Connect with us

Selangor Cyber Games

Selangor Cyber Games 2019: Senarai penuh pemenang

Published

on

Pasukan profesional PUBG Mobile tanah air Yoodo Gank buktikan mereka terkuat di Malaysia, bawa pulang RM40,000. - Foto Facebook / E-sukan / Selangor Cyber Games

KEJOHANAN Selangor Cyber Games 2019 (#SCG2019) telah melabuhkan tirainya semalam dan menyaksikan pasukan-pasukan terbaik Malaysia bertarung untuk merebut kejuaraan dalam acara-acara e-sukan yang dipertandingkan.

#SCG2019 yang menawarkan hadiah wang terkumpul RM215,000 berlangsung di Central i-City Mall, Shah Alam, Selangor pada hujung minggu lalu.

Berikut adalah senarai penuh pemenang bagi setiap kategori e-sukan yang dipertandingkan dalam #SCG2019:

PUBG Mobile (Hadiah Wang Terkumpul: RM100,00)

 • Juara : Yoodo Gank
 • Naib Juara : Last Survivor R2K
 • Tempat Ketiga : N.E.D. Brotherhood
 • Tempat Keempat : AKA Esports Alpha

(512 pasukan bermain di peringkat kelayakan didalam talian, 6 pasukan jemputan + 10 pasukan yang ditapis daripada peringkat kelayakan akan berjumpa di peringkat akhir) 

FIFA 20 (Hadiah Wang Terkumpul: RM55,00)

 • Juara: Mirza Mohammad Nabil Beg Mirza Mohammad Taiyab Beg (Bale)
 • Naib Juara: Muhammad Luqman Haziq bin Hajiman (Luqmanhzq)
 • Tempat Ketiga: Faaiz Zainuddin (Infinite_Nakata)
 • Tempat Keempat Wan Muhammad Hakimm Wan Narizan (Orange.P3rlisTeAmJr)

(512 pemain)

Tekken 7 (Hadiah Wang Terkumpul: RM30,000)

 • Juara :Muhammad Zarif Aiman Aris
 • Naib Juara: Jackson Chow
 • Tempat Ketiga: Abdul Rahim Abdul Shukor
 • Tempat Keempat : Ammirul Aayraf Helmi

(128 pemain) 

Dota 2 (Hadiah Wang Terkumpul: RM30,000)

 • Juara: Flower Gaming
 • Naib Juara: Dotahero
 • Tempat Ketiga: Qwe
 • Tempat Keempat : Team Justice

(128 pasukan bermain di peringkat kelayakan di dalam talian, 8 pasukan akan layak ke peringkat akhir setelah peringkat kelayakan tamat)

#SCG2019  merupakan acara kejohanan e-sukan kali ke-enam anjuran bersama Majlis Sukan (MSN) Negeri Selangor , Mineski Events Team Malaysia dan Big Machinez.

Selangor Cyber Games bermula pada tahun 2014 dan menjadi acara tahunan bagi MSN Selangor sehingga ke hari ini. 

Click to comment

Cuba komen sikit

PUBG Mobile

“Sebagai bapa, saya tak faham trend game generasi kini, tapi saya doakan kejayaan anak saya”

Published

on

Kasdi Dahari memuat naik satu video yang memaparkan hos e-sukan, Mohamad Farouk Flava sedang menemu bual salah seorang pemain N.E.D Brotherhood yang ketika itu memenangi Winner Winner Chicken Dinner buat kali keempat dalam kejohanan itu. - Foto Instagram / Kasdi Dahari

DENGAN perubahan peredaran masa, mungkin ada dalam kalangan ibu bapa yang tidak memahami trend anak-anak muda, terutama berkaitan dengan e-sukan.

Tetapi ia tidak sama sekali menghalang bagi seorang bapa, Ahmad Kasdi Mohd Dahari untuk meluangkan masa dan memberikan sokongan kepada anaknya yang ketika terlibat dalam arena e-sukan PUBG Mobile.

“Apabila anak lelaki saya sertai e-sukan ini, atau apabila dia berbual bersama adik-beradiknya yang lain, saya kononnya buat-buat faham mengenainya.

“Namun sebagai ibu bapa, apa yang anak-anak saya mahukan, saya akan memberi sokongan kepada mereka tapi ia mesti seimbang dengan aspek hidup yang lain.

“Meski dia banyak meluangkan masa dengan bermain permainan video, dia tetap bekerja keras dengan hasrat untuk mewakili Malaysia. InsyaAllah, Saya dan isteri doakan urusan anak-anak kami dipermudahkan,” kata Ahmad Kasdi.

Ahmad Kasdi berkata demikian dalam satu catatan Instagram baru-baru ini.

Dalam catatan yang sama, dia turut mengucapkan terima kasih kepada pemilik pasukan e-sukan N.E.D Esports, Nedim Nazri.

“Terima kasih kepada Nedim dan N.E.D Esports yang turut memberi sokongan dan dokongan ke arah kejayaan. Saya yakin perjalanan ini tidak mudah, insyaAllah dipermudahkan,” kata Kasdi lagi.

Menerusi catatan Instagram itu, Kasdi turut memuat naik satu video suasana kejohanan Selangor Cyber Games yang berlangsung pada hujung minggu lalu.

Dalam video tersebut memaparkan hos e-sukan, Mohamad Farouk Flava sedang menebual salah seorang pemain N.E.D Brotherhood, iaitu Ahmad Qayhfishah Ahmad Kasdi yang ketika itu memenangi Winner Winner Chicken Dinner buat kali keempat dalam kejohanan itu.

Continue Reading

Trending

© MareaCarry 002907983-U What's The Meta 2019 All Rights Reserved

error: Content is protected!