Connect with us

Mobile Legends

MPL: Jongor paruh Todak semakin tajam, tusuk Shopee Bosskurr 0-2

Published

on

Todak yang sebelum ini pernah menjuarai Kejohanan Geek Fam (MGC), Kejohanan MLBB Diamond Challenge Series Musim Ketiga, dan Supacomic Fiesta bermain dengan sangat kemas pada minggu pertama MPL. - Foto mysg.mpl.mobilelegends.com

BELUM pernah tumpul jongor paruh pasukan profesional Mobile Legends: Bang Bang (MLBB) Todak yang dilihat masih mampu mengekalkan momentum kemenangan sehingga hari ini.

Todak yang sebelum ini pernah menjuarai Kejohanan Geek Fam (MGC), Kejohanan MLBB Diamond Challenge Series Musim Ketiga, dan Supacomic Fiesta bermain dengan sangat kemas pada minggu pertama Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura baru-baru ini.

Mereka menewaskan pasukan Singapura Louvre 2-1 pada hari pertama minggu pertama MPL.

Pada hari kedua, kira-kira 46,000 menonton perlawanan pusingan pertama antara Todak dan Shopee Bosskurr.

Todak dilihat mengekalkan serangan agresif sejak awal perlawanan dan sangat bijak mengambil kesempatan ke atas kelemahan yang dilakukan pihak lawan.

Kerjasama dan persefahaman antara pasukan juga dilihat semakin kemas. Antara buktinya boleh dilihat pada perlawanannya antara Shopee Bosskurr, hari kedua MPL Musim Keempat.

Dalam pusingan ini Todak menggunakan hero Grock (Eone), X.borg (Xray), Harith (Moon), Minsitthar (Nenas) dan Guinevere.

Manakala, Shopee Bosskurr menggunakan Esmeralda (Penjahat), Kaja (Gripex), Gusion (Soloz), Chou (Logan) dan Thamuz (Rush).

Pada minit kedua pusingan itu, Shopee Bosskurr mula ke arah bahagian turtle, tidak pasti sama ada mahu mengumpan atau mahu menambah mata emas.

Bagaimana pun misi tersebut dihidu Todak. Todak dilihat cuba merampas turtle. Penjahat yang berada di laluan bawah itu segera ke bahagian turtle.

Namun sebenarnya itu bukan objektif utama Todak. Ia seolah-olah umpan dari mereka untuk memulakan perang (team fight).

Meski first blood menjadi milik Boskurr apabila Penjahat mematikan Eone, namun dalam situasi ini Gripex, Rush dan Penjahat terkorban.

Soloz berjaya melarikan diri.

Kini memang giliran Todak untuk mengambil turtle dan logan cuba bersedia dari belakang apabila Soloz dan Gripex dalam cubaan untuk mencuri. Turtle bagaimana pun berjaya diambil Moon.

“Break The Limits” Soloz nampaknya tersasar apabila kemaraannya dimatikan Nenas. Soloz terkandas di ruang turtle.

Corak permainan Todak memang agresif sejak awal. Jika kita sedang memandu kereta, boleh dikatakan Todak memang mengekalkan Gear 5 sehingga minit keempat dan 49 saat. 

Nenas, Eone, Moon memusnahkan menara pertama di bahagian laluan atas, memaksa Rush untuk mengundur tidak mampu mempertahankannya seorang diri.

Penjahat cuba mengambil menara di bahagian bawah namun Xray dilihat terpaku dan tidak melakukan apa-apa serangan balas untuk mempertahankan menara Todak itu.

Selang beberapa saat, satu panggilan rehat seketika (pause) diminta pada minit ke 4 dan 53 saat.

Selepas berehat seketika selama 1 minit dan 25 saat, perlawanan kembali bersambung. Penjahat berjaya memusnahkan menara Todak dan Logan dilihat cuba melenyapkan Xray.

Mungkin tersalah percaturan flicker apabila Logan mengejar sehingga ke menara tier 2 dan Xray terus menggunakan kesempatan itu untuk mematikan Logan.

Di bahagian tengah, Moon bersama yang lain memusnahkan menara pada minit kelima dan 8 saat.

Pada minit kelima dan 46 saat, menara bawah dijatuhkan Nenas, Xray dan Ciku. Dalam keadaan ini, jelas kelihatan betapa berkeyakinannya Todak dalam memenangi setiap perang yang dipilihnya di Land of Dawn ini.

Namun satu lagi perang tercetus selepas itu apabila Todak cuba mengejar penjahat, namun Ciku menjadi mangsa pertama.

Kemudian Bosskurr seolah-olah mahu membalas dendam dengan mengejar Nenas dengan ketibaan Soloz.

Namun ia mengambil masa yang agak lama untuk melenyapkan Xray sehingga Nenas, dan Xray sempat membunuh Logan.

Soloz dan Penjahat mengejar Nenas untuk membunuhnya.

