Connect with us

Pro Evolution Soccer

#ThaiELeaguePro: PT Prachuap FC E-sport cari pemain import

Published

on

PT Prachuap FC E-sport merupakan antara kelab e-sukan yang bermain untuk E-Liga Toyota. - Foto Facebook / PT Prachuap FC E-sport

KELAB e-sukan bola sepak Pro Evolution Soccer 2019 Thailand, PT Prachuap FC E-sport kini dalam misi mencari pemain import.

PT Prachuap FC E-sport berkata satu pertandingan atas talian (online) akan diadakan untuk mencari pemain yang akan bernaung di bawah pasukan itu.

“Permohonan dibuka sehingga 5 Ogos dan peserta yang memenangi pertandingan atas talian untuk sesi pencarian pemain ini akan menandatangani kontrak bersama kami,” kata PT Prachuap FC E-sport.

Dalam satu kenyataan, PT Prachuap FC E-sport berkata dalam aplikasi permohonan, peserta perlu menyediakan : 

  • Gambar passport
  • Profil Facebook
  • PSN ID 
  • Akaun YouTube

Jelas PT Prachuap FC E-sport, dalam format pertandingan kalah mati, peserta perlu menggunakan kelab bola sepak pasukan itu untuk dua perlawanan dalam PES dan dua lagi pasukan lain yang ada di dalam Liga Thai.

PT Prachuap FC E-sport merupakan antara kelab e-sukan yang bermain untuk E-Liga Toyota.

Sebelum ini dua pemain profesional tanah air Mohamad NorHaikal Mohamad Noh dan Muhammad Khairul Abdul Aziz pernah bermain untuk liga e-sukan tersebut selama dua musim di bawah pasukan Port FC dan Police Tero Esports.

Bagi anda yang mahu mencuba, boleh hantarkan pesanan di peti masuk Facebook PT Prachuap FC E-sport.

Click to comment

Cuba komen sikit

Pro Evolution Soccer

PES: Tak sangka dilayan seperti pemain bola sepak sebenar

Published

on

Pemain e-sukan Pro Evolution Soccer (PES) tanah air yang kini bermain di Liga Profesional Thailand, Mohamad NorHaikal Mohamad Noh dan Muhammad Khairul Abdul Aziz bersyukur apabila diberi peluang sekali lagi untuk bermain dalam liga itu.

Haikal dan Khairul yang masing-masing bermain untuk pasukan Port FC dan Police Tero Esports berkata latihan berterusan perlu dilakukan untuk memberi saingan yang baik kepada pemain-pemain antarabangsa yang lain.

“Alhamdulillah kami berdua diberikan peluang lagi untuk bermain dalam liga ni.

“Kami akan sentiasa cuba yang terbaik dalam kalangan yang terbaik untuk musim ini kerana saingan semakin sengit. Ramai pemain baharu dan kuat dari seluruh Asia, terutama dari Jepun.

“Kami akan sentiasa berusaha dengan berlatih dengan lebih kuat supaya dapat memberi saingan dengan pemain lain,” kata Haikal ketika dihubungi WTM Today baru-baru ini.

Menurut Haikal, meskipun dia dan Khairul tidak lagi bersama dalam satu pasukan, mereka tetap bernaung di bawah agensi yang sama iaitu MSC Ceberus.

Haikal berkata mereka bersyukur kerana dilayan seperti pemain bola sepak profesional.

“Tak sangka sekarang menjadi pemain profesional yang begaji dan dilayan seperti pemain bola sepak sebenar.

“Kami akan sentiasa berusaha kerana musim ini dilihat sangat mencabar. Namun peluang tetap ada, kami akan cuba semampu boleh.

“Kami harap semua rakyat Malaysia mendoakan kami,” tambahnya.

Nama Haikal dan Khairul muka meningkat naik apabila mereka terpilih untuk menjadi duo e-sukan negara ke Sukan Asia tahun lalu.

Dalam temasya sukan antarabangsa yang berprestij itu, mereka berjaya memperoleh tempat ke-empat.

Selepas selesai kejohanan tersebut, mereka dipelawa untuk menyertai Port FC, iaitu sebuah kelab e-sukan di Thailand.

Haikal dan Khairul kini sedang menyertai kejohanan E-Liga Toyota di Thailand yang sebelum ini dikenali sebagai E-Liga Pro Thailand.

Bagi anda yang mahu menyaksikan kehebatan mereka dan memberi sokongan kepada kedua-dua pemain berbakat itu boleh menonton secara langsung di Facebook Toyota E-League pada setiap hujung minggu.

