Connect with us

General

Rangka Tindakan E-sukan Negara di peringkat terakhir penyediaan

Published

on

Timbalan Menteri Belia dan Sukan Steven Sim Chee Keong (tengah) ketika menghadiri majlis perasmian Kejohanan Simulasi Perlumbaan Grand Prix Asia Tenggara di Sunway Velocity, Kuala Lumpur. - Foto WTM / Mariah Ahmad

KUALA LUMPUR – Rangka Tindakan (blueprint) E-sukan Negara kini berada di peringkat terakhir penyediaan kata Timbalan Menteri Belia dan Sukan Steven Sim Chee Keong.

Steven berkata kementeriannya mahu memastikan rangka tindakan yang bakal diumumkan itu betul-betul memenuhi keperluan keadan dan situasi industri e-sukan memandangkan ia merupakan satu inisiatif yang baharu.

“Kelewatan (bagi tatapan umum) ini adalah kerana kita ingin melihat dokumen ini betul-betul memacu industri e-sukan di Malaysia, selain membentuk satu model e-sukan yang lebih sihat.

“Kita pun tahu, bukan semua orang menyokong e-sukan. Ada juga menyuarakan kebimbangan terhadap industri e-sukan ini, jadi kita mengharapkan agar Rangka Tindakan E-Sukan Negara dapat memenuhi segala keperluan.

“Saya percaya ia sudah berada di peringkat terakhir penyediaan dan menteri akan mengumumkannya tidak lama lagi,” kata Steven kepada pemberita selepas melancarkan Perasmian Kejohanan Simulasi Perlumbaan Grand Prix Asia Tenggara di Sunway Velocity pada Khamis.

Sebelum ini Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata rangka tindakan tersebut pembangunan e-sukan negara dijangka siap akhir bulan April.

Beliau berkata rancangan rangka tindakan e-sukan pertama negara itu dilakukan oleh pihak kementeriannya menerusi Majlis Sukan Negara (MSN).

Jelasnya terdapat lima keutamaan strategik bagi rangka tindakan pembangunan e-sukan tersebut iaitu:

 • Ke arah kecemerlangan e-sukan;
 • Sokongan pertumbuhan industri e-sukan;
 • Akses kepada kemudahan e-sukan yang lebih baik untuk menarik pelabur;
 • Membentuk kesedaran awam dan mempromosikan gaya hidup bermain permainan video yang lebih bertanggungjawab;
 • Memupuk tadbir urus dan pentadbiran yang baik dalam industri e-sukan.
Click to comment

Cuba komen sikit

General

SukanSEA2019: Saya cuba bimbing atlet e-sukan, bawa pulang emas – MasterRamen

Published

on

MASTER RAMEN: InsyaAllah, dengan pengalaman dan ilmu yang ada, saya akan cuba untuk membimbing atlet-atlet e-sukan di Sukan SEA nanti.

KUALA LUMPUR –  Pengarah Mineski Event Team (MET) Malaysia Firdaus Hashim atau senang dikenali sebagai MasterRamen berazam untuk memberikan yang terbaik dengan tanggunggjawab yang diberikan sebagai pengurus atlet-atlet e-sukan ke Sukan SEA 2019 nanti.

“Terima kasih kepada Persatuan E-Sukan Malaysia (ESM) terutama kepada Presiden Datuk Ananth S Nathan dan Setiausaha Agungnya, Hisyam Darus kerana meletakkan kepercayaan kepada saya bagi tugasan ini.

“InsyaAllah, dengan pengalaman dan ilmu yang ada, saya akan cuba untuk membimbing atlet-atlet e-sukan di Sukan SEA nanti.

“Saya cuba untuk membawa pulang emas bagi Malaysia,” kata MasterRamen ketika dihubungi Whats The Meta mengenai pemilihannya sebagai pengurus pasukan e-sukan kontinjen Malaysia ke Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina nanti.

Pada pagi tadi, Presiden ESM Datuk Ananth S Nathan mengumumkan MasterRamen diberi tanggungjawab untuk menggalaskan tugas pengurus tersebut.

Menurut Ananth, pemilihan itu adalah kerana faktor pengalaman dan pengetahuan beliau yang luas mengenai industri sukan elektronik ini. 

Berikutan pemilihan itu juga MasterRamen bertanggungjawab untuk mengurus atlet-atlet Malaysia yang akan menyertai enam acara-acara e-sukan dipertandingkan di Sukan SEA 2019, iaitu Defence of the Ancients (Dota 2), Starcraft II, Mobile Legends: Bang Bang, Arena of Valor, Tekken 7 dan Hearthstone.

Sukan SEA 2019 dijangka berlangsung pada November sehingga Disember nanti.

MasterRamen bukan satu nama asing dalam industri e-sukan di Malaysia.

