Connect with us

PUBG Mobile

PMCO: Impian Aiman AROV ke pentas antarabangsa terkubur kali kedua

Published

on

Aiman (dua dari kanan) bersama AROV Esports berjaya mendapat tempat kedua pada PMNC lalu dan sekali gus layak ke PMCO Asia Tenggara Fall Split 2019 pada September nanti. - Foto Facebook / Boyka Gaming

KUALA LUMPUR – Hasrat pemain kompetitif bagi pasukan kompetitif PUBG Mobile AROV Esports (AROV), Muhammad Aiman Hafizi Ahmad, untuk ke Liga PMCO Asia Tenggara Fall Split (PMCO) 2019 mungkin tidak tercapai berikutan beberapa masalah dokumen yang dihadapinya.

Pengurus pasukan AROV, Danial Rusli berkata ia berikutan Muhamad Aiman tidak mempunyai pasport dan kad pengenalan diri.

“Aiman tidak mempunyai kad pengenalan diri. Dokumen yang dia ada sekarang hanyalah salinan surat beranak. Jika dia mahu ke PMCO, dia perlu buat pasport. Tapi pasport pun tidak boleh buat kerana tiada kad pengenalan.

“Kami juga telah berhubung dengan pihak berkaitan mengenai isu ini, namun ada pegawai berkata proses perkara ini akan mengambil masa tiga sehingga lima tahun,” katanya ketika dihubungi What’s The Meta.

Sebelum ini, Danial berkata, Muhammad Aiman juga layak ke PMCO pada musim lalu namun tidak dapat menyertai kerana sebab yang sama.

“Selama ini memang dia hidup dengan salinan surat beranak dan sudah beberapa kali berjumpa dengan jabatan pendaftaran negeri. Namun masih tiada jawapan yang kukuh.”

Pada PMNC 2019 yang diadakan pada Julai lalu,  AROV berjaya mendapat tempat kedua dan sekali gus layak ke PMCO Asia Tenggara Fall Split 2019 pada September nanti.

Pada Mei lalu, AROV juga merupakan antara pasukan Malaysia yang layak ke Liga PMCO Asia Tenggara Spring Split, Shanghai China.

Sementara itu, Danial juga berkata dia mengharapkan mana-mana pihak tampil ke hadapan dan meringankan urusan Aiman demi mencapai cita-cita dan impiannya sebagai pemain e-sukan yang profesional.

“Aiman kini sedang berbincang dengan keluarganya untuk proses yang seterusnya.

“Setakat ini Aiman memang tidak boleh beraksi kerana masalah dokumen berkenaan. 

“Saya harap jika ada pihak berkaitan yang sudi menolong memudahkan urusan ini, supaya Aiman dapat berpeluang beraksi di pentas dunia,”tambah Danial.

Barisan AROV untuk PMCO Asia Tenggara Fall Split adalah termasuk AROVxMrR88, AROVxJenny dan AROVxPutra. Pengganti Aiman akan diumum kelak.


Click to comment

Cuba komen sikit

PUBG Mobile

Baru 3 bulan ditubuhkan, Dingoz Esports sudah ke acara Asia Tenggara

Published

on

Dingoz Esports bersama 15 lagi pasukan Asia Tenggara kini bersaing di Kartika Expo, Balai Kartini, Jakarta, Indonesia bagi merebut kejuaraan kejohanan itu.

PASUKAN kompetitif PUBG Mobile tanah air, Dingoz Esports, yang baru ditubuhkan kira-kira 3 bulan lalu terpilih untuk wakil negara ke Kejohanan Arena Siber Asia Tenggara (SEACA), Jakarta, Indonesia.

Kapten pasukan Dingoz Esports, Muhammad Arrif Rosli berkata tiada perasaan dapat dilahirkan melainkan rasa bangga apabila dipilih untuk bersaing di kejohanan itu.

“Memang rasa bangga kerana menjadi pasukan yang bertuah untuk mewakili Malaysia.

“Meski pasukan Dingoz Esports baru sahaja ditubuhkan tiga bulan lalu, namun barisan yang mewakili Dingoz MX sebenarnya sudah bersama lebih setahun dalam arena PUBG Mobile.

“Sebelum ini kami dikenali sebagai MUTANTx (MX),” kata Muhammad Ariff ketika dihubungi What’s The Meta Today.

Jelas Muhammad Ariff, dia bersama ahli pasukannya berlatih sekurang-kurangnya 4 jam sehari bagi mengukuhkan lagi persefahaman serta membina taktikal yang baharu untuk beraksi di peringkat kompetitif.

Dingoz Esports bersama 15 lagi pasukan Asia Tenggara kini bersaing di Kartika Expo, Balai Kartini, Jakarta, Indonesia bagi merebut kejuaraan kejohanan itu.

Selain Dingoz Esports, ESG Gaming turut terpilih mewakili Malaysia bagi kejohanan itu.

Mengulas mengenai arena PUBG Mobile di Malaysia, Muhammad Arrif berkata acara e-sukan itu menjadi semakin kompetitf berbanding tahun lalu.

“Banyak pasukan di Malaysia sudah membuktikan mereka layak beraksi di peringkat yang lebih tinggi.

“Melalui perkembangan ini, menjadikan lebih ramai anak muda akan bersaing antara satu sama untuk menjadi yang terbaik di peringkat kompetitif,” katanya.

Bagi anda yang mahu memberikan sokongan kepada Dingoz Esports, boleh ke YouTube Unipin Gaming https://www.youtube.com/watch?v=rx2TbtjaaJs

Continue Reading

PUBG Mobile

Bapa Smokey AROV meninggal dunia

Published

on

KUALA LUMPUR- Bapa kepada pemain kompetitif pasukan AROV Esports Mohamad Umarul Hakimi (Smokey) dilaporkan meninggal dunia pada jam kira-kira 1.30 petang tad.

Menurut AROV Esports, jenazah arwah bapa Smokey kini sedang dibawa pulang ke kampungnya di Kuala Selangor, Selangor.

Pada awal bulan lalu Smokey yang sedang beraksi untuk kejohanan antarabangsa PMCO Asia Tenggara Fall Split di Shanghai China, terpaksa pulang ke tanah air kerana bapanya menghidapi kanser tahap empat.

Kami di What’s The Meta Today mengucapkan salam takziah buat Smokey dan keluarga. Semoga arwah sentiasa ditempatkan bersama golongan beriman.

Al-Fatihah

Continue Reading

PUBG Mobile

Pemain profesional PUBG Mobile Malaysia, Boyka kini sah jadi jurulatih Bigetron RA

Published

on

KUALA LUMPUR – Pemain profesional PUBG Mobile tanah air, Khairunnazri Masli kini sah mejadi jurulatih bagi pasukan terkemuka Asia Tenggara, Bigetron RA.

Boyka yang sebelum ini bertindak sebagai kapten AROV Esports berkata dia memang tidak sangka dengan tawaran yang diberikan oleh gergasi Indonesia itu.

“Sejujurnya saya tidak percaya dan terharu kerana diberi tanggungjawab yang besar ini.

“Saya berjanji akan cuba sehabis mungkin untuk membantu dan membimbing mereka supaya menjadi juara dunia nanti.”

Boyka difahamkan akan berangkat ke Jakarta, Indonesia dalam masa terdekat.

Boyka juga mengesahkan dia masih lagi bersama AROV Esports.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!