Connect with us

Mobile Legends

MPL: Jongor paruh Todak semakin tajam, tusuk Shopee Bosskurr 0-2

Published

on

Todak yang sebelum ini pernah menjuarai Kejohanan Geek Fam (MGC), Kejohanan MLBB Diamond Challenge Series Musim Ketiga, dan Supacomic Fiesta bermain dengan sangat kemas pada minggu pertama MPL. - Foto mysg.mpl.mobilelegends.com

BELUM pernah tumpul jongor paruh pasukan profesional Mobile Legends: Bang Bang (MLBB) Todak yang dilihat masih mampu mengekalkan momentum kemenangan sehingga hari ini.

Todak yang sebelum ini pernah menjuarai Kejohanan Geek Fam (MGC), Kejohanan MLBB Diamond Challenge Series Musim Ketiga, dan Supacomic Fiesta bermain dengan sangat kemas pada minggu pertama Liga Profesional (MPL) Malaysia dan Singapura baru-baru ini.

Mereka menewaskan pasukan Singapura Louvre 2-1 pada hari pertama minggu pertama MPL.

Pada hari kedua, kira-kira 46,000 menonton perlawanan pusingan pertama antara Todak dan Shopee Bosskurr.

Todak dilihat mengekalkan serangan agresif sejak awal perlawanan dan sangat bijak mengambil kesempatan ke atas kelemahan yang dilakukan pihak lawan.

Kerjasama dan persefahaman antara pasukan juga dilihat semakin kemas. Antara buktinya boleh dilihat pada perlawanannya antara Shopee Bosskurr, hari kedua MPL Musim Keempat.

Dalam pusingan ini Todak menggunakan hero Grock (Eone), X.borg (Xray), Harith (Moon), Minsitthar (Nenas) dan Guinevere.

Manakala, Shopee Bosskurr menggunakan Esmeralda (Penjahat), Kaja (Gripex), Gusion (Soloz), Chou (Logan) dan Thamuz (Rush).

Pada minit kedua pusingan itu, Shopee Bosskurr mula ke arah bahagian turtle, tidak pasti sama ada mahu mengumpan atau mahu menambah mata emas.

Bagaimana pun misi tersebut dihidu Todak. Todak dilihat cuba merampas turtle. Penjahat yang berada di laluan bawah itu segera ke bahagian turtle.

Namun sebenarnya itu bukan objektif utama Todak. Ia seolah-olah umpan dari mereka untuk memulakan perang (team fight).

Meski first blood menjadi milik Boskurr apabila Penjahat mematikan Eone, namun dalam situasi ini Gripex, Rush dan Penjahat terkorban.

Soloz berjaya melarikan diri.

Kini memang giliran Todak untuk mengambil turtle dan logan cuba bersedia dari belakang apabila Soloz dan Gripex dalam cubaan untuk mencuri. Turtle bagaimana pun berjaya diambil Moon.

“Break The Limits” Soloz nampaknya tersasar apabila kemaraannya dimatikan Nenas. Soloz terkandas di ruang turtle.

Corak permainan Todak memang agresif sejak awal. Jika kita sedang memandu kereta, boleh dikatakan Todak memang mengekalkan Gear 5 sehingga minit keempat dan 49 saat. 

Nenas, Eone, Moon memusnahkan menara pertama di bahagian laluan atas, memaksa Rush untuk mengundur tidak mampu mempertahankannya seorang diri.

Penjahat cuba mengambil menara di bahagian bawah namun Xray dilihat terpaku dan tidak melakukan apa-apa serangan balas untuk mempertahankan menara Todak itu.

Selang beberapa saat, satu panggilan rehat seketika (pause) diminta pada minit ke 4 dan 53 saat.

Selepas berehat seketika selama 1 minit dan 25 saat, perlawanan kembali bersambung. Penjahat berjaya memusnahkan menara Todak dan Logan dilihat cuba melenyapkan Xray.

Mungkin tersalah percaturan flicker apabila Logan mengejar sehingga ke menara tier 2 dan Xray terus menggunakan kesempatan itu untuk mematikan Logan.

Di bahagian tengah, Moon bersama yang lain memusnahkan menara pada minit kelima dan 8 saat.

Pada minit kelima dan 46 saat, menara bawah dijatuhkan Nenas, Xray dan Ciku. Dalam keadaan ini, jelas kelihatan betapa berkeyakinannya Todak dalam memenangi setiap perang yang dipilihnya di Land of Dawn ini.