Misi berjaya tapi tidak berbaloi apabila Moon dan Eone menunggu dan membunuh mereka kedua-duanya sekali gus.

Pada minit ketujuh dan 45 saat, Todak berjaya mendapatkan turtle yang seterusnya, oleh Ciku dan Moon sambil dilindungi Nenas dan Eone yang berada dalam keadaan berjaga-jaga untuk menghalang Shopee Bosskurr daripada mendapatkannya.

Shopee Bosskurr seperti seolah-olah tidak mampu bangkit meski mempunyai barisan hero yang dilihat berpotensi untuk mematikan kemaraan Todak.

Pada minit kesembilan dan 12 saat perbezaan kutipan mata emas kedua-dua pasukan adalah sebanyak 10,000.

Ketika ini juga menara Shopee Bosskurr hanya tinggal di bahagian akhir manakala hanya satu menara Todak ditumbangkan.

Todak seterusnya cuba mendapatkan lord menerusi Ciku dan Moon, sambil diawasi Eone, Ctray dan Nenas dari jauh, memastikan setiap pemain Shopee Bosskurr tidak mendekati dan mematikan misi Ciku dan Moon itu.

Lord berjaya dilenyapkan dan Todak tidak memilih untuk menunggu lord untuk hidup dari pengkalan apabila mereka terus bergegas ke laluan tengah, dan membunuh mana-mana pemain Shopee Bosskur yang mahu menghentikan mereka.

Esmeralda Penjahat dilihat tidak menjadi dalam pusingan ini kerana serangan Todak yang terlalu kuat dan begitu teratur.

Nenas berjaya menikam dan menariknya ke belakang dan Pejahat dibunuh secara beramai-ramai.

Lord sudah berada di barisan terakhir laluan atas dan 11 minit dan 40 saat adalah masa yang diperlukan untuk Todak menewaskan Shopee Bosskurr dalam pusingan itu.

Berdasarkan pusingan ini memang boleh dilihat kenapa Todak begitu berkeyakinan. Mereka cukup bijak untuk mengira percaturan, memilih perang yang berbaloi dan menghindarkan setiap umpan atau pertarungan yang tidak berbaloi.

Kepercayaan terhadap keupayaan ahli-ahli lain juga terpancar dalam pusingan ini terutama siapa yang patut melakukan serangan dahulu dan siapa yang patut bersedia dalam serangan balas.

“Apa yg terjadi semua dengan izin Allah. Kita cuma berusaha buat sehabis baik,” kata Todak secara ringkas ketika dihubungi What’s The Meta.

Todak kini berada di kedudukan ketiga ranking MPL musim keempat ketika ini selepas menang 2 perlawanan.

Pada minggu hadapan, Todak akan berdepan dengan EVOS Esports SG pada hari Sabtu, jam 8.30 malam.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

Mobile Legends: Akhirnya, pasukan Jepun 10s Gaming Plus buka akaun Facebook

Published

on

Nama 10s Gaming Plus mula meningkat naik selepas menunjukkan corak permainan yang menakjubkan pada Kejuaraan Dunia Mobile Legends, M1, pada bulan lalu. - Foto What's The Meta

PASUKAN Mobile Legends Jepun, 10s Gaming Plus akhirnya membuka akaun media sosial Facebook untuk memenuhi permintaan peminat antarabangsa mereka.

“Ingin tahu meta (strategi) Jepun?” soal 10s Gaming Plus dalam salah satu posting mereka. 

Nama 10s Gaming Plus mula meningkat naik selepas menunjukkan corak permainan yang menakjubkan pada Kejuaraan Dunia Mobile Legends, M1, pada bulan lalu.

BACA: #M1World: “Saya mahu jadi lebih baik dari Todak” – Totaka, 10s Gaming Plus

Antara meta yang menjadi tumpuan dan ingatan peminat e-sukan Malaysia adalah penggunaan kombinasi hero Rafaela dan Baxia.

Mereka juga mencatat sejarah tersendiri apabila menjadi satu-satunya negara di luar Asia Tenggara yang layak ke Acara Utama kejohanan paling berprestij dalam arena e-sukan Mobile Legends itu.

10s Gaming Plus berjaya meraih kedudukan ranking enam terbaik dunia dalam kejohanan M1 dan membawa hadiah wang tunai kira-kira RM33,000 (AS$8,000).

Pasukan 10s Gaming Plus terdiri daripada Katayama Takayuki (Totaka)  Kubo Yoshiaki (Obuyan), Yamada Hiroki (Surei) Hisatome Ryosuke (Tomebo), Namioka Noritake (Pappa), Kozumi Nao (Kozu).

Bagi anda yang mahu mengikuti perkembangan terkini 10s Gaming Plus, boleh ke Facebook 10second Gaming+.

