Connect with us

PUBG

PMCO: Team Secret turun satu anak tangga selepas peta ketujuh

Published

on

Team Secret yang terdiri daripada BiuBiu, Stew9k, AlexER dan SINBN merupakan satu-satunya pasukan Malaysia ke kejohanan tersebut mengutip 66 mata selepas enam pusingan peta berlangsung. - Foto YouTube / PUBG Mobile

PASUKAN PlayerUnknown’s Battlegrounds Mudah Alih (PUBG Mobile), Team Secret turun satu anak tangga dari kedudukan kesembilan ke kedudukan kesepuluh dalam Pusingan Awal PUBG Mobile Club Open (PMCO) Spring Split Global yang masuk hari kedua hari ini.

Dalam peta ketujuh yang berlangsung di Sanhok itu menyaksikan Team Secret berada di tempat kelima dan mendapat 17 mata dengan 3 mata bunuh.

Meski berada di kedudukan kelima dalam pusingan ketujuh itu, kedudukan Team Secret secara keseluruhan dipintas pasukan Indian Tigers selepas meraih 30 mata dalam peta Sanhok tadi.

Berbaki lagi lima pusingan, Team Secret yang ketika ini mengumpul 83 mata perlu berada sekurang-kurangnya berada di kedudukan lima teratas secara keseluruhan untuk mara ke final.

Menerusi peta Sanhok juga menyaksikan pasukan negara jiran Purple Mood meraih Chicken Dinner yang kedua selepas Erangle semalam.

Ia sekali gus meletakkan Purple Mood berada di kedudukan pertama untuk setakat ini.

Hari ini merupakan hari terakhir bagi 16 pasukan dari seluruh dunia itu untuk merebut lima slot terakhir peringkat final PMCO yang akan berlangsung pada 27 sehingga 28 Julai nanti.

Bagi anda yang mahu memberi sokongan atau menonton secara langsung kejohanan ini, boleh tonton di YouTube PUBG Mobile.

Click to comment

Cuba komen sikit

PUBG

“Tidak ingin sia-siakan masa yang dikorbankan dengan keluarga, saya mahu harumkan nama Malaysia” – Boyka

Published

on

BOYKA: Harapan saya bagi PMCO ini semestinya saya mahu mendapatkan keputusan yang terbaik dan mengharumkan nama negara. Saya tidak mahu yang dikorbankan dengan keluarga menjadi sia-sia. - Foto Facebook / Boyka

SEPERTI tiada satu hembusan nafas lega bagi Khairunnazri Masli (Boyka), kapten pasukan kompetitif PUBG Mobile AROV Esports, apabila satu demi satu dugaan yang perlu dilalui untuk ke Liga PMCO Asia Tenggara Fall Split (PMCO) 2019.

Dia sangkakan panas hingga ke petang namun hujan di tengah hari.

Selepas selesai meraikan kemenangan dan detik manis sebagai naib juara Kejohanan PUBG Mobile Malaysia (PMNC) pada Julai lalu, Boyka berdepan dengan beberapa masalah.

Antaranya apabila dia telah mencuba sehabis baik untuk membantu anak buahnya sendiri Aiman Hafizi (Amypro) yang mempunyai masalah dokumen yang dihadapinya.

Boyka berulang alik dari Jabatan Pendaftaran Negara untuk memastikan Amypro dapat ke PMCO yang berlangsung di Shanghai, China.

Dia tetap mahu memastikan Amypro ke PMCO kali ini apabila hasrat Amypro pernah dikuburkan pada PMCO yang lalu.

Boyka juga percaya, barisan pemain AROV Esports ketika PMNC dapat mencetuskan kejutan pada PMCO nanti.

Namun apakan daya, masalah dokumen itu tidak dapat diselesaikan sebelum mereka terbang ke Shanghai pada minggu lalu.