Ada dalam kalangan peminat dan penggiat e-sukan menggelarkannya sebagai “Bapa E-Sukan Malaysia” berikutan sumbangannya dalam industri ini.

Sejak menceburi bidang ini pada 2012, MasterRamen telah menjadi pengurus untuk beberapa pasukan e-sukan ke kejohanan antarabangsa.

Beliau yang juga merupakan salah seorang Exco ESM, pernah menjadi pengurus pasukan e-sukan Lowyat.Net Esports, Arrow Gaming, Mineski-X dan penasihat untuk Orange Taring.

MasterRamen juga pernah mengurus pasukan-pasukan e-sukan untuk ke kejohanan berprestij seperti The International 4, Asian Cyber Games SEA Invitational 2014, StarLadder SEA dan The International 6.

Pada tahun ini, beliau juga dipilih sebagai Pencipta Kandungan Rasmi untuk Facebook Gaming.

Continue Reading

General

TMJ perkenan terima lantikan Penasihat Diraja ESM

Published

on

Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkenan (kanan) menerima mengadap perwakilan dari Persatuan Sukan Elektronik Malaysia (ESM). Foto Facebook / HRH Crown Prince of Johor

KUALA LUMPUR – Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkenan menerima pelantikan selaku Penasihat Diraja kepada Persatuan Sukan Elektronik Malaysia (ESM).

Baginda memuat naik satu status menerusi laman Facebook HRH Crown Prince of Johor, mengenai perkara berkenaan pada malam Rabu selepas menerima mengadap perwakilan dari ESM Hisham Darus bersama Presiden Majlis Belia Malaysia Jufitri Joha, Timbalan Presiden Majlis Belia Malaysia, Muhammad Fadzli Hasan di Johor Bahru, Johor.

Sementara itu, pihak ESM menyatakan penghargaan kepada Tunku Ismail di atas perkenan untuk menjadi Penasihat Diraja ESM.

“ESM merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan menjunjung kasih ke atas Tunku Ismail di atas perkenan untuk menjadi Penasihat DiRaja buat persatuan ini.

“Baginda akan menasihati dan memberikan buah fikiran yang akan mengangkat industri e-sukan di Malaysia ke peringkat yang lebih tinggi pada akan datang. 

“Diharapkan penggiat e-sukan tanah air akan terus memberikan sokongan kepada persatuan ini agar penstrukturan, penyelarasan dan pembangunan sukan elektronik ini dapat digerakkan ke peringkat akar umbi,” kata Hisham Darus.

 

Continue Reading

General

8 perkara sebelum tandatangani kontrak pasukan e-sukan

Published

on

Apakah yang anda perlu lakukan sebelum menandatangai sesebuah kontrak? - Foto fail

SATU perkara yang kita tidak boleh nafikan ketika ini, komuniti dan e-sukan dalam negara membangun dengan rancak ketika ini.

Ketika ini jugalah banyak pasukan dan organisasi e-sukan mula ditubuhkan dan mengatur strategi masing-masing untuk terus kekal relevan dalam industri ini.

Ia dilihat sebagai platform yang baik bagi mana-mana pemain e-sukan untuk sertai kejohanan kompetitif dan mendapat pengurusan yang lebih daripada pasukan atau organisasi e-sukan.

Memang tidak menafikan menyertai sesebuah pasukan memanglah satu perkara yang menerujakan namun tidak bermaksud untuk anda boleh mengambil mudah mengenai kontrak bersama pasukan pilihan. 

Berikut adalah 5 perkara ringkas yang anda perlu tahu sebelum menandatangani kontrak dengan organisasi, pasukan e-sukan.

 1. Fahami apa kontrak tersebut
 2. Ketahui siapakah pihak yang terlibat dalam kontrak tersebut
 3. Fahami apakah terma-terma dan syarat-syarat kontrak
 4. Ketahui apakah situasi yang membolehkan kontrak itu terbatal
 5. Ketahui apakah impak dari segi undang-undang jika terlanggar terma-terma dan syarat-syarat kontrak 
 6. Anda boleh mengambil masa untuk membaca kontrak sebelum menandatangani kontrak tersbut
 7. Anda boleh tidak setuju dengan terma-terma dan syarat-syarat kontrak
 8. Pastikan anda betul-betul fahami kontrak sebelum menurunkan tandatangan

Itu antara nasihat yang dikongsikan peguam Ain Najwa Mohd Mailan, daripada Firma Aisah Ghani & Co.

Bagi anda mahu mengetahui lebih lanjut, firma tersebut akan mengadakan klinik khidmat nasihat perundangan secara percuma esok di Starbucks Citta Mall.

Boleh lihat poster di bawah untuk menghubungi pihak berkaitan jika anda berminat untuk mendapatkan khidmat nasihat perundangan tersebut:

Continue Reading

Trending