Continue Reading

Pro Evolution Soccer

PES: Indonesia dominasi APL, pemain berusia 16 tahun muncul juara

Published

on

Kejohanan Axis Pro Evolution Soccer League (APL) Musim Pertama menyaksikan Indonesia mendominasi kedudukan lapan teratas pada pusingan penentu. - Foto Facebook / Axis Esports

Pemain muda Indonesia yang baru berusia 16 tahun, Rizky Faidan muncul juara dalam kejohanan Axis Pro Evolution Soccer League (APL) Musim Pertama pada hujung minggu lalu.

Rizky Faidan yang juga merupakan juara PES Asia Tenggara, menewaskan pemain daripada Vietnam, Le Do Hoang Quan, 3-1 pada final.

Masing-masing membawa pulang hadiah wang tunai RM2000 serta RM1000.

Pada kejohanan yang berlangsung di Quill City Mall itu turut menyaksikan negara jiran, Indonesia mendominasi pada Grand Final kejohanan APL tersebut apabila Sakti Aulia Sulistyo dan Adhitia Putra Herawan meduduki tempat ketiga dan keempat. 

Sementara itu, wakil Malaysia Mohd Hafiz Mohd Roslan dan Zainul Ariffin Burhanuddin masing-masing berada di kedudukan lapan teratas APL, bersama-sama pemain Vietnam Ngo Vinh Quan dan pemain Indonesia Setia Widianto. 

Kesemua pemain yang berada di kedudukan lapan teratas APL musim pertama itu bakal mendapat jemputan terus (direct invite) ke Grand Final APL yang akan berlangsung pada bulan 10 nanti.

Grand Final APL telah disertai 30 pemain Asia Tenggara dan dianjurkan bersama WEPES Malaysia E-League

Continue Reading

General

Penganjur ada hak untuk ‘ban’, pemain ada hak untuk protes

Published

on

Pemain juga mempunyai hak untuk memboikot atau memberi protes kepada penganjur jika tidak setuju dengan keputusan yang dilakukan. - Foto fail

Penganjur mempunyai hak untuk mentafsir peraturan berdasarkan penilaian dan kapasiti mereka sendiri untuk memastikan kelancaran kejohanan e-sukan yang dianjurkan.

Penganalisis bebas yang hanya mahu dikenali sebagai TPK berkata tidak kiralah bagaimana tanggapan orang lain mengenai penganjur yang mungkin melakukan kesilapan atau bertindak berat sebelah,  mereka juga mempunyai hak dalam skop bidang kuasa peraturan (Rules & Regulations) tersendiri.

“Penganjuran sesebuah kejohanan lebih rumit berbanding hanya menyertainya. Sudah tentunya penganjur tidak boleh puaskan hati semua orang dengan keputusan yang dilakukan.

“Saya percaya setiap penganjur telah mempertimbang setiap perkara dari seluruh aspek sebelum membuat keputusan,” katanya dalam satu kenyataan baru-baru ini.

TPK pernah bergiat aktif dalam industri e-sukan antara tahun 2008 sehingga 2010 sebagai orang belakang tabir dan pemain bagi kategori bola sepak dan simulasi perlumbaan.

Selepas memilih untuk bersara daripada industri e-sukan, dia kini berkhidmat dengan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Sementara itu, TPK berkata pemain sepatutnya tahu setiap peraturan yang disediakan apabila mereka menyertai sesebuah kejohanan.

Pemain juga mempunyai hak untuk memboikot atau memberi protes kepada penganjur jika tidak setuju dengan keputusan yang dilakukan.

“Penganjur menggunakan bidang kuasa yang mereka ada dan pemain boleh protes untuk hak mereka. 

“Namun jika penganjur memilih untuk meneruskan keputusan yang telah ditetapkan, pemain ada pilihan untuk akur atau tarik diri.

“Apa-apa keputusan sudah pasti akan memberi kesan pada masa akan datang,” tambahnya.

TPK berkata demikian bagi mengulas konflik antara pemain kompetitif Pro Evolution Soccer (PES) Abdul Razak Khairuddin (Arkaah) dan penganjur kejohanan e-sukan Axis Esports.

Dalam konflik itu, Arkaaah berkata Axis Esports bertindak berat sebelah dalam liga APL, manakala Axis pula memberi reaksi dengan mendakwa Arkaaah cuba mensabotaj pihaknya.

Continue Reading

Trending