“Kalau mahu diikutkan, memang hampa dan kecewa kerana impian selesai PMNC memang mahu bawa barisan yang sama di PMCO kerana mereka pemain yang bersungguh-sungguh, sanggup berjuang dan berlatih siang dan malam.

“Tapi sayang impian itu musnah, jadi saya mempunyai masa yang suntuk untuk mencari pemain ganti.

“Saya memang sangat tertekan kerana sebagai seorang kapten memang banyak perkara perlu diuruskan,” katanya ketika dihubungi What’s The Meta baru-baru ini.

AROV Esports terpaksa mencari tiga pemain baharu untuk PMCO berikutan beberapa isu yang tidak dapat dielakkan.

Ia termasuk isu dokumen tidak lengkap AmyPRO, kesibukan menjelang musim peperiksaan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) yang perlu dihadapi Lunar dan Fazu pula perlu menghadapi Ujian Akhir Tahun Matrikulasi.

Namun ketiga-tiga mereka telah pun diganti dengan Jenny, Putra dan Smokey.

Masing-masing berusia antara 16 sehingga 22 tahun.

“Saya lebih suka untuk memilih pemain yang lebih muda kerana mereka lebih senang dibentuk walaupun semuanya tiada pengalaman mengikut kejohanan besar. Semangat darah muda mereka ini sangat tinggi.

“Saya ketepikan perbezaan umur untuk bagi membentuk kesefahaman yang sama,” katanya.

Boyka juga berkata dia mahu berikan yang terbaik untuk PMCO kali ini meski terpaksa berjauhan dengan anaknya yang baru lahir.

“Harapan saya bagi PMCO ini semestinya saya mahu mendapatkan keputusan yang terbaik dan mengharumkan nama negara. Saya tidak mahu yang dikorbankan dengan keluarga menjadi sia-sia,”tambahnya.

Boyka bersama AROV Esports kini berada di Shanghai, China bagi menghadapi saingan PMCO Asia Tenggara.

Mereka berada dalam kumpulan A, bersama pasukan senegara Team Secret dan Yoodo Gank.

PMCO Fall Split 2019 akan bermula 17 September ini sehingga 10 Oktober nanti.

Anda boleh menonton secara langsung di Facebook PUBG Mobile atau di YouTube PUBG Mobile.

Continue Reading

PUBG Mobile

Jangan pandang sebelah mata pasukan PUBG Wanita Axis Limitless

Published

on

Axis Limitless yang terdiri daripada Qila, Bella, Erynna, bbShark dan Farah meraih tempat ke-10 secara keseluruhan pada Grand Final. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

MELANGKAUI batas dalam arena e-sukan yang hanya dilihat didominasi lelaki. Mungkin itu misi pasukan kompetitif PUBG wanita Axis Limitless yang baharu ditubuhkan baru-baru ini.

Membuat kemunculan pertama dalam kejohanan Penang Esports Festival pada minggu lalu, pasukan tersebut memang tidak boleh dipandang sebelah mata apabila meraih tempat ke-10 secara keseluruhan pada Grand Final.

Kapten Axis Limitless, Fatin Aqilah (Qila) berkata dia bersyukur dengan penubuhan pasukannya walaupun baru sebulan mengenali antara satu sama lain.

“Kami mengenali dalam masa yang singkat supaya dapat mengenali hati budi bicara masing-masing. Kami mahu cuba yang terbaik dari segi komunikasi terutamanya.

“Pada Grand Final Penang Esports Festival, kami berjaya meraih kedudukan ketiga pada pertama di Erangel dan saya suka corak permainan ketika kami di Sanhok juga.

“Pasukan lain cuba memberi tekanan kepada kami, tapi kami berjaya membunuh kesemua pemain RRQ Gaming dan Berubah Gaming,” katanya ketika ditemui What’s The Meta selepas menyertai kejohanan itu yang berlangsung di Setia SPICE Arena, Bayan Lepas, Pulau Pinang pada minggu lalu.

Selain Qila, pasukan itu disertai Bella, Erynna, bbShark dan Farah.