Selain itu, dalam Facebook itu juga mereka turut berkongsikan pautan ke akaun YouTube pemain-pemain mereka iaitu: 

Jadi, apakah meta terbaharu yang akan diperkenalkan dari pasukan Jepun ini?

Continue Reading

Mobile Legends

Pemain akan diambil tindakan disiplin, digantung dari sertai kejohanan- Red Esports

Published

on

RED Esports berkata mereka tidak akan mengambil ringan mengenai perkara itu dan akan mengambil tindakan sepatutnya bagi memastikan ia tidak berulang lagi.

PASUKAN profesional Mobile Legends: Bang Bang (Mobile Legends) RED Esports akan mengambil tindakan disiplin terhadap salah seorang pemainnya yang terlibat dalam satu kes viral baru-baru ini.

RED Esports berkata mereka tidak akan mengambil ringan mengenai perkara itu dan akan mengambil tindakan sepatutnya bagi memastikan ia tidak berulang lagi.

“Pemain yang terlibat akan digantung dari menyertai kejohanan bersama skuad utama kami.

“Kami juga akan memastikan pemain-pemain kami tidak mengulangi kesilapan yang sama,”kata RED Esports.

Sebelum ini satu perbualan dalam What’s App melibatkan pemain-pemain RED Esports tersebar di media sosial.

Dalam perbualan tersebut, pemain tersebut berbual mengenai prestasi pasukan Malaysia yang terdiri dari pemain-pemain Bosskurr dalam Temasya Sukan SEA 2019.

Dalam kejohanan itu, Bosskurr menyumbang pingat gangsa untuk Malaysia.

“Kami mengucapkan tahniah kepada Bosskurr kerana berjaya mendapatkan pingat bagi tanah air. Selamat maju jaya pada kejohanan yang akan datang,” kata RED Esports

Sementara itu, pemilik RED Esports, Anne Raihan turut memohon maaf mengenai kes itu yang telah menyinggung beberapa pihak terlibat.

“Saya mohon maaf bagi pihak pemain RED Esports. Masalah bermula sebagai mesej peribadi dan kemudian tersebar dari pemain kami.

“Saya mengambil tanggungjawab penuh tentang apa yang telah berlaku dan akan mengambil tindakan yang sepatutnya supaya kesalahan sama tidak berulang lagi.

“Perkara ini perlu diambil serius untuk mengelak apa-apa salah faham dan perkara negatif dalam kalangan pasukan profesional e-sukan yang mewakili Malaysia yang dilihat sebagai satu keluarga di mata saya,” kata Anne.

Menurut Anne, dia menghargai maklum balas penyokong RED Esports dan berterima kasih dengan sokongan yang diberikan untuk industri e-sukan.

“Saya mohon maaf sekali lagi dengan kesulitan yang telah berlaku dan saya mendoakan yang terbaik untuk pada masa akan datang.”

Continue Reading

Mobile Legends

“Saya mohon maaf,” – Error

Published

on

Pemain kompetitif Mobile Legends, Edmond Yue menyesal dan memohon maaf atas keterlanjuran dari pihaknya. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Pemain kompetitif bagi pasukan RED Esports, Edmond Yue (Error) memohon maaf berikutan satu perbualan dalam What’s App yang viral dalam kalangan komuniti Mobile Legends : Bang (Mobile Legends).

Error berkata, dia menyesal mengenai perbualannya mengenai pasukan Bosskurr itu dan bertanggungjawab dengan percakapannya.

“Saya menyesal dengan perkara ini dan saya memohon maaf atas keterlanjuran dari pihak saya.

“Walaupun gurau kasar dalam komuniti adalah perkara yang tidak pernah habis tapi saya mohon maaf apabila bercakap dalam What’s App kumpulan ini.

“Saya tidak pernah sama sekali tidak menghargai usaha Bosskurr mewakili Malaysia di Sukan SEA. Saya memang ikhlas bangga dengan usaha mereka kerana membawa nama Mobile Legends Malaysia,”tambahnya.

Error juga berkata dia kesal dengan tindakan tidak bertanggungjawab individu yang menyebarkan maklumat perbualan di dalam kumpulan itu di media sosial.

“Semua orang ada pendapat dengan cara tersendiri dan tidak perlu menjadi batu api untuk melagakan saya dengan komuniti Mobile Legends yang seterusnya menyebabkan salah faham berlanjutan.

“Tapi ikhlas dari hati saya, saya mohon maaf kepada rakan-rakan, penyokong dan kepada semua yang mengenali saya dari dalam dan luar. Maafkan saya,” kata Error.

Sebelum ini satu perbualan dalam What’s App Error bersama beberapa individu lain tersebar di media sosial.

Dalam perbualan tersebut, menceritakan mengenai prestasi pasukan Malaysia yang terdiri dari pemain-pemain Bosskurr dalam Temasya Sukan SEA 2019.

Dalam kejohanan itu, Bosskurr menyumbang pingat gangsa untuk Malaysia.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!