Namun satu lagi perang tercetus selepas itu apabila Todak cuba mengejar penjahat, namun Ciku menjadi mangsa pertama.

Kemudian Bosskurr seolah-olah mahu membalas dendam dengan mengejar Nenas dengan ketibaan Soloz.

Namun ia mengambil masa yang agak lama untuk melenyapkan Xray sehingga Nenas, dan Xray sempat membunuh Logan.

Soloz dan Penjahat mengejar Nenas untuk membunuhnya.

Misi berjaya tapi tidak berbaloi apabila Moon dan Eone menunggu dan membunuh mereka kedua-duanya sekali gus.

Pada minit ketujuh dan 45 saat, Todak berjaya mendapatkan turtle yang seterusnya, oleh Ciku dan Moon sambil dilindungi Nenas dan Eone yang berada dalam keadaan berjaga-jaga untuk menghalang Shopee Bosskurr daripada mendapatkannya.

Shopee Bosskurr seperti seolah-olah tidak mampu bangkit meski mempunyai barisan hero yang dilihat berpotensi untuk mematikan kemaraan Todak.

Pada minit kesembilan dan 12 saat perbezaan kutipan mata emas kedua-dua pasukan adalah sebanyak 10,000.

Ketika ini juga menara Shopee Bosskurr hanya tinggal di bahagian akhir manakala hanya satu menara Todak ditumbangkan.

Todak seterusnya cuba mendapatkan lord menerusi Ciku dan Moon, sambil diawasi Eone, Ctray dan Nenas dari jauh, memastikan setiap pemain Shopee Bosskurr tidak mendekati dan mematikan misi Ciku dan Moon itu.

Lord berjaya dilenyapkan dan Todak tidak memilih untuk menunggu lord untuk hidup dari pengkalan apabila mereka terus bergegas ke laluan tengah, dan membunuh mana-mana pemain Shopee Bosskur yang mahu menghentikan mereka.

Esmeralda Penjahat dilihat tidak menjadi dalam pusingan ini kerana serangan Todak yang terlalu kuat dan begitu teratur.

Nenas berjaya menikam dan menariknya ke belakang dan Pejahat dibunuh secara beramai-ramai.

Lord sudah berada di barisan terakhir laluan atas dan 11 minit dan 40 saat adalah masa yang diperlukan untuk Todak menewaskan Shopee Bosskurr dalam pusingan itu.

Berdasarkan pusingan ini memang boleh dilihat kenapa Todak begitu berkeyakinan. Mereka cukup bijak untuk mengira percaturan, memilih perang yang berbaloi dan menghindarkan setiap umpan atau pertarungan yang tidak berbaloi.

Kepercayaan terhadap keupayaan ahli-ahli lain juga terpancar dalam pusingan ini terutama siapa yang patut melakukan serangan dahulu dan siapa yang patut bersedia dalam serangan balas.

“Apa yg terjadi semua dengan izin Allah. Kita cuma berusaha buat sehabis baik,” kata Todak secara ringkas ketika dihubungi What’s The Meta.

Todak kini berada di kedudukan ketiga ranking MPL musim keempat ketika ini selepas menang 2 perlawanan.

Pada minggu hadapan, Todak akan berdepan dengan EVOS Esports SG pada hari Sabtu, jam 8.30 malam.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

Mobile Legends: Tulang tumit Gripex patah, retak

Published

on

Gripex bakal menjalani satu pembedahan dalam terdekat berikutan kecederaan yang dialaminya itu. - Foto Instagram / Gripex

KUALA LUMPUR – Pemain profesional Mobile Legends Shopee Bosskurr Andi Alfian Firman (Gripex) mengalami keretakan dan patah tulang di bahagian tumit berikutan satu kejadian kemalangan yang dihadapinya di Klang semalam.

Pengurus Shopee Bosskurr Nureddy Nursal (Daddy) berkata Gripex bakal menjalani satu pembedahan dalam terdekat berikutan kecederaan yang dialaminya itu.

“Gripex kini berada di Hospital Klang, Selangor selepas kemalangan semalam.

“Dimaklumkan Gripex perlu menjalani pembedahan di bahagian kaki itu dalam masa terdekat,” katanya kepada What’s The Meta.

