat konsisten berbanding pasukan Singapura yang lain.

Antara pencapaian EVOS SG pada tahun ini termasuk meraih tempat kedua Clash of Champions Asia Tenggara pada Mei lalu. Mereka juga layak ke Piala Asia Tengara MLBB yang berlangsung pada Jun lepas.

Pasukan itu juga diletakkan harapan emas bagi kontinjen Singapura untuk acara MLBB dalam temasya Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina nanti.

Selain Potato dan OhDeerBambi, EVOS SG turut terdiri daripada Chong Ru Chyi (Soul), Rufus Goh Zhi En (kid) dan Akihiro Furusawa (JPL).

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

Mobile Legends: “Saya sertai Bosskurr kerana harapan peminat” – Syno

Published

on

SYNO: Saya sertai Bosskurr pun kerana harapan peminat-peminat saya. Terima kasih kepada mereka yang selama ini menyokong saya. - Foto Facebook / Syno Gaming

KUALA LUMPUR – Pemain e-sukan handalan tanah air Mohamad Amir Afdhal Ruzlan (Syno) secara rasmi menyertai pasukan terkemuka Bosskurr Gaming (Bosskurr) bermula minggu lepas.

Menurut pengurus Bosskurr, Nureddy Nursal (Daddyhood) Syno akan menyertai Bosskurr sebagai pemain Mobile Legends : Bang Bang (MLBB) untuk pasukan Lima Bosskurr.

Jelas Daddyhood, Syno juga telah membuat kemunculan pertama sebagai pemain kometitif bagi pasukan Lima Bosskurr dalam Liga MLBB Axis (AML) musim kedua baru-baru ini.

Syno kini bermain untuk pasukan kompetitif Lima Bosskurr – Foto Facebook / Team Bosskur

Sementara itu bagi Syno, menerusi penyertaannya dalam organisasi e-sukan tempatan itu, dia ingin mengucapkan terima kasih kepada peminat-peminatnya yang sentiasa penyokong perjalanannya dalam arena e-sukan.

“Saya menyertai Bosskurr pun kerana harapan peminat-peminat saya. Terima kasih kepada mereka yang selama ini menyokong saya.

“Dengan kehadiran saya dalam keluarga Bosskurr ini, saya akan berusaha dan membantu mereka dari segi penstriman langsung atau dalam arena kompetitif MLBB,”kata Syno ketika dihubungi What’s The Meta.

Syno sebelum ini, bernaung di bawah pasukan ICON MY.

Pasukan itu ditubuhkan pada bersama pemain-pemain popular tanah air, Dzulhakkim ’Unta’ Abd Rashid, Mohamad Amir Afdhal ‘Syno’ Ruzlan, Muhammad Hilman Aufa ‘ComeToPapa’ Zulfahrizal dan Edmond ‘Error’ Yue.

Pemilihan nama ICON MY itu adalah berdasarkan populariti dan skil permainan yang ditonjolkan keempat-empat pemain itu sehingga menjadi sanjungan dan ikutan MLBB tempatan.

Pada Liga Profesional (MPL) Musim Ketiga yang lalu, ICON meraih tempat ketujuh dan tidak berkesempatan untuk beraksi pada pusingan penentu (playoff).

Bagi anda yang ingin melihat atau memberi sokongan kepada Syno, boleh kunjungi Facebook Syno Gaming atau YouTube Syno.

Continue Reading

Mobile Legends

“Sebab esok ‘exam’ bah”

Published

on

ISAAC: Ibu saya membenarkan saya untuk menghadiri sesi penggambaran ini tapi kena bawa buku. Itu syaratnya. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

PETALING JAYA – Pemain kompetitif Mobile Legends Bang: Bang (MLBB) bagi pasukan Sabah Top Player (STOP) Isaac Chang How Vun tetap komited mengulangkaji pelajaran meskipun perlu menghadiri satu sesi penggambaran bersama pihak produksi Liga Profesional Mobile Legends (MPL) di sebuah lokasi di Damansara baru-baru ini.

Menurut Isaac atau senang dikenali sebagai Proler dalam arena e-sukan MLBB, dia berjanji dengan ibunya untuk belajar bersungguh-sungguh bagi menghadapi peperiksaan di sekolahnya esok.