Penang Esports Festival yang disertai 128 pasukan dari seluruh Malaysia itu merupakan kejohanan pertama Axis Limitless sebagai pasukan kompetitif dalam arena PUBG.

Mereka juga mencatat sejarah tersendiri sebagai satu-satunya pasukan wanita yang bertanding dalam kejohanan itu.

Memasang harapan yang tinggi menerusi Axis Limitless, Qila berharap dia dan pasukannya dapat membuka mata lebih ramai orang mengenai penglibatan wanita dalam arena e-sukan.

“Saya berharap kami akan pergi lebih jauh dan melihat kami sebagai antara pasukan yang terbaik dalam PUBG Mobile tanah air,” katanya.

Rata-rata pemain Axis Limitless merupakan penghibur penstriman langsung di Facebook.

Anda boleh mengikuti perkembangan mereka menerusi Facebook Axis Bella, Axis Erynna dan FA Gaming.

Continue Reading

PUBG Mobile

Tidak mahu toleh belakang, Bapak Ah Esports mahu fokus PMCO

Published

on

HANYA TINGGAL SEJARAH. Kelima-lima pemain Junior Talent tidak lagi bersama organisasi tersebut dan menubuhkan pasukan tersendiri, Bapak Ah Esports. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Selepas digugurkan dari organisasi e-sukan Junior Talent baru-baru ini, lima bekas pemain pasukan itu membuat keputusan untuk memberi tumpuan penuh kepada Liga Asia Tenggara PMCO Fall Split 2019 sebagai pasukan baharu yang dikenali sebagai Bapak Ah Esports.

Kapten Bapak Ah Esports, Mohamad Nazeri Shahrin Affan (Trixnity) berkata walaupun Junior Talent tidak lagi mengurus mereka sebagai satu pasukan, dia menghargai segala sokongan organisasi tersebut sebelum ini.

“Urusan kami dengan mereka (Junior Talent) telah pun selesai dan sekarang saya mahu pasukan saya memberi fokus untuk masa hadapan.

“Meski kami tidak lagi bersama Junior Talent, saya mengucapkan selamat maju jaya kepada mereka sebagai satu organisasi dan teruskan membantu dan menyokong pasukan-pasukan kecil yang lain,” katanya ketika dihubungi What’s The Meta baru-baru ini.

Pada Khamis lalu, Junior Talent secara rasmi mengumumkan Trixnity, Ngah, Bard, Azfar dan Erynn tidak lagi bersama organisasi tersebut.

 “Walaupun mereka tidak lagi di bawah organisasi Junior Talent, kami sentiasa berharap mereka akan terus berjuang demi negara dan keluarga. 

“Semoga berjaya Bapak Ah Esports di Kelayakan Asia Tenggara PMCO,” katanya.

Pada 1 Julai yang lalu, bekas kapten Junior Talent NorFarah Shahira  Miss Far, mengumumkan dia telah meninggalkan pasukan tersebut selepas Liga Asia Tenggara PUBG musim lalu tamat.

Sementara itu, Bapak Ah Esports sekali layak ke liga tersebut yang akan berlangsung mulai bulan ini selepas berjaya meraih tempat ketiga pada Kejohanan PUBG Mobile Malaysia.

Dalam liga PMCO, mereka berada dalam kumpulan maut bersama-sama dengan juara PMCO Spring Split Asia Tenggara RRQ Athena (Thailand), juara PUBG Mobile Indonesia 2019, Evos Esports, Purple Mood E-Sport (Thailand) dan ILLUMINATE.

Mengulas mengenai kekuatan pasukan-pasukan itu, Trixnity berkata : “Ia bagus bagi kami kerana Bapak Ah Esports tidak boleh begitu selesa dalam e-sukan ini.

“Saya harap kami dapat menyusaikan diri corak permainan kami apabila menentang mereka.”

PMCO Fall Split 2019 akan bermula 17 September ini sehingga 10 Oktober nanti.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved