Connect with us

SUKAN SEA 2019

SUKAN SEA 2019: “ESM, bagaimana jurulatih dipilih?” – Xero

Published

on

Penggiat e-sukan tanah air, Teng Dawei (Xero) berkata ESM sepatutnya lebih telus dan terbuka mengenai proses pemilihan tersebut. - Foto Facebook /Dawei "Xero" Teng

KUALA LUMPUR – Susulan pengumuman Persatuan Sukan Elektronik (ESM) berhubung pemilihan jurulatih-jurulatih pasukan e-sukan Malaysia ke Sukan SEA 2019 di Filipina baru-baru ini, timbul persoalan bagaimanakah proses pemilihan individu-individu berkenaan dilakukan.

Penggiat e-sukan tanah air, Teng Dawei (Xero) berkata ESM sepatutnya lebih telus dan terbuka mengenai proses pemilihan tersebut.

Jelas Xero, setiap jurulatih hendaklah berpengalaman dalam e-sukan masing-masing dan perlu fokus kepada memberi analisis dalam permainan.

“Saya menyifatkan ADTR (Ahmad Syazwan Anuar) lebih sesuai menjadi jurulatih Dota dan perlu pilih orang lain untuk menggantikannya sebagai ketua jurulatih.

“Pemilihan Kenchi (Yap Chee Loong) sebagai jurulatih Dota 2 mungkin tidak sesuai memandangkan dia mungkin tidak boleh bekerjasama dengan beberapa 10 pemain yang terpilih (senarai pendek bootcamp).

“Dia juga mempunyai komitmen sepenuh masa sebagai salah satu organisasi e-sukan yang besar di rantau ini, yang membuatkan saya tertanya berapa banyak masa dia boleh berikan untuk skuad Malaysia,” kata Xero kepada What’s The Meta.

Menurutnya lagi, tanggungjawab sebagai ketua jurulatih perlu diberikan kepada seseorang yang boleh menyatukan semua yang terlibat sebagai satu skuad yang kukuh.

Sementara itu, Xero juga memuji pemilihan jurulatih bagi e-sukan AOV memandangkan Goh Wee Thean mempunyai pengalaman dalam melatih dua pasukan di rantau yang berbeza.

Xero menceburi bidang e-sukan sejak 2012 sebagai pemain kompetitif.

Selain bergelar seorang pemain, Xero juga merupakan seorang pengulas e-sukan dan editor bagi portal dotatalk.com dan redbull.com.

Xero juga berpengalaman mejadi pengurus pasukan e-sukan iaitu bagi pasukan Tigers, Team Redemption, Team High Ground dan Flower Gaming.

Dia juga pernah menjadi sebahagian daripada ahli jawatankuasa penganjur kejohanan Galaxy Battles 2.

Pada minggu lalu, ESM mengumumkan senarai jurulatih bagi pasukan e-sukan Malaysia ke Sukan SEA 2019 di Filipina.

Barisan jurulatih itu akan diketuai ADTR , dan akan dibantu Goh Wee Thean (Arena of Valor), Kenchi Dota 2, Mohd Amirul Aiman Mohammad Kamal (MLBB) dan Ahmad Tarmizi Fozi (Tekken 7).

Sementara itu, pemilihan jurulatih bagi kategori Hearthstone dan Starcraft II akan diumumkan kelak.

Click to comment

Cuba komen sikit

Mobile Legends

Sukan SEA 2019: “Kalau boleh kita memang nak SaSa…”

Published

on

Pada Kejohanan Piala Asia Tenggara 2019 yang berlangsung Jun lalu, SaSa dan ONIC Esports muncul sebagai juara dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM281,000. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Hasrat bagi peminat Mobile Legends : Bang Bang (MLBB) tanah air untuk melihat pemain profesional Lu Khai Bean (SaSa) untuk beraksi di temasya Sukan SEA 2019 mungkin tidak kesampaian.

Pengurus atlet e-sukan ke Sukan SEA 2019, Firdaus Hashim (MasterRamen) berkata senarai pemain untuk ke kejohanan antarabangsa itu telah pun dihantar kepada Majlis Olimpik Malaysia (MOM).

“Kalau boleh memang kita mahu SaSa. Cuma kita sudah ada senarai pemain dan untuk kita tambah namanya mungkin agak terlewat sebab ada garis masa (untuk pemberian nama) yang telah ditetapkan MOM.

“Kalau tiba-tiba masukkan nama SaSa mungkin akan menjadi satu masalah juga.

“Tapi saya akan cuba juga tanya MOM, kalau kita masih boleh tambah namanya,” kata MasterRamen.

SaSa kini bermain untuk pasukan e-sukan MLBB nombor satu di Asia Tenggara iaitu ONIC Esports yang berpangkalan di Indonesia.

Pada Kejohanan Piala Asia Tenggara 2019 yang berlangsung Jun lalu, SaSa dan ONIC Esports muncul sebagai juara dan membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM281,000.

Pada Grand Final yang berlangsung di Manila itu, Sasa turut dipilih sebagai Pemain Terbaik.

Sementara itu MasterRamen berkata, seorang ketua jurulatih bersama enam lagi jurulatih akan dilantik untuk membantu atlet-atlet e-sukan yang akan bertanding ke kejohanan dwitahunan itu.

Jelasnya lagi, peranan jurulatih itu akan memilih atlet-atlet e-sukan yang layak untuk mewakili negara menerusi proses pemilhan yang akan berlangsung pada 1 sehingga 15 Ogos nanti.

“Pada 15 Ogos nanti kami akan memberikan senarai pendek atlet iaitu daripada 59 orang kepada 21 orang. 

“Tetapi dalam taklimat seketika tadi, mereka juga mahu meminta jika boleh menambah pemain tambahan,” katanya kepada What’s The Meta ketika ditemui di Pantheon selepas tamat pemberian taklimat kepada atlet-atlet e-sukan ke Sukan SEA.

Selepas pemilihan itu telah dilakukan, MasterRamen berkata atlet-atlet yang terpilih akan memulakan sesi bootcamp pada 1 September nanti dan setiap daripada mereka perlu berlatih sekurang-kurangnya 48 jam sebulan.

Taklimat itu bertujuan untuk memberikan beberapa penjelasan mengenai hal kontrak, perkhidmatan jurulatih dan modul latihan yang berkaitan dengan persiapan ke Sukan SEA 2019.

Sebanyak enam acara e-sukan dipertandingkan di Sukan SEA 2019, iaitu: 

 • Dota 2
 • Starcraft II
 • Mobile Legends: Bang Bang
 • Arena of Valor
 • Tekken 7
 • Hearthstone

Sukan SEA 2019 dijangka berlangsung pada November sehingga Disember nanti di Manila, Filipina.


Continue Reading

SUKAN SEA 2019

Sukan SEA 2019: Atlet e-sukan dalam kategori B, perlu cari dana sendiri

Published

on

Selain e-sukan, beberapa sukan lain pun berada dalam kategori B sistem penarafan atlet MOM ini.

KUALA LUMPUR –  Atlet-atlet Sukan elektronik (E-Sukan) dikategorikan atlet kategori B Majlis Olimpik Malaysia (MOM) dan perlu menanggung pembiayaan sendiri ke Sukan SEA 2019.

Menurut pengurus atlet e-sukan ke Sukan SEA 2019, Firdaus Hashim (MasterRamen) memandangkan e-sukan masih baharu dalam penyertaannya ke dalam temasya sukan dwitahunan itu dan bukan ahli MOM, ia secara automatik jatuh ke dalam kategori B.

“Beberapa sukan lain pun berada dalam kategori ini. E-sukan pun masih baharu.

“Bagi hal ini, kita terserah kepada Persatuan Sukan Elektronik Malaysia (ESM) untuk mencari penajaan atau dana bagi menghantar atlet ke Sukan SEA. Tanggungjawab ESM untuk hantar atlet dalam keadaan selesa.

“Seharapnya jika dalam Sukan SEA nanti kita boleh memenangi pingat dan mungkin boleh meningkatkan kategori MOM itu,” kata MasterRamen.

MasterRamen berkat demikian kepada What’s The Meta selepas menghadiri Mesyuarat Pengurus Pasukan Sukan SEA ke-30 kali pertama di Majlis Olimpik Malaysia (MOM), di sini, semalam.

BACA: Persiapan bootcamp akan diketahui Isnin ini

Mesyuarat itu diadakan untuk memberi taklimat mengenai tanggungjawab pengurus dalam persediaan atlet ke Sukan SEA.

Terdapat dua kategori atlet sukan iaitu A dan B dalam sistem penarafan atlet MOM untuk menghantar atlet atau pasukan ke kejohanan antarabangsa.

Menurut agensi berita BERNAMA, bagi kategori A, segala perbelanjaan akan ditanggung MOM manakala atlet atau pasukan berpotensi yang gagal melepasi had kelayakan perlu menanggung pembiayaan sendiri di bawah kategori B.

Bagaimanapun, BERNAMA turut melaporkan segala perbelanjaan atlet atau pasukan kategori B akan dibayar balik oleh MOM sekiranya berjaya mencapai sasaran yang ditetapkan.

Sebanyak enam acara e-sukan dipertandingkan di Sukan SEA 2019, iaitu: 

 • Dota 2
 • Starcraft II
 • Mobile Legends: Bang Bang
 • Arena of Valor
 • Tekken 7
 • Hearthstone

Sukan SEA 2019 dijangka berlangsung pada November sehingga Disember nanti.

Continue Reading

SUKAN SEA 2019

Sukan SEA 2019: Persiapan bootcamp akan diketahui Isnin ini

Published

on

MASTER RAMEN: Seharapnya selepas perbincangan nanti kita boleh muktamadkan segala perkara berkaitan bootcamp. - Foto What's The Meta / MARIAH AHMAD

KUALA LUMPUR – Persiapan latihan dan bootcamp bagi atlet-atlet e-sukan dijangka akan diketahui sepenuhnya pada Isnin ini.

Pengurus atlet e-sukan ke Sukan SEA, Firdaus Hashim (MasterRamen) berkata satu perjumpaan akan diadakan pada Isnin depan bagi membincangkan isu kontrak dan latihan bersama atlet-atlet untuk ke temasya sukan dwitahunan itu.

“Mengenai bootcamp, kita kena tunggu pada Isnin ini.

“Saya sudah berjumpa dengan beberapa atlet-atlet e-sukan dan ada yang meminta perkhidmatan jurulatih, mahu ke Korea untuk menjalani latihan dan sebagainya.

“Seharapnya selepas perbincangan nanti kita boleh muktamadkan segala perkara berkaitan bootcamp,” kata MasterRamen kepada What’s The Meta selepas menghadiri Mesyuarat Pengurus Pasukan Sukan SEA ke-30 kali pertama di Majlis Olimpik Malaysia (MOM), di sini, semalam.

Jelasnya mesyuarat itu adalah mengenai taklimat mengenai tanggungjawab pengurus dalam persediaan atlet ke Sukan SEA.

MasterRamen berkata satu mesyuarat pemilihan atlet akan diadakan bersama MOM pada Khamis depan untuk melakukan saringan sama atlet-atlet berkenaan layak atau tidak untuk menyertai Sukan SEA.

Sebanyak enam acara e-sukan dipertandingkan di Sukan SEA 2019, iaitu:

 • Defence of the Ancients (Dota 2)
 • Starcraft II
 • Mobile Legends: Bang Bang
 • Arena of Valor
 • Tekken 7
 • Hearthstone

Sukan SEA 2019 dijangka berlangsung pada November sehingga Disember nanti.

Continue Reading

Trending