“Ibu saya membenarkan saya untuk menghadiri sesi penggambaran ini tapi kena bawa buku. Itu syaratnya.

“Sepanjang berada berada di sini, saya pastikan saya meluangkan masa sekurang-kurangnya dua atau tiga jam sehari untuk belajar.

“Saya nak ucapkan terima kasih kepada ibu saya kerana benarkan saya untuk ke sini dan tidak risau mengenai peperiksaan saya pada Isnin nanti,” katanya dalam satu temu bual eksklusif bersama What’s The Meta di sini, semalam.

Baru-baru ini, Proler mendapat perhatian warganet apabila dia membawa buku teks sekolahnya untuk mengulangkaji pelajaran sementara menunggu giliran pasukannya dalam satu sesi penggambaran MPL.

Ada yang memuji tindakan Proler yang dilihat bertanggungjawab dalam mengimbangi tugasan sebagai pelajar dalam bidang akademik dan tugasan sebagai pemain kompetitif dalam dunia e-sukan.

Dalam pasukan STOP, Proler berperanan sebagai solo laner dan pengguna hero fighter.

Proler yang masih berusia 14 tahun itu merupakan antara pemain muda berbakat besar dalam pasukan STOP, yang dipimpin pemain yang berpengalaman Mohd Azmi Dollen (Adz).

Pada 21 Julai lepas, STOP menewaskan pasukan Boss Pusher 2-1 pada peringkat kelayakan MPL dan berjaya mendapatkan slot dalam musim liga kali ini.

Selain Adz dan Proler, STOP terdiri daripada Jeremiah Jay (Peng2kz), Scott Erol Nathaniel Suhaimi James (xSlash) Hugo Tan Juin (Freedom) dan Clintend Nick James (Clinzyy).

Mereka bakal berentap dengan sembilan lagi pasukan profesional yang lain dalam MPL musim kali ini yang menawarkan hadiah wang terkumpul kira-kira RM414,000.

Continue Reading

Mobile Legends

Kami berharap dapat banggakan nama Malaysia – Laphel

Published

on

Laphel (berdiri) juga merupakan penganalisis bagi pasukan terkemuka tanah air, Shopee Bosskurr - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Terpilih sebagai jurulatih bagi skuad Mobile Legends : Bang Bang tanah air ke temasya Sukan SEA 2019 memang satu penghormatan yang besar kata Mohd Amirul Aiman Mohammad Kamal (Laphel).

Laphel berkata pemilihan sebagai jurulatih itu juga dilihat sebagai satu tanggungjawab berat yang perlu dipikul dengan baik.

Jelasnya, dia dan anak-anak buahnya berhasrat untuk memberikan yang terbaik dan seterusnya mengharumkan nama Malaysia.

“Pemilihan sebagai sebagai jurulatih ini memang dapat dirasai tekanannya dan ia satu tanggungjawab yang besar.

“Sukan SEA merupakan satu platform yang dapat mengubah perspektif rakyat Malaysia mengenai e-sukan.

“Jika kami dapat lakukan dengan baik dan banggakan nama malaysia, ia akan memberi masa depan yang cerah dalam e-sukan Malaysia,”kata Laphel ketika dihubungi What’s The Meta susulan pengumuman rasmi pemilihan jurulatih-jurulatih bagi pasukan e-sukan ke Sukan SEA hari ini.

BACA: Penganalisis Bosskurr, Laphel jadi pengulas MPL

Dalam satu sidang media pada tengah hari tadi di Menara KBS, Pengurus atlet e-sukan ke Sukan SEA 2019, Firdaus Hashim (MasterRamen) mengumumkan barisan jurulatih yang akan membantu latihan atlet-atlet berkenaan.

Barisan jurulatih itu akan diketuai Ahmad Syazwan Anuar , dan akan dibantu Goh Wee Thean (Arena of Valor), Yap Chee Loong (Dota 2), Laphel (MLBB) dan Ahmad Tarmizi Fozi (Tekken 7).

Sementara itu, pemilihan jurulatih bagi kategori Hearthstone dan Starcraft II akan diumumkan kelak.

Continue Reading

Trending