Menceritakan semula detik kejadian, Daddy berkata Gripex yang sedang menunggang motosikal pada ketika itu sedang dalam perjalanan ke rumah pemain-pemain Shopee Bosskurr yang terletak tidak jauh dari lokasi kejadian.

“Kemalangan berlaku berdekatan dengan sebuah stesen pam minyak pada jam kira-kira empat petang. 

“Gripex keseorangan ketika itu. Dia dilanggar kereta secara tiba-tiba dan terjatuh dengan motosikalnya.

“Gripex terus membuat panggilan video kepada kami untuk memberitahu keadaannya dan kami terus bergegas ke tempat Gripex. Ambulans pun tiba di tempat kejadian selang beberapa minit kemudian,”tambah Deddy.

Daddy juga mengharapkan orang ramai dan penyokong Shopee Bosskurr untuk mendoakan agar Gripex dipermudahkan urusan dan cepat sembuh.

Semalam, Gripex terlibat dalam satu kemalangan sebelum perlawanan Shopee Bosskurr dan EVOS Esports dalam Liga Profesional (MPL) bermula pada jam kira-kira 5.30 petang.

Gripex bagaimana pun tidak dapat beraksi dan diganti dengan pemain yang menggunakan nama maya Perisai.

Dalam perlawanan itu, Shopee Bosskurr masih tidak berjaya membenam badinya tersendiri menentang EVOS Esports apabila mereka tewas 2-0.

Shopee Bosskurr bakal bertemu dengan Louvre Esports pada petang ini jam empat petang dalam liga MPL musim keempat nanti.

Continue Reading

Mobile Legends

Mobile Legends: Gripex terlibat dalam kemalangan, keadaan kurang baik

Published

on

Andi Alfian Firman (Gripex) terlibat dalam satu kemalangan jalan raya di Klang, Selangor seketika tadi. Keadaannya dikatakan dalam keadaan kurang baik. - Foto Nureddy Nursal

KUALA LUMPUR Pemain profesional Mobile Legends Shopee Bosskurr Andi Alfian Firman (Gripex) terlibat dalam satu kemalangan jalan raya di Klang, Selangor hari ini.

Perkara tersebut disahkan pengurus Shopee Bosskurr Nureddy Nursal (Daddy) kepada What’s The Meta seketika tadi.

Menurut Daddy, kemalangan tersebut baharu sahaja berlaku seketika tadi.

“Keadaan kurang baik. Saya akan maklum mengenai perkembangannya nanti.

“Doakan dia cepat sembuh ya,” kata Daddy.

Jelas Daddy, perlawanan antara Shopee Bosskurr dan EVOS Esports dalam Liga Profesional (MPL) pada petang nanti mungkin akan ada kelewatan sedikit.

What’s The Meta kini sedang mendapatkan pengesahaan dari pihak penganjur, eGG Network mengenai perkembangan terkini perlawanan antara kedua-dua pasukan itu.

Continue Reading

Mobile Legends

#M1World: Tiket ‘early bird’ boleh dibeli sekarang, bermula RM15

Published

on

16 pasukan terbaik MLBB dari seluruh dunia akan bertanding merebut kejuaraan kejohanan dunia ini yang menawarkan hadiah wang terkumpul kira-kira RM1juta (AS$250,000)

KUALA LUMPUR – Tiket dan pas masuk ke acara utama Kejohanan Dunia Mobile Legends Bang:Bang (M1) yang akan berlangsung pada 15 sehingga 17 November di Axiata Arena, kini boleh dibeli mulai hari ini.

Terdapat tiga kateogi pas iaitu Bronze, Silver dan Gold. Bagi mereka yang membeli tiket Gold akan mendapat beg eksklusif M1.

Anda juga boleh memberi pas bagi 1 hari atau 3 hari yang bermula RM15 sehingga RM110.

Berikut adalah senarai harga tiket:

Senarai pas dan harga tiket

Kedudukan pas di dalam Axiata Arena:

Dapat tiket anda di https://myticket.asia/#event=32708403

16 pasukan terbaik MLBB dari seluruh dunia akan bertanding merebut kejuaraan kejohanan dunia ini yang menawarkan hadiah wang terkumpul kira-kira RM1juta (AS$250,000).

Jangan lupa menggunakan hashtag #MLBBM1 #M1World #MLBBWorld untuk menghangatkan lagi pertarungan terbaik dunia ini!

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved